Friday, July 17, 2009

Ανέκτησε τα 62 δολάρια το αργό- Ανοδος 0,8%

Ανέκτησε τα 62 δολάρια το αργό- Ανοδος 0,8%

Σε υψηλά μιας εβδομάδας έκλεισε το αργό, στον απόηχο των κερδών που σημειώνουν οι κεφαλαιαγορές και των δηλώσεων του οικονομολόγου Nouriel Roubini, ο οποίος ανέφερε ότι η φάση της ύφεσης θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους, αναζωπυρώνοντας έτσι τις προσδοκίες για αύξηση της ζήτησης και της κατανάλωσης για τα προϊόντα του. Συγκεκριμένα, τα συμβόλαια παράδοσης Αυγούστου του αργού ενισχύθηκαν κατά 0,8% στα 62,05 δολάρια το βαρέλι, ενώ ενδοσυνεδριακά είχε φτάσει ακόμα και τα 62,17 δολάρια το βαρέλι. Τα αντίστοιχα συμβόλαια του πετρελαίου τύπου brent υποχώρησαν κατά 0,5%, κλείνοντας τις συναλλαγές στα 62,75 δολάρια.

Μέχρι το τέλος του έτους θα διαρκέσει η ύφεση στις ΗΠΑ, δήλωσε ο καθηγητής που είχε προβλέψει την κρίση Nouriel Roubini, μιλώντας σε εκδήλωση στη Νέα Υόρκη, χωρίς ωστόσο να αποκλείει την ανάγκη για ένα δεύτερο πακέτο μέτρων από την αμερικανική κυβέρνηση για να βοηθήσει στην ανάκαμψη.

«Η ελεύθερη πτώση έχει σταματήσει» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Roubini, προσθέτοντας ότι αν και ακόμη υπάρχει συρρίκνωση, αυτή είναι πολύ αργή. Το δεύτερο κυβερνητικό πακέτο ίσως χρειαστεί προς το τέλος του 2009 ή στις αρχές του 2010, και δεν θα ξεπερνά τα 200 με 250 δισ. δολάρια.

«Αδύναμους κρίκους» χαρακτήρισε την αγορά εργασίας, τη βιομηχανική παραγωγή και την αγορά κατοικίας, ο Roubini, εφιστώντας την προσοχή ότι δεν πρέπει να σταματήσουν τα μέτρα, ιδιαίτερα σε αυτούς τους τομείς, και σε αλλους που εξακολουθούν να είναι αδύναμοι.

reporter.gr

No comments:

Share |