Saturday, July 11, 2009

Προβλέψεις ΙΕΑ: Ανάκαμψη της διεθνούς ζήτησης πετρελαίου κατά 1,7% το 2010

Προβλέψεις ΙΕΑ: Ανάκαμψη της διεθνούς ζήτησης πετρελαίου κατά 1,7% το 2010

Ανάκαμψη της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου κατά 1,7%, προβλέπει για το 2010 η έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (ΙΕΑ), κυρίως λόγω της αύξησης της ζήτησης στην Κίνα, τη Μέση Ανατολή και τη Λατινική Αμερική.

Η Υπηρεσία διατήρησε αμετάβλητη την εκτίμησή της για φέτος, αναμένοντας κάμψη 2,9% της ζήτησης σε σχέση με το 2008. Η IEA αναμένει ότι η ζήτηση θα διαμορφωθεί το 2010 στα 85,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

Αξιωματούχοι της υπηρεσίας υποστήριξαν ότι ο βαθμός ανάκαμψης της παγκόσμιας ζήτησης για πετρέλαιο θα εξαρτηθεί από τις επιδόσεις της παγκόσμιας οικονομίας και τις εξελίξεις στο μέτωπο των τιμών στις διεθνείς αγορές πετρελαίου, διευκρινίζοντας ότι η θετική αναθεώρηση της εκτίμησης για τη ζήτηση φέτος δεν πρέπει να ερμηνευθεί ως οιωνός ανάκαμψης.

Παράλληλα, η υπηρεσία υποστηρίζει ότι η παγκόσμια οικονομική κρίση ενδέχεται να μην επηρεάσει αρνητικά τις επενδύσεις σε προγράμματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας φέτος, καθώς οι χώρες προσπαθούν να καταλήξουν σε νέα συμφωνία για την κλιματική αλλαγή.

naftemporiki

No comments:

Share |