Friday, May 8, 2009

Ευκολότερες οι συγχωνεύσεις

Ευκολότερες οι συγχωνεύσεις


Ομόφωνα η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε χθες νόμο, με τον οποίο εναρμονίζεται η κυπριακή νομοθεσία περί εταιρειών με την Οδηγία 2007/63/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 13ης Νοεμβρίου 2007, έτσι ώστε να μην απαιτείται η εξέταση του σχεδίου συγχώνευσης ή διάσπασης εταιρειών από ανεξάρτητο εμπειρογνώμονα και η σύνταξη έκθεσης - εκτίμησης από αυτόν.

Προϋπόθεση για τη ρύθμιση αυτή είναι να συμφωνούν όλοι οι μέτοχοι και οι κάτοχοι άλλων τίτλων, που παρέχουν το δικαίωμα ψήφου σε καθεμιά από τις εταιρείες που συμμετέχουν στη συγχώνευση ή διάσπαση.

Όπως αναφέρθηκε στη Βουλή, η Οδηγία 2007/63/ΕΚ τροποποιεί τις Οδηγίες 78/855/ΕΟΚ και 82/891/ΕΚ όσον αφορά την απαίτηση για τη σύνταξη έκθεσης από ανεξάρτητο εμπειρογνώμονα σε περίπτωση συγχώνευσης ή διάσπασης ανώνυμων εταιρειών.

Η Κυπριακή Δημοκρατία είχε υποχρέωση να μεταφέρει στην κυπριακή νομοθεσία τις διατάξεις της Οδηγίας 2007/63/ΕΚ μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2008.

Το σχετικό νομοσχέδιο κατατέθηκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων στις 19 Μαρτίου 2009 και, λόγω της παράλειψης μεταφοράς της Οδηγίας αυτής, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέστειλε στην κυπριακή Δημοκρατία προειδοποιητική επιστολή και η τελευταία ζήτησε παράταση μέχρι το τέλος Μαΐου του 2009.

Σύμφωνα με τα όσα η Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας διαβίβασε στη Βουλή με επιστολή της ημερομηνίας 9 Απριλίου 2009, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέρριψε το αίτημα της Δημοκρατίας για παράταση της προθεσμίας και για αυτό κατέστη επείγουσα η ανάγκη ψήφισης του νομοσχεδίου αυτού σε νόμο.

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |