Wednesday, February 25, 2009

Κατατέθηκε η τροπολογία που βάζει "φρένο" στα μερίσματα των τραπεζών

Κατατέθηκε η τροπολογία που βάζει "φρένο" στα μερίσματα των τραπεζών

Κατατέθηκε στη Βουλή από το υπουργείο Οικονομίας η ειδική τροπολογία που απαγορεύει τη διανομή μερισμάτων σε μετρητά για όσες τράπεζες μετέχουν στο πρόγραμμα ενίσχυσης ρευστότητας ύψους 28 δισ. ευρώ.

Όπως αναφέρεται στην τροπολογία, οι τράπεζες που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα είναι υποχρεωμένες να προβούν για τη χρήση του 2008 στη διανομή αποκλειστικά μετοχών αντί μερίσματος. Διευκρινίζεται επίσης ότι οι μετοχές αυτές δεν πρέπει να προέρχονται από επαναγορά, ενώ στη ρύθμιση δεν περιλαμβάνεται η απόδοση των προνομιούχων μετοχών που έχουν εκδώσει οι συγκεκριμένες τράπεζες προς το εξωτερικό.

Για το χρονικό διάστημα συμμετοχής των τραπεζών στο πρόγραμμα ενίσχυσης ρευστότητας η τροπολογία ορίζει ρητά ότι δεν επιτρέπεται η αγορά ιδίων μετοχών από αυτές.

Με άλλη ρύθμιση παρατείνεται έως τις 19 Μαΐου 2009 η προθεσμία (που έληξε την 1/2/09) λήψης απόφασης από τη γενική συνέλευση των τραπεζών για την αύξηση του μετοχικού τους κεφαλαίου με την έγκριση προνομιούχων μετοχών (το πρώτο από τα μέτρα του πακέτου των 28 δισ. ευρώ).

CAPITAL.GR

No comments:

Share |