Friday, June 12, 2009

Independent: "Η ύφεση στη Μ. Βρετανία τελείωσε"

Independent: "Η ύφεση στη Μ. Βρετανία τελείωσε"


Η οικονομία της Μ. Βρετανίας έχει φτάσει στο χαμηλότερο της σημείο από το Μάρτιο και επανήλθε σε ανάπτυξη, αν και με ήπιο ρυθμό τον Απρίλιο και το Μάιο, σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας The Independent, το οποίο επικαλείται το Εθνικό Ινστιτούτο Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών (NIESR).

Το Ινστιτούτο, το οποίο θεωρείται ίσως το οικονομικό think-tank με το μεγαλύτερο κύρος στη Μ. Βρετανία, αναφέρει ότι η οικονομία σημείωσε ανάπτυξη άνω του 0,2% τον Απρίλιο και σχεδόν 0,1% τον περασμένο μήνα.

Αν και είναι δύσκολο να επιστρέψουμε στα επίπεδα ανάπτυξης που σημειώθηκαν πριν την κρίση, τα στοιχεία αυτά σηματοδοτούν το τέλος της ύφεσης που διήρκησε πάνω από ένα χρόνο. Επίσης αντιτίθενται σε όσους προέβαιναν σε εκτιμήσεις για σενάρια χειρότερα από την κρίση του 1930.

Ο Ray Barrell, διευθυντής προβλέψεων στο Ινστιτούτο, δήλωσε ότι “τα στοιχεία των τελευταίων μηνών δείχνουν ότι πρέπει να έχουν φτάσει στο χειρότερο σημείο της ύφεσης”.

Οι δραστικές περικοπές των επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας και το πρόγραμμα “ποσοτικής χαλάρωσης”, παρέχοντας ρευστότητα στην οικονομία, είναι οι βασικοί λόγοι που οδήγησαν στην αντιστροφή, σύμφωνα με το NIESR. Το Ινστιτούτο επίσης εκτιμά ότι αν η ανάκαμψη διατηρηθεί, οι επιδράσεις της κρίσης θα είναι λιγότερο σφοδρές από τις αντίστοιχες των κρίσεων της δεκαετίας του ΄30 και του ΄80, αλλά πιο οδυνηρές από αυτή του ΄90.

Δημοσκοπήσεις για την επιχειρηματική εμπιστοστοσύνη επίσης υποδεικνύουν ότι η οικονομία θα επιστρέψει σύντομα σε ήπια ανάπτυξη. "Τα στοιχεία προοιωνίζουν την ανάκαμψη ενώ είναι εφικτό το ΑΕΠ να εμφανιστεί αυξημένο στο δεύτερο τρίμηνο," τόνισε ο Philip Shaw, βρετανός οικονομολόγος της Investec.

Ο Alan Clarke, αναλυτής της BNP Paribas, συμφωνεί λέγοντας: "Συγκεντρώνουμε όλο και περισσότερα στοιχεία που δείχνουν ότι η ύφεση έχει τελειώσει. Για να είμαστε ξεκάθαροι δεν οδηγούμαστε σε ραγδαία άνοδο. Η οικονομία αναμένεται να σημειώνει μικρότερο ρυθμό ανάπτυξης από ότι θα μπορούσε, υποδεικνύοντας ότι η ανεργία θα συνεχίσει να αυξάνεται. Ωστόσο το ζήτημα είναι ότι η οικονομία έχει σταματήσει να συρρικνώνεται."

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |