Thursday, January 8, 2009

Εθνικό sport η φοροδιαφυγή

Εθνικό sport η φοροδιαφυγή

Εισοδήματα που φθάνουν το 8% του ΑΕΠ ή το €1,3 δισ. διαφεύγουν παράνομα από την τσιμπίδα των φορολογικών αρχών, υποστηρίζει έρευνα του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου, που θα δημοσιευθεί στην επόμενη έκδοση της επιθεώρησης Cyprus Economic Policy Review. Η έρευνα, που έγινε από τους Πάνο Πασιαρδή και Αλέξανδρο Πολυκάρπου, καταδεικνύει το μέγεθος της «μαύρης οικονομίας» στην Κύπρο και αναδεικνύει τις κοινωνικές πτυχές της φοροδιαφυγής, δείχνοντας ότι κρύβει το πραγματικό χάσμα που υπάρχει μεταξύ φτωχών και πλουσίων.


Οι συντάκτες της έκθεσης συγκρίνουν τα δεδηλωμένα εισοδήματα πολιτών με τις δαπάνες που δηλώνουν στις Έρευνες Οικογενειακού Προϋπολογισμού και εντοπίζουν σημαντικές διαφορές, που αντιστοιχούν, σύμφωνα με τη μελέτη, με το μέγεθος της φοροδιαφυγής. Με βάση τα στοιχεία αυτά, η μελέτη υπολογίζει ότι η «μαύρη οικονομία» φθάνει το 6.7-8.1% του κυπριακού ΑΕΠ. Το ποσοστό αυτό είναι σχετικά μικρό αν συγκριθεί με αυτά ανεπτυγμένων οικονομιών (βλ. πίνακα).

Το ύψος της φοροδιαφυγής διαφέρει αναλόγως επαγγελματικής ομάδας: Οι αυτοεργοδοτούμενοι δηλώνουν 44,8% λιγότερα εισοδήματα από αυτά που δαπανούν, οι επιχειρηματίες 40,3% λιγότερα και οι αγρότες 59,9%. Συνολικά, από την «έφεση» που έχουν οι Κύπριοι στη φοροδιαφυγή χάνεται γύρω στο 27,4% με 34,7% των εισοδημάτων του κράτους από φόρους εισοδήματος φυσικών προσώπων.

Σύμφωνα πάντως με τη μελέτη, η φοροδιαφυγή φαίνεται να είναι sport των πλουσιότερων κοινωνικών ομάδων. Ως αποτέλεσμα, η φοροδιαφυγή στρεβλώνει την εικόνα που δίνουν διάφοροι δείκτες για το ύψος των κοινωνικών ανισοτήτων. Επειδή αρκετοί «πλούσιοι» δεν δηλώνουν τα πραγματικά τους εισοδήματα, το χάσμα που χωρίζει τις πλουσιότερες από τις φτωχότερες ομάδες του πληθυσμού φαίνεται μικρότερο από ότι πραγματικά είναι. Οι πλουσιότεροι φαίνονται να έχουν 4,28 φορές ψηλότερα εισοδήματα από τους φτωχότερους, ενώ στην πραγματικότητα τα εισοδήματα τους είναι 4,66 φορές ψηλότερα.

Σύμφωνα με τους Πασιαρδή και Πολυκάρπου, τα ευρήματα της μελέτης υποδεικνύουν την ανάγκη οι πολιτικές που στοχεύουν στη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων και της φτώχιας να είναι πιο γενναιόδωρες για να σταθμίσουν το ότι οι πραγματικές ανισότητες είναι μεγαλύτερες. Επίσης, τα κριτήρια πάνω στα οποία στηρίζονται αρκετά επιδόματα δεν πρέπει να είναι μόνο εισοδηματικά, για να μην λαμβάνουν επιδόματα άτομα χωρίς οικονομική ανάγκη, που φοροδιαφεύγουν.

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |