Saturday, July 11, 2009

''Κάναμε μια νέα αρχή για τη General Motors''

''Κάναμε μια νέα αρχή για τη General Motors''

Ολοκλήρωσε την πώληση των «υγιών» της παγίων η General Motors στην ειδικού σκοπού εταιρεία Vehicle Acquisition, πραγματοποιώντας παράλληλα έξοδό από το καθεστώς προστασίας από τους πιστωτές της. Η νέα εταιρεία θα ονομαστεί και πάλι General Motors και τον έλεγχό της θα έχει η αμερικανική κυβέρνηση.
Η υπογραφή των σχετικών εγγράφων μεταξύ των στελεχών της αυτοκινητοβιομηχανίας και της αμερικανικής κυβέρνησης σηματοδοτούν την έξοδό της από τη διαδικασία πτώχευσης με την πώληση των κύριων δραστηριοτήτων και brand όπως οι Chevrolet, Cadillac, Buick και GMC στη νέα «GM».

«Σήμερα είναι μία νέα αρχή για την General Motors», σημείωσε χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος, Fitz Henderson, σε συνέντευξη τύπου που ακολούθησε. Προτεραιότητα της εταιρείας είναι οι πελάτες, τα αυτοκίνητα και η κουλτούρα, υποσχέθηκε ο Henderson και δεσμεύτηκε ότι η GM θα επικεντρώσει το ενδιαφέρον της στους πελάτες. Ακόμη, ο επικεφαλής της εταιρίας ανέφερε πως η εταιρεία σκοπεύει να αποπληρώσει τα δάνεια που έλαβε από την κυβέρνηση «πολύ νωρίτερα» από τη λήξη της προθεσμίας το 2015.

Το μέγεθος της νέας GM θα είναι δραματικά μικρότερο σε σύγκριση με τον γίγαντα των 100 χρόνων που μένει πίσω. Η κυβέρνηση θα κατέχει το 60% της αναδιαρθρωμένης εταιρείας, αναλαμβάνοντας δάνεια ύψους 50 δισ. δολαρίων. Εργατική ένωση θα ελέγχει το 17,5%, ενώ ένα 11,7% θα κατέχει η κυβέρνηση του Καναδά. Οι κάτοχοι ομολογιών και οι μη διασφαλισμένοι πιστωτές θα μοιραστούν το10% της νέας GM. Ο αριθμός των εργαζομένων από τις 91.000 στο τέλος του 2008 θα υποχωρήσει στις 60.000 μέχρι το τέλος της χρονιάς. Τα τοξικά πάγια της GM θα συσσωρευθούν σε μια νέα, ξεχωριστή εταιρεία προς ρευστοποίηση τα επόμενα χρόνια.

reporter.gr

No comments:

Share |