Thursday, January 8, 2009

Ποιες τραπεζικές μετοχές προτιμούν οι ξένοι οίκοι

Ποιες τραπεζικές μετοχές προτιμούν οι ξένοι οίκοι

Τις επενδυτικές προοπτικές που παρουσιάζουν οι ελληνικές τράπεζες σημειώνουν σε αναλύσεις τους με την έναρξη της νέας χρονιάς, αρκετοί ξένοι οίκοι, οι οποίοι όμως επισημαίνουν ότι η γενικότερη οικονομική κατάσταση στον πλανήτη εξακολουθεί να είναι επίφοβη, δημιουργώντας ανασφάλεια στις αγορές.

Η Εθνική Τράπεζα [NBGr.AT] , θεωρείται από την πλειοψηφία των οίκων, ως η πλέον προτεινόμενη μετοχή από το χώρου του ελληνικού χρηματιστηρίου και ιδιαίτερα από την UBS και τη Citi.

Ειδικότερα σε έκθεσή της με ημερομηνία 7 Ιανουαρίου, η UBS περιλαμβάνει μεταξύ των πέντε κορυφαίων επιλογών της τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας ενώ αντίθετα στις «προτεραιότητες» των πωλήσεων τοποθετεί τη μετοχή της Αγροτικής Τράπεζας.

Ο οίκος σχολιάζει ότι αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία για το σύνολο των τραπεζών διεθνώς είναι η κεφαλαιακή επάρκεια και συγκεκριμένα ο δείκτης Tier 1, που στα επίπεδα του 5% θεωρείται «αμυντικό» για μια τράπεζα με χαμηλή αναλογία δανείων προς καταθέσεις, υψηλή αναλογία καταθέσεων προς ενεργητικό, χαμηλό ρίσκο στην αγορά και την ικανότητα να μην επηρεαστεί έντονα η κερδοφορία από τις επισφάλειες. Βέβαια ο οίκος διευκρινίζει ότι καμία ευρωπαϊκή τράπεζα δεν διαθέτει όλα αυτά τα χαρακτηριστικά ταυτόχρονα.

Για τις ελληνικές τράπεζες, η UBS σχολιάζει ότι έχουν μέση αναλογία δανείων προς καταθέσεις της τάξης του 120% και τονίζοντας ότι όλες οι μεγάλες ελληνικές τράπεζες πλην της Marfin Popular συμμετέχουν στο σχέδιο της κυβέρνησης ύψους 28 δισ. ευρώ.

Το κύριο ρίσκο για τις ελληνικές τράπεζες, βρίσκεται στην επιβράδυνση του ΑΕΠ, τόσο για το ελληνικό όσο και για αυτό της περιοχής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Ιδιαίτερα προτιμώμενη επιλογή για την Ελλάδα και μια από τις πιο αγαπημένες στην Ευρώπη, είναι η Εθνική Τράπεζα, έχοντας ισχυρή κεφαλαιακή θέση (με το equity tier 1 στο 7,3%) και σημαντική καταθετική βάση στο χώρο της λιανικής τραπεζικής με αναλογία δανείων προς καταθέσεις στο 91%

Από την πλευρά της η Morgan Stanley επισημαίνει ότι μπορεί οι τρέχουσες αξίες στα χρηματιστηριακά ταμπλό να είναι ιδιαίτερα ελκυστικές μετά και την άνω του 50% πτώση τους και να δημιουργείται ένα σκηνικό επικείμενης ανόδου, αφού οι μεγάλες κρίσεις οδηγούν αναπόφευκτα σε μεγάλες αγοραστικές ευκαιρίες, όμως οι επενδυτές θα πρέπει να είναι αρκετά υπομονετικοί. Επίσης αναμένει πτώση της τάξης του 43% στην εταιρική κερδοφορία για το 2009 και συστήνει αμυντικές τοποθετήσεις σε εταιρείες με ισχυρούς ισολογισμούς.

Ο οίκος περιλαμβάνει έντεκα ελληνικές μετοχές στη λίστα για αγορά, ενώ στο «καλάθι» βραχυπρόθεσμων τοποθετήσεων βάζει μόνο έναν ελληνικό τίτλο, αυτόν της ΔΕΗ.

Επίσης στις επιλογές με βάση τα κριτήρια του αναλυτή Benjamin Graham, συγκαταλέγονται οι μετοχές της Εθνικής Τράπεζας, της Alpha Bank [ACBr.AT] , της Ελλάκτωρ, της Coca Cola και του Τιτάνα.

Σε ανάλυσή του ο οίκος της Citi τοποθετεί τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας μεταξύ αυτών που ξεχωρίζει από τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο που μπορεί να δείχνει ότι περιέχει χαμηλές αποτιμήσεις με τιμή προς λογιστική αξία στο 0,9 αλλά παράλληλα εμπεριέχει και παγίδες.

Πέραν των εκθέσεων για τις τράπεζες, η HSBC χθες προχώρησε σε μείωση της τιμής-στόχου των ΕΧΑΕ στα 7,45 ευρώ από 13,50 ευρώ, διατηρώντας τη σύσταση «overweight». Η χρηματιστηριακή σημειώνει πως το βασικό της σενάριο προβλέπει μέσο ημερήσιο όγκο συναλλαγών 160 εκατ. ευρώ για το 2009 από 250 εκατ. προηγουμένως και από 316 εκατ. ευρώ το 2008.


NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |