Friday, June 12, 2009

Έσπασε το "φράγμα" των 10.000 μονάδων ο Nikkei

Έσπασε το "φράγμα" των 10.000 μονάδων ο Nikkei


Ανοδικά κινούνται τα περισσότερα ασιατικά χρηματιστήρια επηρεασμένα από τα κέρδη της Wall Street με το Nikkei να κλείνει για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο πάνω από το "μαγικό" αριθμό των 10.000 μονάδων στις 10.135,82 μονάδες ενισχυμένος κατά 1,55%.

Τα οικονομικά στατιστικά στοιχεία από όλο τον κόσμο δείχνουν σημάδια σταθεροποίησης ενώ πολλοί εκτιμούν ότι η αύξηση των επιτοκίων σηματοδοτεί την οικονομική ανάκαμψη. Ωστόσο δεν είναι λίγοι αυτοί που συνεχίζουν να πιστεύουν ότι οι αγορές έχουν “υπερθερμανθεί”.

Στην Ιαπωνία ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης εμφανίστηκε καλύτερος των προσδοκιών για το μήνα Μάιο, σημειώνοντας αύξηση για πέμπτο συνεχόμενο μήνα.

Ειδικότερα, ο δείκτης διαμορφώθηκε στις 35,7 μονάδες το Μάιο, αυξημένος έναντι των 32,4 μονάδων του Απριλίου, σύμφωνα με στοιχεία της κυβέρνησης που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις έκαναν λόγο για 33,5 μονάδες, ενώ ο δείκτης την αντίστοιχη περσινή περίοδο διαμορφώθηκε στις 33,9 μονάδες.

Εξάλλου, θετικά εμφανίστηκαν τα μακροοικονομικά στοιχεία της Κίνας, καθώς τόσο η βιομηχανική παραγωγή όσο και οι λιανικές πωλήσεις εμφάνισαν άνοδο το Μάιο. Σύμφωνα με ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, αύξηση σημείωσε και ο τραπεζικός δανεισμός της χώρας.

Ειδικότερα, η βιομηχανική παραγωγή ενισχύθηκε κατά 8,9% το Μάιο, υψηλότερη των εκτιμήσεων των οικονομολόγων που είχαν κάνει λόγο για αύξηση κατά 7,8%, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires.

Παράλληλα, οι εξαγωγές της χώρας μειώθηκαν 26,4% για το μήνα Μάιο, με τις εισαγωγές να υποχωρούν κατά 25,2%, ενώ οι λιανικές πωλήσεις εμφανίστηκαν αυξημένες κατά 15,2% το Μάιο, σε σχέση με την αύξηση του Απριλίου κατά 14,8%.Στο ταμπλό, ο Nikkei 225 ολοκλήρωσε τις συναλλαγές με άνοδο 1,55% στις 10.135,82 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος Topix σημείωσε άνοδο 1,05%.

Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng κινείται στο +1,24%. Ο δείκτης CSI 300 στην Κίνα σημειώνει απώλειες 1,43%. Οι Shanghai Composite και Shenzhen Composite περιορίζονται κατά 1,50% και 1,99% αντίστοιχα.

Ο δείκτης ΝΖΧ 50 στη Νέα Ζηλανδία κινείται στο +0,47%, ενώ απώλειες 1,81% σημειώνει ο δείκτης Taiex στην Ταϊβάν. Στη Ν. Κορέα ο Kospi υποχώρησε οριακά κατά 0,06%.

Πτωτικά σε ποσοστό 0,09% κινείται και ο Straits Times στη Σιγκαπούρη, ενώ στην Ινδία ο δείκτης Sensex βρίσκεται στο +0,68%.

