Tuesday, September 15, 2009

ΗΠΑ: Προς πώληση των μετοχών της Citigroup

ΗΠΑ: Προς πώληση των μετοχών της Citigroup

Σε διαπραγματεύσεις για τον τρόπο πώλησης του μεριδίου 34% που απέκτησε η αμερικανική κυβέρνηση στη Citigroup για τη διάσωσή της βρίσκονται το υπουργείο Οικονομίας των ΗΠΑ και η τράπεζα, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στο θέμα, τις οποίες επικαλείται το Bloomberg.

Το υπουργείο, που κατέχει 7,69 δισ. κοινές μετοχές μετά την πρόσφατη ανταλλαγή των προνομιούχων μετοχών για την αύξηση του κεφαλαίου της τράπεζας, ενδέχεται να αρχίσει τη διάθεση μεριδίου της Citigroup το νωρίτερο τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες.

Σκοπός του είναι η πώληση του μεριδίου της τράπεζας μέσα στους επόμενους έξι με οκτώ μήνες.

Μία πώληση ενδέχεται να φέρει το διευθύνοντα σύμβουλο της Citigroup, Βίκραμ Πάντιτ, κοντά στην έξοδο από το κυβερνητικό πρόγραμμα στήριξης, επιτρέποντας παράλληλα στο κράτος να διεκδικήσει κέρδη.

Το σχέδιο διάθεσης του μεριδίου της τράπεζας βρίσκεται σε αρχικό στάδιο και κάποιες συναλλαγές ενδέχεται να χρειαστούν την έγκριση των αρμοδίων αρχών, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες.

Ένα σενάριο θέλει την πώληση μετοχών σε ιδιώτες επενδυτές μέσα σε έξι με οκτώ μήνες. Ένα άλλο θέλει την πώληση μικρού αριθμού μετοχών από το κράτος σε ημερήσια ή εβδομαδιαία βάση.

Εκπρόσωποι από το υπουργείου Οικονομίας και τη Citigroup αρνήθηκαν να σχολιάσουν το θέμα.

Η Citigroup, η τρίτη σε μέγεθος τράπεζα των ΗΠΑ, έλαβε οικονομική βοήθεια ύψους 52 δισ. δολ. και η πώληση των κοινών μετοχών θα αποφέρει στο υπουργείο επένδυση 27 δισ. δολαρίων.

Χθες, οι μετοχές της τράπεζας έκλεισαν στα 4,52 δολ., 39% υψηλότεραα από την τιμή ανταλλαγής τους από το υπουργείο στα 3,25 δολ.

naftemporiki

No comments:

Share |