Wednesday, February 25, 2009

Κρατικό αλαλούμ για τιμές καυσίμων

Κρατικό αλαλούμ για τιμές καυσίμων



Αλαλούμ για τα δεδομένα πάνω στα οποία στηρίζουν τις αποφάσεις τους οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εμπορίου δημιούργησε γραπτό σημείωμα που κατέθεσε ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Ενέργειας του Υπουργείου Εμπορίου, Σόλων Κασίνης βάσει του οποίου οι εταιρίες πετρελαιοειδών εξακολουθούν να πωλούν καύσιμα σε τιμές ψηλότερες από τις κανονικές. Τα δεδομένα που περιέχει το σημείωμα αμφισβήτηταν έντοντα εκπρόσωποι των εταιρειών ενώ σκιές άφησε και η συναρμόδια, για το θέμα, υπηρεσία του Υπ. Εμπορίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσε ο κύριος Κασίνης, η τιμή πώλησης της βενζίνης θα πρέπει να μειωθεί για να είναι αιτιολογημένη κατά 3,6 σέντ το λίτρο, η τιμή πώλησης του πετρελαίου κίνησης θα πρέπει να μειωθεί κατά 10,4 σέντ το λίτρο και κατά 10,1 το πετρέλαιο θέρμανσης.

Οι αναφορές αυτές προκάλεσαν την οργίλη αντίδραση των εκπροσώπων των εταιριών εισαγωγής πετρελαιοειδών οι οποίοι αρνήθηκαν την ορθότητα των στοιχείων που παρέθεσε ο Σόλων Κασίνη υποστηρίζοντας οτι αυτά δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Για να εισπράξουν, όμως, απάντηση απο τον κύριο Κασίνη ο οποίος τόνισε ότι ο ίδιος μιλά με στοιχεία και αριθμούς και δεν πρόκειται να συνεχίσει όπως χαρακτηριστικά είπε να κάθεται στο ίδιο τραπέζι με άνθρωπο που του αποστέλλει απειλητικές επιστολές, απευθυνόμενος σε εκπρόσωπο συγκεκριμένης εταιρίας εισαγωγής πετρελαιοειδών.

Ο εκπρόσωπος της συγκεκριμένης εταιρίας τον προκάλεσε να δώσει στη δημοσιότητα τις εν λόγω επιστολές. Ο κύριος Κασίνης απάντησε ότι θα το πράξει σήμερα.

Στο πλαίσιο της συζήτησης προέκυψε, πάντως, και η μερική αμφισβήτηση των στοιχείων που κατέθεσε ο Σόλων Κασίνης και από ανώτερο λειτουργό του υπουργείου εμπορίου.

Ο αναπληρωτής διευθυντής του Υπ. Εμπορίου, Χρίστος Σολομωνίδης σχολιάζοντας τη θέση Κασίνη ότι υπάρχουν ανισοσκέλειες στις τιμές των πετρελαιοειδών δήλωσε ότι δεν έχει υπόψην του τα στοιχεία που παρέθεσε με γραπτό σημείωμα του ο επικεφαλής της υπηρεσίας ενέργειας. Για να προσθέσει ότι απο την στιγμή που δεν βγήκε διάταγμα απο την υπηρεσία ανταγωνισμού τότε δεν υπάρχει πρόβλημα.

Στο γραπτό σημείωμα του ο διευθυντής ενέργειας επισημαίνει επίσης ότι σε ορισμένες περιπτώσεις εταιρίες οι οποίες δεν εχουν παραλάβει νέο φορτίο αλλάζουν τις τιμές των πετρελαιοειδών ώστε αυτές να συμβαδίζουν με τις τιμές των άλλων εταιριών που έχουν μεταβληθεί λόγω εισαγωγής νέου φορτίου.

Αυτό καταγράφει φαινόμενα μη υγιούς ανταγωνισμού και φαινόμενα καρτέλ ήταν η θέση του προέδρου της επιτροπής ευρωπαικών υποθέσεων Νίκου Κλεάνθους. Για απίστευτο αλαλούμ στις τιμές των πετρελαιοειδών έκανε λόγο ο εκπρόσωπος τύπου του ΔΗΣΥ, Τάσος Μητσόπουλος .

Αυτό που διαπιστώθηκε, είπε ο κύριος Μητσόπουλος την κοινή συνεδρία των επιτροπών,είναι ότι άλλα λέει η υπηρεσία Ενέργειας και άλλα λένε οι συναρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου εμπορίου.

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |