Friday, May 8, 2009

Αλαλούμ και πάλι στις (χθεσινές) δημοπρασίες

Αλαλούμ και πάλι στις (χθεσινές) δημοπρασίες

Νέες διαμαρτυρίες προκαλεί και πάλι ο τρόπος με τον οποίο διαμορφώνονται οι τελικές τιμές των μετοχών κατά τη διαδικασία των δημοπρασιών στο ελληνικό χρηματιστήριο. Χρηματιστές αναφέρουν πως κατά τη χθεσινή ημέρα τοποθέτησαν εντολές πώλησης - για λογαριασμό πελατών τους - της Alpha Bank σε τιμές χαμηλότερες του κλεισίματος αλλά οι εντολές δεν εκτελέστηκαν. Αποτέλεσμα να παραπονιούνται οι πελάτες. Το ηλεκτρονικό σύστημα του Χρηματιστηρίου επέλεξε να «λάβει υπόψη του» τις ελεύθερες εντολές αγοράς, δηλαδή τις εντολές αγοράς χωρίς όριο τιμής, κάτι που φυσικά συνέβαλλε στη διαμόρφωση υψηλότερης τιμής κλεισίματος, από αυτή που υπό κανονικές συνθήκες θα όριζε (γενικά το σύστημα έχει δύο επιλογές ανάλογα με τη ροή των εντολών και τα δεδομένα που διαμορφώνουν τον αλγόριθμο).

Αποτέλεσμα η λανθασμένη τιμολόγηση των μετοχών, γεγονός που εκ του αποτελέσματος ευνοεί τη δημιουργία συνθηκών χειραγώγησης και φυσικά παραπόνων εκ μέρους των πελατών.

Αποδυκνείεται για μία ακόμη φορά πως η πολυπλοκότητα του κλεισίματος προκαλεί στρεβλώσεις ειδικά σε συνεδριάσεις με μεγάλη διακύμανση. Αφήνει ανεκτέλεστες εντολές που έχουν τοποθετηθεί σε τιμές χαμηλότερες από τα επίπεδα κλεισίματος. Μάλιστα στο τέλος της συνεδρίασης αυτές οι εντολές «μεταφέρονται» ως ανεκτέλεστες στην τιμή κλεισίματος!

REPORTER.GR

No comments:

Share |