Saturday, July 11, 2009

Θετική η οδηγία MiFID για τη μείωση του κόστους συναλλαγών

Θετική η οδηγία MiFID για τη μείωση του κόστους συναλλαγών

Ως θετική για τη μείωση του κόστους συναλλαγών αλλά και ανησυχίες σχετικά με την παροχή πληροφόρησης αξιολογείται η επίπτωση της Οδηγίας για τις Αγορές Χρηματοπιστωτικών Μέσων (MiFID) στη λειτουργία των δευτερογενών αγορών μετοχών, σύμφωνα με την Επιτροπή Ευρωπαϊκών Εποπτικών Αρχών Κεφαλαιαγοράς (CESR).

H έκθεση που δημοσιεύτηκε από τη CESR δίνει έμφαση στη λειτουργία των διατάξεων της MiFID και των εκτελεστικών μέτρων υλοποίησής της σχετικά με τη διαφάνεια της αγοράς και την ακεραιότητα, τις ρυθμιζόμενες αγορές, τους Πολυμερείς Μηχανισμούς Διαπραγμάτευσης (MTFs) και τους συστηματικούς εσωτερικοποιητές. Η δημοσίευση της έκθεσης της CESR ακολούθησε κλήση για σχόλια που εκδόθηκε τον Νοέμβριο 2008 και κατέγραψε τις απόψεις των συμμετεχόντων στην αγορά για τη MiFID και την επίπτωσή της.

Η αξιολόγηση της CESR έδειξε ότι η εισαγωγή της MiFID άλλαξε σημαντικά το τοπίο των δευτερογενών αγορών σε όλη την Ευρώπη, ιδιαιτέρως μέσω της εισαγωγής των νέων Πολυμερών Μηχανισμών Διαπραγμάτευσης. Παρότι το μερίδιο αγοράς των ρυθμιζόμενων αγορών ελαττώθηκε μετά την εφαρμογή της MiFID, η μεγαλύτερη πλειοψηφία της διαπραγμάτευσης μετοχών διενεργείται μέσω των υφιστάμενων ρυθμιζόμενων αγορών παρά μέσω των νέων μορφών μηχανισμών διαπραγμάτευσης ή εξωχρηματιστηριακά.

Από τότε που τέθηκε σε εφαρμογή η MiFID πολλοί παράγοντες έχουν επηρεάσει το κόστος διαπραγμάτευσης, όπως ο αυξανόμενος ανταγωνισμός, ο οποίος είχε ως αποτέλεσμα πτωτικές πιέσεις στα άμεσα κόστη εκτέλεσης.

Ταυτόχρονα, οι αυξημένες δαπάνες για τεχνολογία για τη διαπραγμάτευση σε ένα περισσότερο κατατμημένο περιβάλλον και γενικά η διεύρυνση των spreads προσφοράς και ζήτησης ως αποτέλεσμα των ευμετάβλητων συνθηκών αγοράς, έτειναν να αντισταθμίσουν τη μείωση στις προμήθειες. Τα ευρήματα επίσης δεικνύουν τις ανησυχίες κάποιων συμμετεχόντων στην αγορά ότι η μείωση των προμηθειών στις πλατφόρμες διαπραγμάτευσης δεν έχει περάσει ολοκληρωτικά από τους συμμετέχοντες στην αγορά στους επενδυτές.

Διαφάνεια διαπραγμάτευσης

Μετά την εφαρμογή της MiFID, οι συμμετέχοντες στην αγορά εξέφρασαν ανησυχίες για ένα αριθμό θεμάτων προσυναλλακτικής διαφάνειας που ποικίλλουν από θέματα ερμηνείας έως πιθανές ανεπιθύμητες επιπτώσεις στην καινοτομία και στον υγιή ανταγωνισμό μεταξύ διαφόρων μηχανισμών διαπραγμάτευσης.

Η CESR λαμβάνει μέτρα για να αντιμετωπίσει αυτές τις ανησυχίες. Για παράδειγμα έχει εφαρμοστεί μια διαδικασία για τη θεώρηση μελλοντικών εξαιρέσεων από υποχρεώσεις προσυναλλακτικής διαφάνειας και έχει συμφωνήσει η CESR να διεξάγει μια ανασκόπηση όλων των εξαιρέσεων προσυναλλακτικής διαφάνειας αρχίζοντας στο δεύτερο εξάμηνο αυτού του έτους.

Ως αποτέλεσμα του αυξανόμενου ανταγωνισμού λόγω της MiFID στις υπηρεσίες δημοσίευσης συναλλαγών, τα στοιχεία διαπραγμάτευσης είναι τώρα διαθέσιμα από ένα αριθμό διαφορετικών παρόχων. Μερικοί από τους συμμετέχοντες στην αγορά εξέφρασαν ανησυχία για την κατάτμηση των στοιχείων της αγοράς: ότι δηλαδή υπάρχει ανάγκη για καλύτερης ποιότητας στοιχεία μετασυναλλακτικά και για ενοποιημένο σετ στοιχείων αγοράς. Η CESR γνωρίζει αυτές τις ανησυχίες και θα διενεργήσει περαιτέρω εργασία για την αξιολόγηση των θεμάτων που αφορούν, στο κόστος της αξιολόγησης των στοιχείων μετασυναλλακτικής διαφάνειας και την ενοποίηση των στοιχείων.

Και νέα έρευνα

Εκτός από τη δημοσίευση της έκθεσης για την επίπτωση της MiFID στη λειτουργία των δευτερογενών αγορών μετοχών, η CESR ήδη έχει ξεκινήσει να προετοιμάζει μια παρόμοια έκθεση για την επίπτωση της MiFID στις μη μετοχικές αγορές. Αυτή η έκθεση αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2010.

Οι εργασίες που διενεργήθηκαν εμπίπτουν μέσα στο πλαίσιο των ευρύτερων στόχων της CESR. Πιο συγκεκριμένα, εξετάζοντας την επίπτωση της MiFID η CESR επιδιώκει να βελτιώσει την εποπτική σύγκλιση κατά την εφαρμογή της Οδηγίας και να προάγει τη διαφάνεια στις αγορές, βελτιώνοντας την αποτελεσματικότητα της αγοράς.

Υγιής ανταγωνισμός

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση η ΜiFID στοχεύει στην ανάπτυξη του ανταγωνισμού και στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας στη διαπραγμάτευση μετοχών ταυτόχρονα με τη διατήρηση της προστασίας των επενδυτών.

Λόγω του αυξημένου ανταγωνισμού εγείρονται ανησυχίες σχετικά με τον υγιή ανταγωνισμό μεταξύ των διάφορων μορφών μηχανισμών διαπραγμάτευσης, τόσο μεταξύ ρυθμιζόμενων αγορών έναντι των Πολυμερών Μηχανισμών Διαπραγμάτευσης όσο μεταξύ των ρυθμιζόμενων αγορών, Πολυμερών Μηχανισμών Διαπραγμάτευσης έναντι των εξωχρηματιστηριακών συναλλαγών των εταιρειών παροχής επενδυτικών υπηρεσιών.

Στην έκθεσή της, η CESR σημειώνει τη σημασία των προκλήσεων που προκύπτουν από τον ανταγωνισμό, ώστε να μπορεί να αναληφθεί δράση ή να προετοιμαστούν συστάσεις για την αντιμετώπιση των θεμάτων αυτών.

naftemporiki

No comments:

Share |