Tuesday, August 4, 2009

ΕΚ: Πρόστιμα €164 χιλ. για ενημερωτικό SEAS

ΕΚ: Πρόστιμα €164 χιλ. για ενημερωτικό SEAS


Πρόστιμα συνολικού ύψους €164 χιλ. επέβαλε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στη Sea Star Capital,σε διοικητικούς της συμβούλους καθώς και στην εταιρεία Sharelink Securities αναφορικά με το περιεχόμενο του ενημερωτικού δελτίου της SEAS ημερομηνίας 10 Σεπτεμβρίου 2007.

Προς την εταιρεία SEAS επεβλήθη πρόστιμο €100 χιλ. καθώς όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Επιτροπής, έχει ενεργήσει κατά παράβαση των άρθρων 8, 9(3), 20(4) και 20(6)(β) του περί Δημόσιας Προσφοράς και Ενημερωτικού Δελτίου Νόμου του 2005 (ο «Νόμος») σχετικά με το περιεχόμενο του Ενημερωτικού Δελτίου της Εταιρείας ημερομηνίας 10 Σεπτεμβρίου 2007 το οποίο παρουσίαζε σημαντικές ελλείψεις, του άρθρου 14 του ιδίου Νόμου σχετικά με την κατάρτιση Συμπληρωματικού Ενημερωτικού Δελτίου και του άρθρου 19 ως εξειδικεύεται από το άρθρο 20(1)(γ) του περί των Πράξεων Προσώπων που Κατέχουν Εμπιστευτικές Πληροφορίες και των Πράξεων Χειραγώγησης της Αγοράς (Κατάχρηση Αγοράς) Νόμου του 2005 (ο ‘Ν.116(Ι)/2005’).

Ως παράγοντες στον καθορισμό του ύψους του διοικητικού προστίμου, η Επιτροπή έλαβε υπόψη ότι η σωστή πληροφόρηση είναι συντελεστής θεμελιώδους σημασίας για την προστασία του επενδυτή και παράβαση των υποχρεώσεων σωστής ενημέρωσης υπονομεύει την αγορά και επομένως πρέπει να τιμωρείται αυστηρά. «Στις περιπτώσεις δημόσιας προσφοράς ή /και αίτησης για εισαγωγή κινητών αξιών σε οργανωμένη αγορά, η μορφή υπό την οποία θα πρέπει να διατίθενται οι πληροφορίες αυτές, είναι η δημοσίευση σωστά καταρτισμένου ενημερωτικού δελτίου», τονίζεται.

Πρόστιμα σε μέλη ΔΣ

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ανακοίνωσε επίσης σήμερα ότι τα μέλη του ΔΣ της εταιρείας Γιώργος Πυρίσιης, Θωμάς Αχείμαστος και Αντώνης Πισσαρίδης κατά την περίοδο κατάρτισης και δημοσίευσης του Ενημερωτικού Δελτίου ημερομηνίας 10 Σεπτεμβρίου 2007, έχουν ενεργήσει κατά παράβαση των άρθρων 20(4) και 20(6)(β) του περί Δημόσιας Προσφοράς και Ενημερωτικού Δελτίου Νόμου του 2005 (ο «Νόμος») σχετικά με το περιεχόμενο του Ενημερωτικού Δελτίου της Εταιρείας ημερομηνίας 10 Σεπτεμβρίου 2007 διότι ως πρόσωπα που υπέγραψαν το Ενημερωτικό Δελτίο της Εταιρείας, δεν επέδειξαν την προσήκουσα επιμέλεια κατά τη σύνταξη του και ιδίως ως προς την ακρίβεια, πληρότητα, σαφήνεια και επικαιρότητα του περιεχομένου του, με στόχο την ορθή, πλήρη και αντικειμενική πληροφόρηση των επενδυτών, ως είχαν ευθύνη:

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αποφάσισε όπως επιβάλει στα 3 μέλη του ΔΣ διοικητικό πρόστιμο ύψους €2.000 έκαστος, σύμφωνα με το εδάφιο (1)(β) του άρθρου 41 του ιδίου Νόμου. Σύμφωνα με την ΕΚ, οι ενέργειες των μελών δείχνουν ότι δεν άσκησαν την προσήκουσα επιμέλεια κατά τη σύνταξη του ενημερωτικού δελτίου και ιδίως ως προς την ακρίβεια, πληρότητα, σαφήνεια και επικαιρότητα του περιεχομένου του, με στόχο την ορθή, πλήρη και αντικειμενική πληροφόρηση των επενδυτών, πράγμα που θεωρείται απαράδεκτο και ανεπίτρεπτο για την Επιτροπή. Εν τούτοις συμμορφώθηκαν με τις υποδείξεις της Επιτροπής και βεβαιώθηκαν ότι η Εταιρεία δημοσιοποίησε συμπληρωματικό Ενημερωτικό Δελτίο στις 18.12.2007.
Παράλληλα, η Επιτροπή αποφάσισε όπως επιβάλει πρόστιμο €3 χιλ. άκαστος στα μέλη του ΔΣ της εταιρείας Γιώργο Πυρίσιη, Θωμά Αχείμαστο, Αντώνη Πισσαρίδη, Παναγιώτη Τσατσούλη, Αθανάσιο Οικονομόπουλο και Κωνσταντίνο Χρυσάγη θεωρώντας ότι η παράβαση του άρθρου 19 ως εξειδικεύεται από το άρθρο 20(1)(γ) του περί των Πράξεων Προσώπων που Κατέχουν Εμπιστευτικές Πληροφορίες και των Πράξεων Χειραγώγησης της Αγοράς (Κατάχρηση Αγοράς) Νόμου του 2005 (ο ‘Ν.116(Ι)/2005’) από την Εταιρεία οφειλόταν σε υπαιτιότητα, εσκεμμένη παράλειψη ή αμέλεια τους κατά την περίοδο κατάρτισης και δημοσίευσης του Ενημερωτικού Δελτίου ημερομηνίας 10 Σεπτεμβρίου 2007:

Πρόστιμο €40 χιλ. στη Sharelink

Στην εταιρεία Sharelink επεβλήθη πρόστιμο €40 χιλ. καθώς η ΕΚ αποφάσισε ότι η εταιρεία έχει ενεργήσει κατά παράβαση του άρθρου 23(2) του περί Δημόσιας Προσφοράς και Ενημερωτικού Δελτίου Νόμου του 2005 (ο ‘Νόμος’) σχετικά με το περιεχόμενο του Ενημερωτικού Δελτίου της Εταιρείας Sea Star Capital Public Company Ltd ημερομηνίας 10 Σεπτεμβρίου 2007 το οποίο παρουσίαζε σημαντικές ελλείψεις. Η Εταιρεία ενεργούσε υπό την ιδιότητα του ανάδοχου υπεύθυνου σύνταξης του Ενημερωτικού Δελτίου της Sea Star Capital.

Σύμφωνα με την ΕΚ. οι ενέργειες της Εταιρείας, ως ανάδοχος υπεύθυνος σύνταξης του Ενημερωτικού Δελτίου της Εταιρείας ημερομηνίας 10 Σεπτεμβρίου 2009, δείχνουν ότι δεν άσκησε την προσήκουσα επιμέλεια κατά τη σύνταξη του εν λόγω Ενημερωτικού Δελτίου και ιδίως ως προς την ακρίβεια, πληρότητα, σαφήνεια και επικαιρότητα του περιεχομένου του, με στόχο την ορθή, πλήρη και αντικειμενική πληροφόρηση των επενδυτών, γεγονός που θεωρείται απαράδεκτο και ανεπίτρεπτο για την Επιτροπή.

stockwatch.com.cy

No comments:

Share |