Wednesday, February 25, 2009

Υποβαθμίσεις των τραπεζικών μετοχών από ξένους οίκους

Υποβαθμίσεις των τραπεζικών μετοχών από ξένους οίκους

Μπαράζ εκθέσεων από ξένους οίκους όπου αναλύεται η ανησυχία σχετικά με την έκθεση των ευρωπαϊκών τραπεζών σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, σημειώνεται το τελευταίο διάστημα, γεγονός το οποίο επιβαρύνει το ήδη άσχημο κλίμα στις χρηματιστηριακές αγορές.

Τα τελευταία δύο εικοσιτετράωρα οι Citi, Deutsche Bank HSBC, Credit Suisse και UBS δημοσιοποίησαν αναλύσεις τους στις οποίες γίνεται άμεσα ή έμμεσα αναφορά και σε ελληνικούς τραπεζικούς ομίλους. Μάλιστα χθες η Deutsche Bank έφερε στην επιφάνεια μια ακόμη αρνητική παράμετρο που αφορά τους κινδύνους από τις συναλλαγματικές διαφορές στα δάνεια που έχουν δοθεί σε εθνικά νομίσματα, ενώ η HSBC σημειώνει ότι τόσο η χρήση 2009 όσο και η επόμενη θα είναι αρκετά άσχημες για τους ομίλους λόγω της μεγάλης συρρίκνωσης των περιθωρίων τους.

Citi

Από την πλευρά της η Citi, χθες, προχώρησε σε «γενικευμένη» υποβάθμιση των τιμών-στόχων αλλά και των εκτιμήσεων για τα κέρδη των ελληνικών και κυπριακών τραπεζών, ενώ αναφέρει πως η ελληνική οικονομία έχει πληγεί από την οικονομική κρίση, προχωρώντας έτσι σε μείωση των εκτιμήσεων για το μέσο όρο των κερδών ανά μετοχή κατά 15% περίπου για το 2009 και το 2010. Η συγκεκριμένη περικοπή αντανακλά λιγότερα έσοδα από τόκους και μεγαλύτερες απώλειες από δάνεια ως αποτέλεσμα των πιο αδύναμων οικονομικών συνθηκών.

Αναλυτικότερα, για την Εθνική Τράπεζα [NBGr.AT] η Citigroup μειώνει την τιμή-στόχο στα 18 ευρώ από 21 ευρώ συστήνοντας «αγορά», όπως και για την Alpha με τιμή στα 7 ευρώ από 9 ευρώ. Για τη Eurobank [EFGr.AT] η νέα τιμή διαμορφώνεται στα 4,5 ευρώ από 6 ευρώ συστήνοντας «διακράτηση», για την Εmporiki στα 5 ευρώ από τα 7 ευρώ («διακράτηση»), για την Πειραιώς στα 4,75 ευρώ από 6,5 ευρώ («διακράτηση») και για το Τ.Τ. στα 5 ευρώ από 6 ευρώ («διακράτηση»). Αντίθετα για την ΑΤΕbank η τιμή που δίνεται είναι στο 1 ευρώ από 1,25 ευρώ συστήνοντας «πώληση».

Οσον αφορά στις κυπριακές τράπεζες, για την MPB η τιμή μειώνεται στα 2,5 ευρώ από 3 ευρώ και για την Τράπεζα Κύπρου [BOCr.AT] στα 2,75 ευρώ από 3,25 ευρώ με τη σύσταση για «αγορά» και για τις δύο.

HSBC

Επαφές με στελέχη τραπεζών είχε η HSBC από την Ισπανία, την Ιταλία, την Ελλάδα και την Πορτογαλία, στο πλαίσιο διάσκεψης για τις τράπεζες της Νότιας Ευρώπης. Ο οίκος εκτιμά πως η ποιότητα των πιστώσεων επιδεινώνεται, κάτι το οποίο αποτελεί και το βασικό στοιχείο ανησυχίας για τις τράπεζες το 2009 και 2010.