Κέρδη στη Wall Street, έντονες ρευστοποιήσεις στο φίνις

Σε θετικό έδαφος ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Πέμπτης οι βασικοί δείκτες στη Wall Street ωστόσο περιόρισαν αισθητά τα κέρδη τους στο κλείσιμο των συναλλαγών. Παρά τις έντονες ρευστοποιήσεις στα τελευταία λεπτά της συνεδρίασης, ο βιομηχανικός δείκτης κατάφερε να αναρριχηθεί στα υψηλότερα επίπεδα από τις αρχές Ιανουαρίου, ενώ ο ευρύτερος S&P 500 και ο τεχνολογικός Nasdaq κατέγραψαν νέα υψηλά για το έτος.

Μετά τις χθεσινές απώλειες και την απογοητευτική δημοπράτηση των δεκαετών τίτλων της αμερικανικής κυβέρνησης η αμερικανική αγορά ανέκαμψε σήμερα βρίσκοντας στήριξη στην επιτυχή δημοπράτηση του 30ετούς ομολόγου ύψους 11 δισ. δολ. καθώς και στα ενθαρρυντικά μακροοικονομικά στοιχεία για επιδόματα ανεργίας και τις λιανικές πωλήσεις Μαΐου.

Η απόδοση του 30ετούς ομολόγου ύψους 11 δισ. δολ. που δημοπράτησε σήμερα το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών διαμορφώθηκε στο 4,72%, ήτοι στα υψηλότερα επίπεδα σε διάστημα σχεδόν δύο ετών, ωστόσο χαμηλότερα από τις μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Bloomberg που την τοποθετουσαν στο 4,80%.

Ο βαθμός υπερκάλυψης διαμορφώθηκε στο 2,68, ενώ οι έμμεσοι πλειοδότες, μία κλάση επενδυτών που περιλαμβάνει τις ξένες κεντρικές τράπεζες, αγόρασαν το 49% της έκδοσης.

Στο μεταξύ, τα κυβερνητικά στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα έδειξαν και νέα πτώση των αρχικών αιτήσεων ανεργίας την περασμένη εβδομάδα, ενώ την ίδια στιγμή οι λιανικές πωλήσεις σημείωσαν άνοδο 0,5% τον Μάιο.

Δείκτες – Στατιστικά

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κέρδισε 31,90 μονάδες (+0,37%) κλείνοντας στις 8.770,92 μονάδες, το ύψηλότερο επίπεδο από τις 6 Ιανουαρίου, ενώ νωρίτερα έφτασε και τις 8.876 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε άνοδο 9,29 μονάδων (+0,50%) και έκλεισε στις 1.862,37 μονάδες με το υψηλό ημέρας στις 1.880 μονάδες. O S&P 500 σημείωσε άνοδο 5,74 μονάδων (+0,61%) κλείνοντας στις 944,89 μονάδες έχοντας φτάσει νωρίτερα τις 956 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη Dow Jones 22 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 8 με αρνητικό. Εξ αυτών τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη κατέγραψε η Bank of America κλείνοντας στα 12,96 δολ. με άνοδο 0,98 δολ. ή σε ποσοστό 8,26%. Ακολούθησαν η Alcoa με κέρδη 6,35% και κλείσιμο στα 12,22 δολ. και η Pfizer, η οποία έκλεισε στα 14,63 δολ. με άνοδο 4,13%.

Στον αντίποδα, οι τρεις μετοχές με τη χειρότερη επίδοση ήταν η American Express (-4,20%), η Boeing (-3,15%) και η Wal-Mart Stores (-1,44%). Οι πρωταγωνιστές της ημέρας.

Ελληνικά ADRs

Στο μεταξύ, στα ADRs ελληνικών εταιρειών στη Wall Street, η Εθνική Τράπεζα ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με κέρδη $0,21 ή σε ποσοστό +0,37% και έκλεισε στα 5,81 δολάρια. Το ADR του ΟΤΕ υποχώρησε κατά 0,07 δολ. ή σε ποσοστό 0,84% και έκλεισε στα 8,27 δολ.

Στα μάκρο της ημέρας, αύξηση 0,5% σημείωσαν οι λιανικές πωλήσεις τον Μάιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα. Σημειώνεται ότι οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires έκαναν λόγο για άνοδο της τάξης του 0,6%.

