Friday, June 12, 2009

George Soros: "Εργαλεία καταστροφής τα CDS"

George Soros: "Εργαλεία καταστροφής τα CDS"


«Τα credit default swaps αποτελούν εργαλεία καταστροφής και θα έπρεπε να τεθούν εκτός νόμου» δήλωσε σήμερα ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής George Soros σε ομιλία του σε τραπεζικό συνέδριο, σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα.

Η ασυμμετρία των κινδύνων που ενέχουν προκάλεσε τέτοια πίεση σε ομόλογα χρηματοπιστωτικών οργανισμών και εταιρειών που θα μπορούσαν να τους «γονατίσουν», φέρεται να δήλωσε.

«Η διαπραγμάτευση σε κάποια παράγωγα προϊόντα θα έπρεπε να απαγορευθεί παντελώς. Αναφέρομαι στα credit default swaps, που όσο ακούω για αυτά, τόσο αντιλαμβάνομαι ότι είναι πραγματικά τοξικά», ανέφερε ο Soros και συνέχισε: «Τα CDS αποτελούν εργαλεία καταστροφής και πρέπει να απαγορευθούν. Οι θέσεις short σε ομόλογα μέσω CDS εμπεριέχουν περιορισμένο κίνδυνο, αλλά απεριόριστα περιθώρια κέρδους. Αντίθετα, οι πωλήσεις CDS προσφέρουν περιορισμένα περιθώρια κέρδους και απεριόριστο κίνδυνο».

Ο μεγαλοεπενδυτής δήλωσε ότι «αυτή η ασυμμετρία, που ενθάρρυνε τους επενδυτές να πωλήσουν short εταιρικά ομόλογα, μεγιστοποιήθηκε από το γεγονός ότι τα CDS διαπραγματεύονταν και τιμολογούνταν ως χρεόγραφα και όχι ως δικαιώματα».

CAPITAL.GR

No comments:

Share |