Friday, July 17, 2009

Μόνο το… ΑΕΠ κινείται θετικά

Μόνο το… ΑΕΠ κινείται θετικά


Απογοητευτική πορεία ακολουθούν το εξάμηνο του 2009 οι βασικοί κλάδοι της οικονομικής δραστηριότητας στην Κύπρο διευρύνοντας τη ψαλίδα από τις περσινές τους επιδόσεις και ενισχύοντας τις εκτιμήσεις ότι η οικονομία συρρικνώνεται. Η ροή στοιχείων για την πορεία βασικών κλάδων της οικονομίας όπως ο τουρισμός, οι κατασκευές και η κατανάλωση δείχνουν πως η οικονομία βυθίζεται σε ύφεση την ίδια στιγμή που το εξωτερικό περιβάλλον άρχισε να βελτιώνεται.

Κατασκευές


Η μείωση των πωλήσεων ακινήτων, που με βάση τα επίσημα στοιχεία πλησίασε το 60% το πρώτο εξάμηνο, έχει παγώσει τη δραστηριότητα στον κατασκευαστικό κλάδο. Οι πωλήσεις τσιμέντου που αποτελούν ένδειξη της κατάστασης που επικρατεί στις κατασκευές, παρουσιάζουν μείωση 26,2% το εξάμηνο του 2009 ενώ ο αριθμός των ανέργων πλησίασε τις 3 χιλ., που είναι τριπλάσιος από τον αντίστοιχο περσινό. Μείωση 8,6% παρουσιάζει και το εμβαδόν των αδειών οικοδομής που εκδόθηκαν την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου 2009, δείχνοντας ότι οι μελλοντικές επενδύσεις στον κλάδο θα συρρικνωθούν.

Τουρισμός

Αρνητικές είναι και οι ενδείξεις για την πορεία του τουρισμού. Οι αρχικές εκτιμήσεις της κυβέρνησης έκαναν λόγο για μείωση της τάξης ύψους 10% στις αφίξεις. Ωστόσο, τα τελευταία στοιχεία δείχνουν μεγαλύτερες μειώσεις, ενώ η τάση δείχνει τη διεύρυνση των απωλειών. Οι αφίξεις τουριστών παρουσιάζουν μείωση 10,9% το εξάμηνο και τα έσοδα πτώση 11,7% το πεντάμηνο. Τα στοιχεία δεν περιλαμβάνουν, μάλιστα, και τον αντίκτυπο των πολλών κρουσμάτων της νέας γρίπης, που αυξήθηκαν τον Ιούλιο.

Κατανάλωση

Τα σημάδια της κρίσης άγγιξαν και την εγχώρια κατανάλωση. Οι εισπράξεις από το Φόρο Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) μειώθηκαν το εξάμηνο κατά 9,1%. Αρνητική εικόνα δίνουν και τα στοιχεία από τη χρήση πιστωτικών καρτών (-2% το εξάμηνο), τις εγγραφές αυτοκινήτων (-21,8% το εξάμηνο) και τα ταξίδια κυπρίων στο εξωτερικό (-2,8% το πεντάμηνο).

Σήμα κινδύνου εκπέμπει για την κατανάλωση και το εξωτερικό εμπόριο. Το πεντάμηνο του 2009, οι συνολικές εισαγωγές μειώθηκαν κατά 22,2%, ενώ μείωση 17,6% σημείωσαν και οι εξαγωγές.

Ο ρυθμός ανάπτυξης είναι μέχρι στιγμής το μόνο στοιχείο που κινείται σε θετικό έδαφος. Το πρώτο τρίμηνο του 2009 η Cystat υπολόγισε ότι η οικονομία μεγεθύνθηκε με ρυθμό 1,5% σε ετήσια βάση και 0% σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2008. Όλοι όμως οι διεθνείς παρατηρητές αναμένουν ότι τα επόμενα τρίμηνα θα είναι τα πιο δύσκολα για την κυπριακή οικονομία, που αναμένεται να συρρικνωθεί τόσο σε ετήσια όσο και σε τριμηνιαία βάση.

Επιδείνωση κόντρα στο ρεύμα;

Όπως δήλωσε στη StockWatch, ο οικονομικός αναλυτής Πάμπος Παπαγεωργίου, το θετικό για την οικονομία είναι το γεγονός ότι οι επιπτώσεις είναι ηπιότερες και η Κύπρος είναι η μόνη χώρα στην ΕΕ που εξακολουθεί να έχει μη αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης.

«Από την άλλη», πρόσθεσε, «το αρνητικό είναι ότι ενώ σε κάποιες χώρες όπως οι ΗΠΑ και ο Καναδάς έχουν αρχίσει να βελτιώνονται τα δεδομένα στην Κύπρο, υπάρχει ακόμη επιδείνωση της οικονομίας».

Βασικό ερώτημα για την οικονομία, τόνισε ο κ. Παπαγεωργίου, είναι η πορεία το 2010 καθώς υπάρχουν αντιφατικές ενδείξεις. Η μία ένδειξη είναι ότι θα παρατηρηθεί επιβράδυνση, ενώ σύμφωνα με την άλλη, εάν το εξωτερικό περιβάλλον είναι θετικό, η οικονομία θα σημειώσει μεγαλύτερο ρυθμό αύξησης.

«Εάν το εξωτερικό περιβάλλον είναι θετικό το 2010, η κυπριακή κυβέρνηση θα πρέπει να έχει πιο επιθετική πολιτική όσον αφορά την προσέλκυση επενδύσεων από τον ιδιωτικό τομέα», κατέληξε.

stockwatch.com.cy

No comments:

Share |