Wednesday, July 29, 2009

Εντείνεται το πρόβλημα ρευστότητας

Εντείνεται το πρόβλημα ρευστότητας


Εντείνεται το πρόβλημα ρευστότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κύπρου όπως καταδεικνύεται από τα νέα στοιχεία που δημοσίευσε χθες η Κεντρική Τράπεζα και αφορούν τις χορηγήσεις και καταθέσεις μέχρι τον Ιούνιο. Υπό το φως των διαφωνιών που ανέκυψαν μεταξύ υπουργείου Οικονομικών και Κεντρικής Τράπεζας για τις πιθανές λύσεις στο πρόβλημα, τα νέα στοιχεία δείχνουν πως η ρευστότητα βρίσκεται στα χαμηλότερα ιστορικά επίπεδα, παρά τα συνολικά εμβάσματα ύψους €2,7 δισ. που έκανε η κυβέρνηση στο σύστημα από την αρχή του έτους και παρά την αποκλιμάκωση της ζήτησης για δάνεια. Με βάση τα στοιχεία, τα δάνεια συνεχίζουν να τρέχουν με ρυθμούς πολλαπλάσιους από ότι οι καταθέσεις, εξαντλώντας έτσι τα καταθετικά «αποθέματα» των τραπεζών.

Σύμφωνα με την ΚΤ, τα δανειστικά χαρτοφυλάκια των τραπεζών μεγεθύνθηκαν τον Ιούνιο κατά 21,75% έναντι 22,57% το Μάιο. Τα δανειστικά χαρτοφυλάκια των τραπεζών μεγεθύνθηκαν με σαφώς βραδύτερους ρυθμούς από ότι τον περσινό Ιούνιο, όταν η πιστωτική επέκταση είχε φθάσει το 31,6%, αλλά συνεχίζουν να διογκώνονται με ταχύτερους ρυθμούς από ότι οι καταθέσεις. Οι καταθέσεις στο σύστημα αυξήθηκαν στο τέλος Ιουνίου 2009 με ετήσιο ρυθμό 6,94% έναντι 6,66% το Μάιο και 14,5% τον Ιούνιο του 2008.


Με βάση τα στοιχεία, οι συνολικές χορηγήσεις στις τράπεζες διαμορφώθηκαν τον Ιούνιο στα €56,85 δισ., έναντι €55,57 δισ. το Μάιο και οι καταθέσεις ανήλθαν στα €58,13 δισ. έναντι €57,38 δισ. το Μάιο. Στην αύξηση των καταθέσεων συνέβαλε η κατάθεση €700 εκ. που προέκυψαν από την έκδοση χρεογράφου στις διεθνείς αγορές.

Ως αποτέλεσμα της κατάστασης που διαμορφώθηκε μέχρι το τέλος Ιουνίου, τα καταθετικά αποθέματα των τραπεζών (καταθέσεις πλην δάνεια) μειώθηκαν στο μόλις €1,3 δισ. έναντι €1,8 δισ. το Μάιο και €7,7 δισ. τον περσινό Ιούνιο. Είναι το χαμηλότερο σημείο από τότε που υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, ακόμα και από το Νοέμβριο του 2008, όταν η απότομη μείωση των καταθετικών αποθεμάτων είχε σπρώξει τις τράπεζες στην παραχώρηση υψηλότοκων καταθετικών επιτοκίων.

«Συνεχίζει να υπάρχει περιορισμένη ρευστότητα στην αγορά», δήλωσε στη StockWatch ο διευθυντής Στρατηγικής Ανάπτυξης της Ελληνικής Τράπεζας, Ανδρέας Παπαδόπουλος.

Ωστόσο, πρόσθεσε, εάν γίνει σύγκριση με την κατάσταση που υπήρχε τέλος του Δεκεμβρίου 2008, καταδεικνύεται αποκλιμάκωση της ζήτησης για δάνεια.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, το δεύτερο εξάμηνο του 2009 σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του έτους, είναι πιθανή μια αύξηση στη ζήτηση των δανείων λόγω της προσφοράς χαμηλότερων επιτοκίων από τις τράπεζες.

Τα προβλήματα ρευστότητας που υπάρχουν στο σύστημα αναμένεται να ενταθούν προς το τέλος του χρόνου, όταν θα λήξουν οι ολιγόμηνες καταθέσεις της κυβέρνησης στις τράπεζες. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι θα τις ανανεώσει στις αρχές του νέου έτους, για να μην μετρήσουν στον υπολογισμό του δημοσίου χρέους.

Η Κεντρική Τράπεζα υποστηρίζει πως για να λυθεί το πρόβλημα θα πρέπει να εκδοθεί ειδικό τριετές χρεόγραφο που να χρησιμοποιηθεί από τις τράπεζες για άντληση φθηνής ρευστότητας από το σύστημα.

Το υπουργείο Οικονομικών άφησε χθες να νοηθεί ότι αντί αυτού, ενδέχεται να προωθήσει τις απαραίτητες ρυθμίσεις για την έκδοση καλυμμένων ομολόγων.

stockwatch.com.cy

No comments:

Share |