Σχετικά με την Εθνική, τη μόνη ελληνική τράπεζα που αναφέρει, η εκτίμηση του οίκου είναι η ποιότητα του χαρτοφυλακίου πιστώσεων δεν αναμένεται να χειροτερέψει από τα τρέχοντα επίπεδα. Αναμένει συρρίκνωση των spreads στις καταθέσεις καθώς και μείωση του ρυθμού ανάπτυξης των δανείων. Ανησυχία επίσης προκύπτει από τα καταναλωτικά δάνεια και τις κάρτες αλλά και από τους κλάδους των κατασκευών, του τουρισμού και της ναυτιλίας. Επίσης για την Τουρκία σημειώνει πως η κατάσταση είναι χειρότερη καθώς η πτώση της οικονομίας είναι μεγαλύτερη από τις άλλες οικονομίες της περιοχής.

Deutsche Bank

Στο 1,1% προβλέπει ο οίκος ότι θα υποχωρήσει η ανάπτυξη στις οικονομίες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης το 2009 από 9,5% το 2007 και 5,2% το 2008, υποστηρίζοντας ότι το ασθενές οικονομικό περιβάλλον είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τις τράπεζες με έκθεση στην περιοχή, αλλά και η υποτιμήσεις των εθνικών νομισμάτων. Τονίζει επίσης ότι μια ενδεχόμενη αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 20%-25% (ανάλογα με τη χώρα), θα μπορούσε να κοστίσει συνολικά στις ευρωπαϊκές τράπεζες 65 δισ. ευρώ.

Από την άλλη μεριά θεωρεί ότι το ρίσκο χρηματοδότησης και ρευστότητας βελτιώνεται σταδιακά για τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο συνολικά, όμως η αύξηση του ρίσκου από την Αν. Ευρώπη αναμένεται να διατηρήσει το κόστος για τις ευρωπαϊκές τράπεζες σε υψηλό επίπεδο.

Μεταξύ των τραπεζών με μεγάλη έκθεση στην περιοχή, περιλαμβάνει η Deutsche Bank τις Εθνική Τράπεζα, Eurobank και Alpha Bank [ACBr.AT] .

Credit Suisse

Νέες χαμηλότερες τιμές-στόχους δίνει για τις μετοχές των Eurobank και Πειραιώς η Credit Suisse και συγκεκριμένα για τη μεν πρώτη η τιμή μειώνεται στα 8 ευρώ από τα 16 ευρώ, με σύσταση «outperform» και για τη δεύτερη στα 10,5 ευρώ από τα 17,5 ευρώ με την ίδια σύσταση.

Για τη Eurobank, ο οίκος αναμένει αυξημένες προβλέψεις στις 170 μονάδες βάσης στο τέταρτο τρίμηνο του 2008, έναντι 107 μονάδων βάσης στο τρίτο τρίμηνο του 2008 και 105 μονάδων στο δεύτερο, λόγω του υψηλότερου ρίσκου στο χαρτοφυλάκιο των καταναλωτικών δανείων, το οποίο στο τέλος του τρίτου τριμήνου έφτασε στα 12,4 δισ. ευρώ ήτοι στο 22,4% του συνολικού δανεισμού.

Για την Πειραιώς, ο οίκος περικόπτει τις εκτιμήσεις για τα κέρδη του 2008 και 2009 επίσης λόγω των αυξημένων προβλέψεων κατά 75 μονάδες βάσης στο τελευταίο τρίμηνο από 53 μονάδες στο τρίτο τρίμηνο και 43 στο τέταρτο.

UBS

Ο οίκος σε πρόσφατη έκθεσή του σημειώνει πως μπορεί τα πράγματα να είναι αρκετά άσχημα για τις τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην αναπτυσσόμενη Ευρώπη, όμως οι εκτιμήσεις για χρεοκοπίες τραπεζών της Δυτικής Ευρώπης λόγω της έκθεσής τους στις αγορές αυτές, είναι υπερβολικές.

Επίσης με χθεσινή έκθεσή του ο οίκος διατηρεί την τιμή-στόχο για τη Marfin Popular Bank στα 2 ευρώ με σύσταση «ουδέτερη». Ο οίκος θεωρεί πως η τράπεζα σε σχέση με τους ανταγωνιστές της έχει μικρότερη έκθεση στις αναπτυσσόμενες αγορές.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |