Wednesday, February 25, 2009

Διπλασιάστηκαν οι κατασχέσεις ακινήτων - Σε δεινή θέση οι developers

Διπλασιάστηκαν οι κατασχέσεις ακινήτων - Σε δεινή θέση οι developers

Κρίση στα μεγάλα ακίνητα, στις μεζονέτες αλλά και στις περιοχές που χαρακτηρίζονται από υπερπροσφορά, διαπιστώνουν οι ειδικοί της κτηματαγοράς, όπως τονίστηκε σε ημερίδα του Ελληνικού Ινστιτούτου Εκτιμητικής (ΕΛΙΕ), το περασμένο Σάββατο. Οπως προκύπτει από τα συμπεράσματα της έρευνας, οι αγοραστές πλέον στρέφονται σε μικρότερες κατοικίες, κατά προτίμηση μεταχειρισμένες, αλλά και στο ενοίκιο, ενώ αναβάλουν επ’ αόριστον πιθανή αγορά τους. Οσον αφορά τις τιμές, η συμπεριφορά των κατασκευαστών ως προς την τιμολογιακή τους πολιτική εξαρτάται από το πόσο κινούνται με ίδια κεφάλαια ή με χρηματοδότηση, από την τιμή αγοράς της γης ή το ποσοστό αντιπαροχής και λοιπούς παράγοντες, με αποτέλεσμα κάποιοι κατασκευαστές υπό τις παρούσες συνθήκες να κάνουν εκπτώσεις και κάποιοι όχι. Μεγάλο πρόβλημα όμως αντιμετωπίζουν οι developers.

Στις φθηνές πάντως περιοχές παρατηρείται μία μείωση της τιμής κατά 10%, ενώ οι ζητούμενες τιμές είναι συνήθως κατά 5% έως 15% μεγαλύτερες των αγοραίων όπου γίνονται οι πράξεις.

Εντονότερη πάντως είναι η κρίση στην περιφέρεια όπως για παράδειγμα στην Κρήτη όπου η πτώση των αγοραπωλησιών το τελευταίο διάστημα, σύμφωνα με την Αγ. Τσαγκαράκη, περιφερειακή εκπρόσωπος γραφείου Κρήτης της Emporiki Real Estate, κυμαίνεται στο 50% με 55%. Ενδεικτικό της κρίσης στην οποία έχει περιέλθει η κτηματαγορά του νησιού είναι ότι έχουν διπλασιαστεί οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί προσημειωμένων ιδιοκτησιών από τράπεζες κατά το 2008 σε σχέση με το 2007, ενώ έχουν τριπλασιαστεί τα καθυστερούμενα δάνεια.

Επιπλέον εξαιτίας της πολύ περιορισμένης ζήτησης έχουν αυξηθεί οι ακάλυπτες επιταγές, πολλές επιχειρήσεις από τον τουριστικό και κατασκευαστικό κλάδο κλείνουν, ενώ ο σύνολο των τουριστικών επενδύσεων που είχαν προγραμματιστεί να γίνουν παίρνουν αναβολή για το 2010.

H πορεία των στεγαστικών δανείων

Σύμφωνα με τον Γ. Μαλιγιάννη, αναπληρωτή διευθυντή της Κτηματικής Πίστης, οι ρυθμοί αύξησης των στεγαστικών δανείων την τελευταία πενταετία είναι φθίνοντες, με εξαίρεση το 2005. Ειδικότερα το 2008, ο ρυθμός αύξησης των δανείων περιορίστηκε στο 12% έναντι 21,4% το προηγούμενο χρόνο, ενώ για το 2009, αναμένεται περαιτέρω μείωση του ρυθμού αύξησης σε ποσοστό 8%-10%. Εξάλλου από τα μέσα του 2006 παρατηρείται αλλαγή στην ζήτηση από στεγαστικά δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου σε δάνεια σταθερού επιτοκίου. Το 2007 & μέχρι το 1ο 9μηνο του 2008 η τάση αυτή είναι εντονότερη, λόγω: των συνεχών αυξήσεων του παρεμβατικού επιτοκίου της Ε.Κ.Τ και της κρίσης ρευστότητας στην αγορά χρήματος που είχε σαν αποτέλεσμα την αύξηση των επιτοκίων. Ωστόσο από το τέλος του 2008 παρατηρείται σημαντική στροφή σε προϊόντα κυμαινόμενου επιτοκίου η οποία θα αποτυπωθεί μέσα στο 2009.

Τέλος όσον αφορά τις αναμενόμενες τάσεις στην αγορά της στεγαστικής πίστης το 2009, εκτιμάται ότιθα εκταμιευθούν περισσότερα από 100.000 νέα δάνεια. Οι νέες εκταμιεύσεις στεγαστικών δανείων για το 2009 αναμένεται να είναι σημαντικά μειωμένες σε σχέση με τα προηγούμενα έτη παρά το γεγονός ότι μεγάλες Τράπεζες έχουν ανακοινώσει επιθετικό πρόγραμμα χορηγήσεων. Το μέσο επιτόκιο των νέων χορηγήσεων στεγαστικών δανείων αναμένεται να κυμανθεί σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, με την προϋπόθεση να μην υπάρξει περαιτέρω αναταραχή στην αγορά χρήματος. Επίσης το 2009αναμένεται να κυριαρχήσουν τα «παραδοσιακού τύπου» στεγαστικά προϊόντα και τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο λόγω χαμηλότερου ονομαστικού επιτοκίου, ενώ περιορισμένη θα είναι η ζήτηση για στεγαστικά δάνεια από μετανάστες για απόκτηση α’ κατοικίας και κατοίκους εκτός Ελλάδος για απόκτηση εξοχικής κατοικίας.

REPORTER.GR

No comments:

Share |