Friday, July 17, 2009

Οι μεγάλες τράπεζες πάλι «χρυσώνουν» τα golden boys

Οι μεγάλες τράπεζες πάλι «χρυσώνουν» τα golden boys

Με βάση τους νέους κανονισμούς, το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών εποπτεύει τον τρόπο με τον οποίο τράπεζες που έλαβαν κρατική βοήθεια πληρώνουν τα 100 πιο υψηλόβαθμα στελέχη τους.

Ορισμένες μεγάλες τράπεζες που έλαβαν κρατική βοήθεια στις ΗΠΑ και στη Βρετανία προσφέρουν τώρα παχυλά πακέτα αμοιβών προκειμένου να προσελκύσουν τα καλύτερα στελέχη και να καλύψουν τις περυσινές μεγάλες ζημίες.

Πρόσφατα, η Bank of America προσέλαβε κορυφαίο στέλεχος για το τμήμα πώλησης ομολόγων προσφέροντάς του εγγυημένη συμφωνία δύο ετών, στο πλαίσιο της οποίας θα λάβει 6 εκατ. δολάρια το πρώτο έτος, σύμφωνα με προσκείμενες πηγές. Η Citigroup προσέφερε περίπου 2 εκατ. δολάρια σε μία προσπάθεια να προσλάβει κορυφαίο χρηματιστηριακό στέλεχος.

Ενώ η Royal Bank of Scotland Group, ο μεγαλύτερος αποδέκτης κρατικής βοήθειας στη Βρετανία, προσφέρει πακέτα αμοιβών για να προσελκύσει ή ακόμη και να κρατήσει κάποια άτομα που βρίσκονται στην ανώτατη μισθολογική κλίμακα του τραπεζικού τομέα ή και ακόμη υψηλότερα, σύμφωνα με πηγές.

Και όλ' αυτά, τη στιγμή που υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια σχετικά με τους μεγάλους μισθούς στο χρηματοοικονομικό κόσμο. Ορισμένες ισχυρές τράπεζες, όπως η Goldman Sachs αυξάνουν τα πακέτα μισθών εν μέσω αυξημένων κερδών.

Ομως, κάποιες ασθενέστερες τράπεζες που στηρίχθηκαν από τις κυβερνήσεις και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, θα πρέπει επίσης να διατηρήσουν αρκετά υψηλές τις αμοιβές προκειμένου να παραμείνουν ανταγωνιστικές αλλά και να αποφύγουν την οργή των νομοθετών.

«Το κράτος βοηθά αυτές τις τράπεζες να παραμείνουν βιώσιμες... κατά συνέπεια προσφέρουν ουσιαστικά αυτές τις αμοιβές χρησιμοποιώντας κρατικό χρήμα. Αυτό όμως αποτελεί έκπληξη για άλλες τράπεζες, οι οποίες ανέμεναν ότι οι αμοιβές επρόκειτο να μειωθούν», επισημαίνει ο σύμβουλος σε θέματα απολαβών Μαρκ Ρίλι.

Με βάση τους νέους κανονισμούς που υιοθετήθηκαν εφέτος στις ΗΠΑ, το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών εποπτεύει τον τρόπο με τον οποίο οι τράπεζες που έχουν λάβει κρατική βοήθεια, μεταξύ των οποίων Bank of America και Citigroup, πληρώνουν τα 100 πιο υψηλόμισθα στελέχη τους.

Μολονότι οι όμιλοι αυτοί εξακολουθούν να έχουν κάποια ελαστικότητα ως προς τους βασικούς μισθούς και τις αμοιβές σε μετοχές, οι 25 πιο υψηλόμισθοι υπάλληλοί τους δεν μπορούν να λαμβάνουν μπόνους αντίστοιχα με περισσότερο από το ένα-τρίτο της συνολικής αμοιβής τους για ένα δεδομένο έτος, ενώ τα μπόνους θα πρέπει να περιλαμβάνουν μακροπρόθεσμα δεσμευμένες μετοχές που να συνδέουν την αμοιβή του εργαζομένου με την απόδοση της εταιρείας.

naftemporiki

No comments:

Share |