Tuesday, August 4, 2009

Δύσκολη η ανάκαμψη ακινήτων

Δύσκολη η ανάκαμψη ακινήτων


Στο ψηλότερο επίπεδο των τελευταίων εννέα μηνών βρέθηκε τον Ιούλιο η δραστηριότητα στον κλάδο ακινήτων, με παράγοντες της αγοράς, όμως, να θεωρούν πρόσκαιρη τη μείωση της ψαλίδας των πωλήσεων και να εκτιμούν ότι τα χείριστα έπονται. Τα νέα στοιχεία του Κτηματολογίου δείχνουν πως η δραστηριότητα στον κλάδο συνεχίζει να βελτιώνεται, αφού ο αριθμός των πωλητηρίων εγγράφων που κατατέθηκε ήταν ο ψηλότερος από τον Οκτώβριο του 2008.

Οι μεσίτες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο πώλησαν 41,5% λιγότερα ακίνητα τον Ιούλιο σε σύγκριση με πέρσι, αλλά η μείωση είναι αρκετά μικρότερη από αυτή των προηγούμενων μηνών. Η μείωση συγκρίνεται ευνοϊκά με το -45,7% Ιουνίου, το -53,2% Μαΐου, το -54,9% Απριλίου, το -56,3% Μαρτίου, το -64,7% Φεβρουαρίου και το -71,6% Ιανουαρίου.


Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι πωλήσεις ακινήτων τον Ιούλιο του 2009 ανήλθαν στις 902 σε παγκύπρια βάση έναντι 1542 πέρσι. Τον Ιούνιο του 2009 πωλήθηκαν 753 ακίνητα, το Μάιο 639 και τον Απρίλιο 603.

Οι τάσεις ανάκαμψης, όμως, δεν έχουν πείσει τους παράγοντες της αγοράς, που βλέπουν τις εργασίες τους να υστερούν το πρώτο επτάμηνο κατά 56% σε σχέση με πέρσι. Συνολικά οι πωλήσεις σε παγκύπρια βάση περιορίστηκαν στις 4,498, ενώ το επτάμηνο του 2008 οι πωλήσεις είχαν φθάσει τις 10,152.

Η αδιέξοδη κατάσταση που έχει περιέλθει η αγορά ακίνητων αντανακλάται στις πωλήσεις που σημειώθηκαν στην πρωτεύουσα, επισημαίνει ο διευθυντής του ομώνυμου γραφείου, Αντώνης Λοϊζου.

Ο κ. Λοϊζου τονίζει ότι από τη στιγμή που η αγορά στη Λευκωσία παραμένει καθηλωμένη δεν μπορούμε να μιλούμε για ανάκαμψη. Με βάση τα πωλητήρια έγγραφα του κτηματολογίου, η μείωση το επτάμηνο στις πωλήσεις στη Λευκωσία κυμαίνεται στο 48% και από 2330 το 2008 κατήλθαν στις 1212. Ακολουθεί η Λεμεσός με μείωση της τάξης επίσης του 48% και με τις πωλήσεις από 2207 το 2009 να κατρακυλούν στις 1119, παρά την αρχική αισιοδοξία ότι λόγω της ρωσικής αγοράς η Λεμεσός θα γλίτωνε την κρίση.


Στην κατάψυξη φαίνεται ότι είναι η αγορά στην επαρχία Αμμοχώστου η οποία σύμφωνα με τα στοιχεία συνεχίζει να είναι η πλέον χαμένη με τις συνολικές πωλήσεις επταμήνου να ανέρχονται μόλις στις 473 σε σύγκριση με 1348 την αντίστοιχη περίοδο του 2008. Ακολουθεί η Λάρνακα με συνολικές πωλήσεις 835 το επτάμηνο του τρέχοντος έτους σε σύγκριση με 2010 την αντίστοιχη περίοδο του 2008 και η Πάφος με 854 σε σύγκριση με 2248 το χρόνο που πέρασε.

Ο κ. Λοϊζου χαρακτηρίζει χλιαρή κινητικότητα αυτή που παρατηρείται τους καλοκαιρινούς μήνες αποδίδοντας την στις ευκαιρίες αγοράς, στις μειώσεις των τιμών σε συγκεκριμένα διαμερίσματα και εξοχικές κατοικίες και στις προσφορές που κάνουν ακόμη και μεγάλα γραφεία. «Η ελαφριά ανάκαμψη είναι παροδική. Οι μήνες που ακολουθούν θα καταδείξουν το μέγεθος του προβλήματος με ορόσημο το Σεπτέμβρη που θα αγγίξουμε το πάτο της κρίσης στην κτηματαγορά», υπογραμμίζει.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών, Λάκης Τοφαρίδης, χαρακτήρισε εποχιακή την ελαφριά κάμψη στη μείωση των πωλήσεων αποδίδοντας την επίσης στη μείωση των τιμών και στις προσφορές που γίνονται σε εξοχικές κατοικίες, οι οποίες όπως επεσήμανε θα τελειώσουν και τότε θα διαφανεί το τεράστιο πρόβλημα της αγοράς.

«Μακάρι το 2010 αν είμαστε τυχεροί να ανακάμψει η κτηματαγορά», υποδεικνύει ο κ. Τοφαρίδης.

Την απογοήτευση του για την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά εξέφρασε και ο πρόεδρος των κτηματομεσιτών Λευκωσίας, Κώστας Καδής.

«Δυστυχώς είναι μακρύς ο δρόμος μέχρι την ανάκαμψη της αγοράς. Αν η μείωση στις πωλήσεις περιοριζόταν στο 10% όπως συμβαίνει και με τον τουρισμό και δεν ήταν της τάξης του 50% τότε μπορεί να μιλούσαμε για ανάκαμψη», σημειώνει ο κ. Καδης, για να συμφωνήσει ότι η αγορά θα αγγίξει τον πάτο μετά το Σεπτέμβρη.

stockwatch.com.cy

No comments:

Share |