Friday, May 8, 2009

Επιπλέον κεφάλαια $74,6 δισ. θα χρειαστούν 10 τράπεζες των ΗΠΑ

Επιπλέον κεφάλαια $74,6 δισ. θα χρειαστούν 10 τράπεζες των ΗΠΑ


Συνολικά 74,6 δισ. δολάρια σε επιπλέον κεφάλαια πρέπει να συγκεντρώσουν μέχρι τις 9 Νοεμβρίου δέκα από τις δεκαεννέα κορυφαίες τράπεζες των ΗΠΑ, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των “τεστ κοπώσεως” που δημοσιοποιήθηκαν τα μεσάνυχτα της Πέμπτης από την αμερικανική κυβέρνηση.

Εν γένει, τα “τεστ κοπώσεως” έδειξαν πως ο τραπεζικός κλάδος είναι υγιής. Ωστόσο, η απόδοση των τραπεζών στην περίπτωση που υλοποιηθεί το πλέον απαισιόδοξο σενάριο που χρησιμοποίησαν οι 150 αξιωματούχοι για να δοκιμάσουν τα όρια της χρηματοοικονομική υγείας των 19 ιδρυμάτων, υποδήλωσε πως οι ζημιές για το 2009 και το 2010 θα έφθαναν αθροιστικά τα 599,2 δισ. δολάρια. Οι τράπεζες έχουν διορία έως τις 8 Ιουνίου για να οριστικοποιήσουν τα σχέδια τους για τον τρόπο με τον οποίο θα συγκεντρώσουν τα επιπλέον κεφάλαια και να λάβουν τις εγκρίσεις από τις αρχές.

Ακολουθούν τα δέκα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα των ΗΠΑ που θα πρέπει να συγκεντρώσουν επιπλέον κεφάλαια και το ύψος των εν λόγω ποσών:

Χρηματοπιστωτικό ίδρυμα
Ποσό επιπλέον κεφαλαίων που πρέπει να συγκεντρωθεί

Bank of America
33,9 δισ. δολάρια

Wells Fargo
13,7 δισ. δολάρια

GMAC
11,5 δισ. δολάρια

Citigroup
5,5 δισ. δολάρια

Regional Financial Corp
2,5 δισ. δολάρια

SunTrust Banks
2,2 δισ. δολάρια

KeyCorp
1,8 δισ. δολάρια

Μorgan Stanley
1,8 δισ. δολάρια

Fifth Third Bancorp
1,1 δισ. δολάρια

PNC Financial Services Group
600 εκατ. δολάρια




Από την άλλη, τα “τεστ κοπώσεως” έδειξαν πως εννέα εταιρείες δεν χρειάζονται επιπλέον κεφαλαιακή ενίσχυση και συγκεκριμένα πρόκειται για τις ακόλουθες: Goldman Sachs Group Inc., JPMorgan Chase & Co., Bank of New York Mellon Corp., MetLife Inc., American Express, State Street Corp., BB&T Corp., US Bancorp και Capital One Financial Corp.

Ο υπουργός Οικονομίας των ΗΠΑ στην επίσημη ανακοίνωση ανέφερε πως “οι τράπεζες θα χρειαστούν ισχυρή κεφαλαιακή βάση για να αντιμετωπίσουν τις ζημιές που ενδέχεται να συμβούν, παράλληλα με την χορήγηση δανείων”.

Πρόσθεσε δε πως το χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ βρίσκεται σε “πρώτα στάδια ανάκαμψης”. Ο ίδιος επισήμανε πως το υπουργείο θα θέσει ξανά σε ισχύ προγράμματα που θα επιτρέπουν στις τράπεζες όλων των μεγεθών να έχουν πρόσβαση σε κεφάλαια, αφήνοντας έτσι ανοικτό το ενδεχόμενο να συνεχιστεί περαιτέρω η κρατική παρέμβαση στο τραπεζικό σύστημα. Επισήμανε πως οι πρώτες ενδείξεις από τις τράπεζες είναι πως οι διοικήσεις τους είναι "αισιόδοξες" πως θα μπορέσουν να συγκεντρώσουν τα αναγκαία κεφάλαια.

Με τη σειρά του ο πρόεδρος της Fed, Βen Bernanke, τόνισε πως τα αποτελέσματα καθιστούν σαφές πως αυτό που πρέπει να βελτιωθεί στις τράπεζες είναι η ποιότητα και λιγότερο η ποσότητα των κεφαλαίων. "Τα αποτελέσματα που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα θα πρέπει να παρέχουν σημαντική ανακούφιση στους επενδυτές και το κοινό" επισήμανε ο επικεφαλής της νομισματικής αρχής των ΗΠΑ, συμπληρώνοντας με έμφαση πως "τα τεστ δεν ήταν έλεγχοι χρεοκοπίας".

Συνέχισε λέγοντας πως τα τεστ δεν αποτελούν νέο κεφαλαιακό κανόνα για όλες τις τράπεζες στις ΗΠΑ, καθώς είναι μεμονωμένο γεγονός και δεν υπάρχουν σχέδια να επεκταθούν οι έλεγχοι σε μικρότερα ιδρύματα.

Ξεχωριστά, ο Geithner ανέφερε πως το υπουργείο Οικονομίας διαθέτει επαρκή εναπομείναντα κεφάλαια από το TARP για να βοηθήσει τις 19 τράπεζες να επιτύχουν τους κεφαλαιακούς στόχους που απαιτεί πλέον η κυβέρνηση.

CAPITAL.GR

No comments:

Share |