Wednesday, July 29, 2009

Ξεπέρασαν τις προσδοκίες Nissan, Honda, ζημιές για την Peugeot Citroen

Ξεπέρασαν τις προσδοκίες Nissan, Honda, ζημιές για την Peugeot Citroen


Καλύτερα των εκτιμήσεων παρουσιάστηκαν τα οικονομικά αποτελέσματα τριμήνου των αυτοκινητοβιομηχανιών Nissan και Honda, ζημιογόνο τρίμηνο για την Peugeot Citroen. Ωστόσο σε ετήσια βάση, τα αποτελέσματα και των τριών εταιρειών εμφάνισαν σημαντική επιδείνωση λόγω της δραματικής πτώσης των πωλήσεων εν των μέσω της παγκόσμιας ύφεσης.

Αναλυτικά, κέρδη-έκπληξη παρουσίασε η Nissan με τα λειτουργικά της κέρδη να μειώνονται σημαντικά, αποφεύγοντας ωστόσο την εμφάνιση ζημιών που ανέμεναν οι αναλυτές. Τα λειτουργικά κέρδη της ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας περιορίστηκαν κατά 85,5% στα 11,6 δισ. γεν (122,9 εκατ. δολάρια), έναντι 80 δισ. γεν την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών που έλαβαν μέρος σε δημοσκόπηση της Thomson Reuters έκαναν λόγο για ζημιές της τάξης των 117 δισ. γεν.Αναφορικά με το outlook για το οικονομικό έτος που λήγει στις 31 Μαρτίου του 2010, η Nissan διατηρεί τις προβλέψεις της για καθαρές ζημιές 170 δισ. γεν. Σημειώνεται ότι τα αποτελέσματα της Nissan έχουν και ευρωπαϊκό ενδιαφέρον καθώς το 44% ανήκει στη γαλλική Renault.

Εξάλλου, καλύτερα των εκτιμήσεων εμφανίστηκαν και τα κέρδη της Honda, παρουσιάζοντας ωστόσο πτώση τόσο στα καθαρά όσο και στα λειτουργικά κέρδη.

Αναλυτικά, τα καθαρά κέρδη της ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας διαμορφώθηκαν στα 7,5 δισ. γεν (79,7 εκατ. δολάρια), έναντι 173,4 δισ. γεν την αντίστοιχη περσινή περίοδο, μειωμένα κατά 95%. Ωστόσο, οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών που έλαβαν μέρος σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires έκαναν λόγο για ζημιές της τάξης των 56,4 δισ. γεν.

Τα λειτουργικά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 25,2 δισ. γεν (267 εκατ. δολάρια), έναντι 210,5 δισ. γεν στο αντίστοιχο περσινό τρίμηνο, με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών που έλαβαν μέρος σε δημοσκόπηση της Thomson Reuters να τις τα τοποθετούν στα 106 δισ. γεν.

Παράλληλα, η διοίκηση της Honda αναβάθμισε το outlook για το σύνολο του τρέχοντος οικονομικού έτους προβλέποντας ότι τα λειτουργικά κέρδη θα διαμορφωθούν στα 70 δισ. γεν και τα καθαρά κέρδη στα 55 δισ. γεν, ενώ οι προηγούμενες εκτιμήσεις τα τοποθετούσαν στα 10 δισ. γεν και 40 δισ. γεν αντίστοιχα.

Τέλος, με ζημιές έναντι κερδών ολοκλήρωσε το α΄ εξάμηνο του έτους η Peugeot Citroen, καθώς η παγκόσμια οικονομική κρίση υποχρέωσε την κορυφαία γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία να προχωρήσει σε σημαντική μείωση της παραγωγής της.

H εταιρεία κατέγραψε ζημιές της τάξης των 962 εκατ. ευρώ ή 4,24 ευρώ ανά μετοχή, έναντι κερδών ύψους 733 εκατ. ευρώ ή 3,21 ευρώ ανά μετοχή της αντίστοιχης περυσινής περιόδου. Στο ίδιο διάστημα τα έσοδά της υποχώρησαν κατά 22% στα 23,5 δισ. ευρώ. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών εμφάνιζαν ζημιές της τάξης των 971,5 εκατ. ευρώ και πωλήσεις 24,1 δισ. ευρώ, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Bloomberg.

Τα μεγέθη “αντανακλούν τις αντίξοες συνθήκες που επικρατούν στις ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες περιορίστηκαν μόνο μερικώς από τα σχέδια βελτίωσης απόδοσης και το λανσάρισμα νέων μοντέλων”, δήλωσε ο Philippe Varin, διευθύνων σύμβουλος της Peugeot Citroen.

capital.gr

No comments:

Share |