Saturday, July 11, 2009

228 εκατ. ευρώ «ένεση» στις κυπριακές μικρομεσαίες επιχειρήσεις

228 εκατ. ευρώ «ένεση» στις κυπριακές μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Λευκωσία: «Ένεση» 228 εκατ. ευρώ θα δοθεί από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων στις κυπριακές μικρομεσαίες επιχειρήσεις για την ανάπτυξη κάποιων και την «ανακούφιση» άλλων.

Το ποσό θα δοθεί από την ΕΤΕ στις κυπριακές τράπεζες που με τη σειρά τους θα παραχωρήσουν ανάλογα το ποσό στις επιχειρήσεις. Οι συμβάσεις έχουν υπογραφεί με τις τράπεζες Κύπρου, Marfin Λαϊκή και Ελληνική. Τα δάνεια θα παραχωρηθούν με πολύ ευνοϊκούς όρους, με δυνατότητα εξόφλησης μέχρι και 25 έτη, με μεγάλη περίοδο χάριτος και ελαστικούς όρους δανειοδότησης. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ανέφερε εξάλλου ότι 65 εκατ. ευρώ θα δοθούν αποκλειστικά για τη δημιουργία αιολικού πάρκου.

Οι συμβάσεις υπεγράφησαν κατά τη διάρκεια δημόσιας τελετής, παρουσία του Υπουργού Οικονομικών, κ. Χαρίλαου Σταυράκη, και περίπου 150 επιχειρηματιών, από τον κ. Πλούταρχο Σακελλάρη, Αντιπρόεδρο της ΕΤΕπ, τον Βάσο Σιαρλή, Γενικό Διευθυντή Συγκροτήματος Ανάπτυξης Τραπεζικών Εργασιών Κύπρου, Τράπεζας Κύπρου, τον Ευθύμιο Μπουλούτα, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Μarfin Laiki Bank, και τον Μάκη Κεραυνό, Ανώτατο Εκτελεστικό Διευθυντή του Ομίλου της Ελληνικής Τράπεζας. Οι τρεις τράπεζες συνεργάζονται με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για πρώτη φορά.

Πόσα θα πάρουν

Σύμφωνα με τις συμβάσεις, 120 εκατ. ευρώ χορηγούνται στην Τράπεζα Κύπρου, 50 εκατ. ευρώ στην Marfin Laiki Bank και 58 εκατ. ευρώ στην Ελληνική Τράπεζα. Τα κεφάλαια θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων στους τομείς της βιομηχανίας, της γεωργίας, των εμπορικών υπηρεσιών και του τουρισμού στην Κύπρο. Μέσω των χρηματοδοτικών διευκολύνσεων που υπεγράφησαν με την Τράπεζα Κύπρου και την Ελληνική Τράπεζα, θα είναι δυνατόν να χρηματοδοτούνται και ελληνικές ΜΜΕ. Όσον αφορά τη Marfin, στα τέλη Μαΐου είχε υπογράψει με την ΕΤΕπ, μέσω της MARFIN EGNATIA Τράπεζας στην Ελλάδα, μια χρηματοδοτική διευκόλυνση ύψους 80 εκατ. ευρώ για τις ελληνικές ΜΜΕ.

Σταυράκης: Βήμα προς τα μπρος

Στο χαιρετισμό του, ο Υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, κ. Χαρίλαος Σταυράκης, τόνισε τα εξής: «Με τη νέα χρηματοδοτική διευκόλυνση ύψους 228 εκατ. ευρώ που προσφέρει η ΕΤΕπ, αυξάνονται οι δυνατότητες κάλυψης των αναγκών σε ρευστότητα των κυπριακών μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο πλαίσιο της τρέχουσας οικονομικής κρίσης. Τα κεφάλαια θα διατεθούν για τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων στους τομείς της βιομηχανίας, του τουρισμού, του εμπορίου και, γενικότερα, των υπηρεσιών. Είμαι βέβαιος ότι τα κεφάλαια αυτά θα αξιοποιηθούν προς όφελος των επιχειρήσεων μας. Ενδιαφερόμαστε να αυξήσουμε σημαντικά τις δυνατότητες χρηματοδότησης των επιχειρήσεων μικρού μεγέθους, προσφέροντάς τους περισσότερα κεφάλαια και μεγαλύτερη ευελιξία, καθώς και νέα χρηματοπιστωτικά προϊόντα. Στόχος μας, αλλά και υποχρέωσή μας, είναι η αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων αναπτυξιακών «εργαλείων», όπως αυτά που προσφέρει η ΕΤΕπ στις ευρωπαϊκές οικονομίες. Στο πλαίσιο αυτό, υπογράψαμε πρόσφατα με τον Όμιλο ΕΤΕπ χρηματοδοτική συμφωνία ύψους 20 εκατ. ευρώ για την εφαρμογή στην Κύπρο της πρωτοβουλίας JEREMIE (Joint European Resources for Micro to medium Enterprises - Κοινοί ευρωπαϊκοί πόροι για τις πολύ μικρές ως μεσαίες επιχειρήσεις). Σήμερα κάνουμε ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός.»

Σακελλάρης: Και νέες συμφωνίες

Κατά την τελετή υπογραφής, ο Αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ, κ. Πλούταρχος Σακελλάρης, δήλωσε: «Οι συμβάσεις που υπογράφουμε σήμερα αποτελούν ορόσημο για τη δραστηριότητά μας στην Κύπρο: από ποσοτική άποψη, διότι είναι το μεγαλύτερο ποσό που έχει ποτέ χορηγηθεί για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, από ποιοτική άποψη, καθόσον πρόκειται για νέο προϊόν το οποίο συνεπάγεται ευρεία συνεργασία με Κύπριους εταίρους, και από χρονική άποψη, δεδομένου ότι η υπογραφή αυτή συμπίπτει με την 5η επέτειο της προσχώρησης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στην παρούσα φάση πρέπει να εργαστούμε από κοινού για να επαναφέρουμε την ανάπτυξη, η οποία δεν μπορεί να προέλθει παρά από ισχυρές και ανθούσες επιχειρήσεις, που προωθούν την καινοτομία και δημιουργούν ευκαιρίες. Η επιτυχία της κυπριακής οικονομίας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τις μικρές επιχειρήσεις, και γι’ αυτόν τον λόγο επιθυμούμε να προσφέρουμε σημαντική στήριξη στις κυπριακές ΜΜΕ. Η δράση μας ενισχύεται χάρη στη συνεργία με τις τράπεζες εταίρους μας: την Τράπεζα Κύπρου, την Marfin Laiki Bank και την Ελληνική Τράπεζα. Για την ενίσχυση των κυπριακών ΜΜΕ επιδιώξαμε επίσης να δημιουργήσουμε επιπλέον συνεργίες στο πλαίσιο του JEREMIE, για το οποίο πραγματοποιήσαμε εχθές, εδώ, συνάντηση εργασίας με συμμετοχή των περισσότερων από τις τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο, καθώς και εκπροσώπων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Θα ήθελα ωστόσο να τονίσω ότι η μελλοντική μας δραστηριότητα δεν θα περιοριστεί αποκλειστικά στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.»

Οι τραπεζίτες

Ο Βάσος Σιαρλής, Γενικός Διευθυντής Συγκροτήματος Τραπεζικών Εργασιών Κύπρου, Τράπεζας Κύπρου, δήλωσε τα εξής: «Η εξασφάλιση κονδυλίων, έστω και περιορισμένου ύψους από την ΕΤΕπ και η διοχέτευσή τους στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, έρχεται να προστεθεί σε μία σειρά άλλων μέτρων που η Τράπεζα Κύπρου έχει ήδη εξαγγείλει και εφαρμόσει με σκοπό την στήριξη της πιο πάνω κατηγορίας επιχειρήσεων.»
Ο Ευθύμιος Μπουλούτας, Διευθύνων Σύμβουλος της Marfin Laiki Bank, δήλωσε: «Η Marfin Λαϊκή Τράπεζα, δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων που αποτελούν σημαντικό μέρος της πελατειακής μας βάσης στην Κύπρο. Τα κεφάλαια που προβλέπονται από τη σημερινή σύμβαση θα κατευθυνθούν αποκλειστικά για την ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Κύπρο καθώς έχουμε υπογράψει άλλη σύμβαση με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την ελληνική αγορά».
Στον χαιρετισμό του, ο Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής του Ομίλου της Ελληνικής Τράπεζας κ. Μάκης Κεραυνός είπε: «Με τα νέα αυτά κεφάλαια των 250 περίπου εκατ. ευρώ, που θα αντληθούν από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, θα έχουμε τη δυνατότητα να βοηθήσουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με δάνεια σε προνομιακούς όρους και περίοδο χάριτος, κατά πολύ χαμηλότερα από αυτά που προσφέρονται σήμερα».

philenews.com

No comments:

Share |