Wednesday, February 25, 2009

Σε υψηλά τριών εβδομάδων το αργό- Ανοδος 6,4%- Στα 42,5 δολ.

Σε υψηλά τριών εβδομάδων το αργό- Ανοδος 6,4%- Στα 42,5 δολ.

Σε υψηλά τριών εβδομάδων «αναρριχήθηκε» το αργό σήμερα στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, καθώς η ζήτηση του δείχνει αυξητικά σημάδια. Σημαντική ώθηση στην τιμή του έδωσε και το γεγονός ότι τα διυλιστήρια έχουν μειώσει πολύ την παραγωγικότητα τους, με αποτέλεσμα να οδηγούν διαρκώς τα αποθέματα της βενζίνης σε χαμηλότερα επίπεδα.Πιο συγκεκριμένα, τα συμβόλαια παράδοσης Απριλίου του αργού σημείωσαν ανοδο της τάξεως του 6,4%, κλείνοντας στα 42,50 δολάρια. Η τιμή του αργού είναι κατά 59% χαμηλότερα σε σχέση με ένα χρόνο πριν, ενώ από την αρχή του έτους η πτώση έχει περιοριστεί στο 5,3%. Το πετρέλαιο τύπου brent ενισχύθηκε κατά 4,7% στα 44,50 δολάρια το βαρέλι.

Ανοδικά κατά 717.000 βαρέλια κινήθηκαν τα αποθέματα την εβδομάδα που έληξε την περασμένη Παρασκευή στις 20 Φεβρουαρίου, διαμορφωμένα στα 351,3 εκατ. βαρέλια, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η αμερικανική κυβέρνηση. Οι αναλυτές ανέμεναν ανοδο της τάξεως των 2 εκατ. βαρελιών. Η λειτουργία των διυλιστηρίων έχει υποχωρήσει στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 4,5 μηνών, όταν και είχαν περιοριστεί λόγω των τυφώνων Gustav και Ike. Από την άλλη, η κατανάλωση του αργού και των προϊόντων έχει ενισχυθεί κατά 1,7% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρσι.

Υπενθυμίζεται ότι την εβδομάδα που προηγήθηκε της σημερινής ανακοίνωσης τα αποθέματα είχαν σημειώσει πτώση για πρώτη φορά το 2009.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Barclays Capital, οι τιμές του πετρελαίου θα αρχίσουν να ανακάμπτουν από το δεύτερο μισό αυτού του έτους, όταν και αναμένεται να αρχίσει να αυξάνεται η παγκόσμια ζήτηση.

REPORTER.GR

No comments:

Share |