Saturday, July 11, 2009

Εβοδμαδιαία πτώση 10,3% σημείωσε το αργό- Σταμάτησε λίγο κάτω από τα 60 δολάρια

Εβοδμαδιαία πτώση 10,3% σημείωσε το αργό- Σταμάτησε λίγο κάτω από τα 60 δολάρια

Τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση από τον Ιανουάριο κατάγραψε η τιμή του αργού, εν μέσω ανησυχιών ότι η συνέχιση της παγκόσμιας ύφεσης θα πλήξει τη ζήτηση στον κλάδο της ενέργειας. Παράλληλα, η ΙΕΑ άφησε αμετάβλητες τις εκτιμήσεις της για την παγκόσμια ζήτηση για το 2009. Ειδικότερα, τα συμβόλαια παράδοσης του Αυγούστου, υποχώρησαν κατά 0,9%, στα 59,89 δολάρια το βαρέλι, καταγράφοντας για τέταρτη εβδομάδα απώλειες. Σε επίπεδο εβδομάδας σημείωσε, δηλαδή, απώλειες της τάξεως του 10,3%, «ψαλιδίζοντας» τα κέρδη από την αρχή της χρονιάς στο 36%. Τα αντίστοιχα συμβόλαια του πετρελαίου τύπου brent σημείωσαν πτώση της τάξεως του 1,1% στα 60,45 δολάρια το βαρέλι.

Αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου περιμένει η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ) για το 2010, καθώς βλέπει τη διεθνή οικονομίας να βγαίνει από την ύφεση. Στην πρώτη μηνιαία έκθεσή της, η ΙΕΑ σημειώνει ότι περιμένει την παγκόσμια κατανάλωση αργού να αυξηθεί κατά 1,7% ή κατά 1,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα κατά το έτος 2010, επισημαίνοντας ότι η αύξηση θα επικεντρωθεί στις αναπτυσσόμενες οικονομίες εκτός ΟΟΣΑ.

«Περιμένουμε ανάκαμψη της ζήτησης βάσει των προβλέψεων των μεγάλων οργανισμών», δήλωσε ο David Fyfe, επικεφαλής του τμήματος Πετρελαϊκής Βιομηχανίας και Αγορών της ΙΕΑ, προσθέτοντας ότι ακόμη υπάρχει μια ισχυρή ένδειξη επαγρύπνησης, λόγω των αδύναμων στοιχείων για τη ζήτηση που έρχονται ακόμη για το 2009.

Ωστόσο, έρευνα που διεξήγαγε το ειδησεογραφικό δίκτυο Bloomberg, οι αναλυτές αναμένουν πτώση της τιμής του αργού, στον απόηχο των εκτιμήσεων ότι η παγκόσμια ύφεση και η μείωση της κατανάλωσης θα πλήξει τη ζήτηση των προϊόντων ενέργειας.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 46% των αναλυτών αναμένουν την επόμενη εβδομάδα πτώση στην τιμή του αργού, το 22% αναμένουν μικρή διακύμανση και το 32% εκτιμά ότι θα διαμορφωθεί ανοδικά.

reporter.gr

No comments:

Share |