Friday, July 17, 2009

Ελπίδες... made in China για παγκόσμια ανάκαμψη

Ελπίδες... made in China για παγκόσμια ανάκαμψη

Το χρηματιστήριο της Σαγκάης ξεπέρασε χθες το Τόκιο και έγινε η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά στον κόσμο μετά τη Wall από πλευράς κεφαλαιοποίησης


Ως κινητήριος μοχλός ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας αναδύεται και πάλι η Κίνα, η οποία ύστερα από ένα ασθενικό ΑΕΠ το α΄τρίμηνο (+6,1%), αναπτύχθηκε με ρυθμούς 7,9% το β΄τρίμηνο, πλησιάζοντας τον στόχο 8% του Πεκίνου.

Επιβεβαιώνοντας την αναθέρμανση της κινεζικής οικονομίας, το χρηματιστήριο της Σαγκάης είναι από χθες η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά στον κόσμο από πλευράς κεφαλαιοποίησης, εκτοπίζοντας το Τόκιο στην τρίτη θέση.

Συγκεκριμένα, ο Σύνθετος Δείκτης της Σαγκάης αυξήθηκε κατά 1,4% προχθές, με την κεφαλαιοποίησή του να ανέρχεται σε 3,21 τρισ. δολ., έναντι 3,20 τρισ. δολ. που είναι η κεφαλαιοποίηση της ιαπωνικής αγοράς.

Στις παραπάνω επιδόσεις της Κίνας συνέβαλαν οι επενδύσεις, η βιομηχανική παραγωγή και οι λιανικές πωλήσεις, με την κυβέρνηση να έχει διοχετεύσει στην οικονομία 4 τρισ. γιουάν (585 δισ. δολάρια) και τις κρατικές τράπεζες να έχουν χορηγήσει δάνεια - ρεκόρ, το ύψος των οποίων πενταπλασιάστηκε σε ετήσια βάση τον Ιούνιο, φθάνοντας τα 1,53 τρισ. γιουάν.


Ιαπωνία
Υστερα από την Κίνα ενθαρρυντικά ήταν και τα στοιχεία που προέκυψαν από την Ιαπωνία, την παλαιότερη οικονομική δύναμη της Ασίας, όπου το κλίμα επιχειρηματικής εμπιστοσύνης βελτιώθηκε επί τέταρτο συνεχή μήνα, χάρη στην ανάκαμψη των εξαγωγών και της βιομηχανικής παραγωγής.

Η βελτίωση των εξαγωγών στηρίζει ελπίδες πως η παγκόσμια ζήτηση για αγαθά αυξάνει, ύστερα από ολόκληρους μήνες προσπαθειών των κυβερνήσεων. Ωστόσο, η μηνιαία έκθεση Tankan της Τράπεζας της Ιαπωνίας (BoJ) παραπέμπει σε ασθενική εγχώρια ζήτηση, που θα καθυστερήσει την ανάκαμψη.

Η ιαπωνική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 14,2% σε ετήσια βάση το α΄τρίμηνο, καταγράφοντας τη χειρότερη επίδοση από τότε που ξεκίνησε η καταγραφή των στοιχείων, το 1955. Σύμφωνα με την BoJ, το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 3,4% το έτος που λήγει τον Μάρτιο του 2010.

Αισιόδοξα σχόλια για την παγκόσμια οικονομία, μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για το κινεζικό ΑΕΠ έκανε και ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τιμ Γκάιτνερ, ύστερα από συνάντησή του με τη Γαλλίδα ομόλογό του, Κριστίν Λαγκάρντ στο Παρίσι.

Ο κ. Γκάιτνερ είπε πως υπάρχουν ενδείξεις ότι αποκαθίσταται το κλίμα εμπιστοσύνης στο αμερικανικό χρηματοοικονομικό σύστημα, και πως η αμερικανική κυβέρνηση θα συνεχίσει τη συνεργασία της με άλλες κυβερνήσεις ανά τον κόσμο, ούτως ώστε να εξέλθουν οι οικονομίες από την κρίση.

Ο Τ. Γκάιτνερ μίλησε για την ανάγκη οι τράπεζες να χορηγούν δάνεια σε επιχειρήσεις και καταναλωτές, ενώ η Γαλλίδα ομόλογός του έκανε λόγο για την υποχρέωση των τραπεζών να έχουν υψηλότερη κεφαλαιοποίηση.

Παρά τα θετικά σχόλια του κ. Γκάιτνερ, ο αριθμός των χρεοκοπιών μεταξύ των αμερικανικών νοικοκυριών ανήλθε στο ρεκόρ των 1,9 εκατομμυρίων το α΄εξάμηνο του έτους, μια αύξηση της τάξεως του 9% από το β΄εξάμηνο του 2008.

imerisia.gr

No comments:

Share |