Friday, July 17, 2009

CIT: Αντίκτυπος σε 1 εκατ. μικρομεσαίες

CIT: Αντίκτυπος σε 1 εκατ. μικρομεσαίες

Εκτεταμένο αντίκτυπο στο ένα περίπου εκατομμύριο μικρές επιχειρήσεις που εξαρτώνται από συγκεκριμένη χρηματοδότηση θα έχει πιθανή κατάρρευση του αμερικανικού πιστωτικού ομίλου CIT Group Ερευνα της Φέντεραλ Ρεζέρβ το 2003 έδειξε ότι οι πιστωτές εκτός τραπεζικού τομέα χορήγησαν το 13% των πιστώσεων μικρών επιχειρήσεων, το 22% της χρηματοδότησής τους για μισθώσεις και το 28,9% της χρηματοδότησής τους για εξοπλισμό.

Χωρίς τη CIT και παρόμοιες επιχειρήσεις, οι μικρές εταιρείες των ΗΠΑ - οι οποίες παράγουν το ήμισυ του ΑΕΠ της χώρας - θα βρεθούν ξαφνικά σε μία νέα κρίση χρηματοδότησης σε μία περίοδο που η χώρα έχει ανάγκη τις μικρές επιχειρήσεις για την πρόσληψη εργαζομένων και στήριξη της οικονομίας.

Για το λόγο αυτό και η κρατική βοήθεια προς τη CIT Group δεν αποτελεί απλά διάσωση μιας λιγότερο λαμπρής επιχείρησης της Wall Street αλλά ένα «δημοψήφισμα» για τους λόγους για τους οποίους δίδονται τα πακέτα οικονομικής βοήθειας, πού αποσκοπούν και ποιούς εξυπηρετούν.

Μέχρι στιγμής, το υπουργείο Οικονομικών, η Φέντεραλ Ρεζέρβ και οι ρυθμιστές του τραπεζικού τομέα εστίαζαν αποκλειστικά στους συστηματικούς κινδύνους προς το τραπεζικό σύστημα, προσφέροντας μεγάλη βοήθεια σε κολοσσούς όπως AIG, Fannie Mae και Freddie Mac ή Citigroup με τη λογική ότι εάν οι όμιλοι αυτοί κατέρρεαν θα πυροδοτούσαν μεγαλύτερη αναστάτωση. Τώρα όμως, πολλοί είναι αυτοί που ζητούν επέκταση της βοήθειας προς τους μικρότερους παίκτες.

naftemporiki

No comments:

Share |