Tuesday, August 4, 2009

Μικρή βελτίωση εμφανίζουν στα κέρδη 6μηνου οι τράπεζες

Μικρή βελτίωση εμφανίζουν στα κέρδη 6μηνου οι τράπεζες

Σημάδια βελτίωσης εμφανίζουν οι τράπεζες όπως θα καταγραφεί και στο α΄ 6μηνο του 2009. Όμως οι επισφάλειες που όπως αποδείχθηκε στην Emporiki αυξάνονται, η βελτίωση των εσόδων από τόκους λόγω της μείωσης των εξόδων από την υποχώρηση των επιτοκίων καταθέσεων και η ενεργή συμμετοχή των εκτάκτων κερδών κυρίως από τα ομόλογα λόγω της μείωσης του spread που έλαβε χώρα κυρίως στο β΄ τρίμηνο θα αποτελέσουν τους παράγοντες κλειδιά που θα κρίνουν επί της ουσίας την τάση στα αποτελέσματα α΄ 6μήνου.
Οι 9 μεγαλύτερες τράπεζες στην Ελλάδα θα εμφανίσουν πτώση κερδών 55% στο α΄ 6μηνο ή 40% αν αφαιρεθεί η συμμετοχή της Emporiki bank που εμφάνισε σημαντικές ζημίες.

Οι βασικοί άξονες των αποτελεσμάτων κατηγοριοποιούνται ως εξής:

1) Οι επισφάλειες ως απόλυτο μέγεθος και ως ποσοστό μεταβολής αυξάνονται σημαντικά. Όχι αναλογικά σε όλες τις τράπεζες αλλά μάλλον δημιουργούνται 3 ταχύτητες. Οι τράπεζες που αυξάνουν λελογισμένα τις προβλέψεις τους Εθνική , Πειραιώς, ΤΤ , ΑΤΕ, Κύπρουοι τράπεζες που συνεχίζουν να τις αυξάνουν με υψηλό ρυθμό Eurobank, Alpha Bank και οι τράπεζες που ακολουθούν πολύ επιθετική πολιτική προβλέψεωνόπως η Emporiki και η Geniki bank.

Με βάση ενδείξεις το NPLs δηλαδή ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων επί του συνόλου των χορηγήσεων θα διαμορφωθεί στο α΄6μηνο στο 6,8% που συνεπάγεται17 δις ευρώ προβληματικά δάνεια έναντι 15 δις ευρώ που ήταν στο α΄ τρίμηνο δηλαδή 2 δις ευρώ νέες προβλέψεις σε ένα τρίμηνο.

2) Ακόμη και στην περίπτωση της Emporiki Bank παρατηρήθηκε ότι τα έσοδα στο β΄ τρίμηνο αυξήθηκαν σε σχέση με το α΄ τρίμηνο ως αποτέλεσμα καιτης μείωσης των επιτοκίων καταθέσεων προθεσμίας που συνέβαλλαν στην μείωση των εξόδων από τόκους. Το φαινόμενο παρατηρείται συμμετρικά σε όλες τις τράπεζες αν και ακόμη ορισμένες βαρύνονται από την πολιτική του παρελθόντος.

3) Οι τράπεζες που διαθέτουν μεγάλα χαρτοφυλάκια ομολόγων και που στο α΄ τρίμηνο τα αύξησαν σημαντικά καταγράφουν πολύ υψηλά κέρδη από τα έκτακτα τους έσοδα. Η Εθνική στο β΄ τρίμηνο θα εμφανίσει μεγάλη αύξηση εκτάκτων εσόδων σε βαθμό αξιοσημείωτο.

Ένα από τα βασικά στοιχεία που θα επηρεάσουν σημαντικά τις επιδόσεις της Εθνικής είναι τα έκτακτα κέρδη από τα ομόλογα τα οποία μπορεί να υπερβούν τα 80 με 100 εκατ ευρώ σύμφωνα με ενδείξεις.

4) Μια άλλη αξιοσημείωτη παράμετρος στα αποτελέσματα είναι ότι οι 8 μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας ανακοινώνουν κέρδη α΄6μήνου μεταξύ 26 και 31 Αυγούστου δηλαδή μέσα σε 6 ημέρες. Μάλιστα οι 6 μεγαλύτερες θα τα ανακοινώσουν σε διάστημα μόλις 3 ημερών. Σημείο των καιρών καθώς οι επιδόσεις των τραπεζών δεν μπορούν να συγκριθούν με το 2008 και σε καμία περίπτωση με το 2007.

Με βάση αυτά η Emporiki ανακοίνωσε ζημίες 358,7 εκατ ευρώ. Στις 10 Αυγούστου ανακοινώνει αποτελέσματα η Aspis Bank. Οι ζημιές του α΄ τριμήνου μειώνονται στο β΄ τρίμηνο.

Στις 26 Αυγούστου η Alpha , η Πειραιώς και η ΑΤΕ ανακοινώνουν τα κέρδη α΄ 6μηνου. Η Alpha μεταξύ 175 και 180 εκατ ευρώ η πτώση 58% η Πειραιώς 115 με 118 εκατ ευρώ ή πτώση 59% και η ΑΤΕ 65 εκατ ευρώ ή πτώση 12%

Η Eurobank ανακοινώνει κέρδη στις 27 Αυγούστουστα 178 εκατ ευρώ ή πτώση 59% και η Εθνική στις 28 Αυγούστου θα δημοσιοποιήσει κέρδη 650 με 660 εκατ ευρώ ή πτώση 19%. Η Marfin θα επιτύχει κέρδη 80 εκατ ευρώ ή πτώση 63% και η Κύπρου 130 με 135 εκατ ευρώ ή πτώση 46%.

reporter.gr

No comments:

Share |