Saturday, July 11, 2009

Ρίχνουν τις τιμές οι εργολάβοι οικοδομών στην Κύπρο

Ρίχνουν τις τιμές οι εργολάβοι οικοδομών στην Κύπρο

Λευκωσία: Η «υπερθέρμανση» στην οικοδομική βιομηχανία των προηγούμενων χρόνων, σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση, οδηγούν πλέον στη μείωση του κόστους κατασκευής των οικοδομών. Η εξέλιξη αυτή καταγράφηκε στις προφορές που ζήτησε το Τμήμα Πολεοδομίας για την ανέγερση πολυκατοικιών σε προσφυγικούς οικισμούς, όπου οι τιμές των προσφοροδοτών είναι κατά 15%-20% χαμηλότερες από τις αντίστοιχες περσινές.

Παράλληλα με την υποχώρηση του κατασκευαστικού κόστους, όπως μας ανέφερε ο προϊστάμενος του Τμήματος Οίκησης της Πολεοδομίας Κύπρος Παφίτης, παρατηρείται μια αύξηση του αριθμού των εργολάβων που υπέβαλλαν προσφορές για ανέγερση οικοδομών σε συνοικισμούς. Οι -περίπου- πέντε που υπέβαλλαν προσφορές τα προηγούμενα χρόνια τετραπλασιάστηκαν και σήμερα 15 με 20 εργολάβοι επιδεικνύουν ενδιαφέρον για έργα σε προσφυγικούς οικισμούς. Ο κ. Παφίτης σημείωσε ότι η πρώτη μείωση του κατασκευαστικού κόστους είχε εκδηλωθεί τον περασμένο Μάρτιο, γεγονός που έδωσε την ευκαιρία στο Τμήμα να κατακυρώσει προσφορές για ανέγερση κτηρίων με χαμηλότερο κόστος. Ερωτηθείς γιατί η Πολεοδομία δεν αξιοποιεί την παρούσα περίοδο για να ζητήσει και άλλες προσφορές, σημείωσε ότι, πέραν των άλλων θα πρέπει να υπάρχει και το ανάλογο προσωπικό, ώστε να διασφαλίζεται η ποιότητα των κατασκευών.

Πρόσφατα το Τμήμα Πολεοδομίας προκήρυξε προσφορές για την κατασκευή δύο πολυκατοικιών στο συνοικισμό «Στρόβολος 2» και τριών πολυκατοικιών στον συνοικισμό «Κόκκινες» στη
Λάρνακα. Στο Στρόβολο θα κατασκευαστούν συνολικά 26 διαμερίσματα με κόστος κατά μέσο όρο €81.400 (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ). Στη Λάρνακα θα κατασκευαστούν 36 διαμερίσματα με κόστος €76.666 έκαστο. Με βάση τους όρους των προσφορών τα διαμερίσματα θα πρέπει να παραδοθούν εντός 18 μηνών από την κατακύρωση τους.

Σχολιάζοντας τις χαμηλές προσφορές που υποβλήθηκαν, ο πρόεδρος των επιχειρηματιών ανάπτυξης γης κ. Λάκης Ττοφαρίδης, ανέφερε ότι τον τελευταίο ενάμιση χρόνο δεν αυξήθηκαν
οι τιμές. «Εκτιμώ», πρόσθεσε, «ότι κάποιοι εργολάβοι χτύπησαν τις τιμές για να διατηρηθούν στην αγορά».

philenews

No comments:

Share |