Οι αυξήσεις αφορούν κυρίως πωλητές βασικών αγαθών όπως τροφίμων και ρούχων, ενώ τον περασμένο μήνα αρκετές κατηγορίες λιανοπωλητών σημείωσαν πτώση. Οι πωλήσεις πρατηρίων καυσίμων αυξήθηκαν 3,6%. Εξαιρουμένων των πωλήσεων βενζίνης, οι πωλήσεις των υπόλοιπων λιανοπωλητών ενισχύθηκαν κατά 0,2%.

Ενθαρρυντικά ήταν εξάλλου τα στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας από την αμερικανική αγορά εργασίας, με τις νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας να υποχωρούν την περασμένη εβδομάδα. Ωστόσο, οι συνεχιζόμενες αιτήσεις επιδομάτων έφτασαν στο 19ο διαδοχικό ιστορικό υψηλό.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Απασχόλησης των ΗΠΑ οι νέες αιτήσεις μειώθηκαν κατά 24.000 στις 601.000 για την εβδομάδα που έληξε στις 6 Ιουνίου. Από την πλευρά τους οι αναλυτές είχαν προβλέψει ότι το μέγεθος θα παρέμενε αμετάβλητο, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires.

Στις επιχειρηματικές εξελίξεις, Keefe, Bruyette & Woods (KBW) προχώρησε στην αναβάθμιση της σύστασης και της τιμής στόχου για τη μετοχή της Bank of America Corp. Συγκεκριμένα, η KBW αναβάθμισε τη σύσταση σε "outperform" από "market perform", ενώ αύξησε την τιμή στόχο γαι τη μετοχή σε 16,5 δολ. από 12 δολ.

Σε ανακοίνωσή της, αναλυτές της KBW, ανέφεραν πως η πρόσφατη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου μείωσε την αβεβαιότητα η οποία δεν επέτρεπε να είναι θετική για τη μετοχή της τράπεζας

Παράλληλα, ο διευθύνων σύμβουλος της Bank of America, Kenneth Lewis μιλώντας σε επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων επανέλαβε την προηγούμενη δήλωση του ότι η εξαγορά της Merrill Lynch & Co. ολοκληρώθηκε μετά από παρεμβάσεις κυβερνητικών αξιωματούχων που επιθυμούσαν την ολοκλήρωση της συμφωνίας

Ο Lewis δήλωσε ότι η Bank of America Corp. προσέγγισε στελέχη του αμερικανικού υπυργείου Οικονομικών και της Federal Reserve στα μέσα Δεκεμβρίου – και αφότου είχε εγκριθεί από τους μετόχους της BofA η εξαγορά – για να συζητήσει το ενδεχόμενο ακύρωσης της συμφωνίας, λόγω των ανησυχιών για τις ζημιές που εμφάνιζε η Merrill Lynch.

Στο πλαίσιο αυτών των συναντήσεων, οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, όπως δήλωσε ο Lewis, του ζήτησαν να καθυστερήσει οποιαδήποτε τέτοια ενέργεια και εξέφρασαν "σοβαρές ανησυχίες σχετικά με το συστημικό κίνδυνο και τις συνέπειες για την Bank of America από την υιοθέτηση μιας τέτοιας πορείας".

Στην ανοδική αναθεώρηση του outlook για τα έσοδα και τα κέρδη του τρίτου τριμήνου προέβη εξάλλου η εταιρεία τεχνολογίας Qualcomm Inc. Συγκεκριμένα, η εταιρεία αναμένει τα έσοδα να διαμορφωθούν ανάμεσα στα 2,67 δισ. δολ. με 2,77 δισ. δολ., έναντι 2,4 δισ. δολ. και 2,6 δισ. δολ. Επίσης αναμένει κέρδη μεταξύ 830 εκατ. δολ. και 880 εκατ. δολ. έναντι των 550 εκατ. δολ. και 650 εκατ. δολ. της προηγούμενης πρόβλεψης.

CAPITAL.GR

No comments:

Share |