Thursday, January 8, 2009

Τα καλύτερα & τα χειρότερα επαγγέλματα στις ΗΠΑ

Τα καλύτερα & τα χειρότερα επαγγέλματα στις ΗΠΑ


Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και χρήσιμη έρευνα για τις καλύτερες και τις χειρότερες δουλειές στις Ηνωμένες Πολιτείες δημοσιεύει η "Wall Street Journal". Την έρευνα διεξήγαγε το CareerCast.com, μία νέα ιστοσελίδα της αγοράς εργασίας.

Στην έρευνα αποτιμώνται 200 επαγγέλματα, προκειμένου να καθοριστούν οι καλύτερες και οι χειρότερες εργασίες, με βάση πέντε κριτήρια: εργασιακό περιβάλλον, εισόδημα, επαγγελματικές προοπτικές, φυσικές απαιτήσεις και άγχος.

Τα στοιχεία που προέρχονται από το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ και από την εθνική στατιστική υπηρεσία τα συγκέντρωσε ο κ. Les Krantz, συγγραφέας του βιβλίου "Jobs Rated Almanac." Η έρευνα παρουσιάζεται πλήρης στην ιστοσελίδα του CareerCast.com.

Με βάση τα στοιχεία της έρευνας, την καλύτερη θέση έχει το επάγγελμα του μαθηματικού, επειδή πρόκειται για δουλειά που γίνεται υπό ευνοϊκές συνθήκες (είναι εσωτερική, πνευματική, σε χώρους συγκριτικά υγιεινούς).

Στην έρευνα λαμβάνονται υπόψη και οι αμοιβές, που καθορίζονται με βάση το μέσο εισόδημα κάθε θέσης εργασίας και οι δυνατότητες μισθολογικής κλιμάκωσης. Ο μέσος όρος του ετήσιου εισοδήματος ενός μαθηματικού καθορίζεται στα 94.160 δολάρια. Μία μαθηματικός πάντως που έκανε δηλώσεις στη "WSJ" τόνισε ότι λαμβάνει, έπειτα από αρκετά χρόνια δουλειάς αρκετά μεγαλύτερο εισόδημα. Άλλα επαγγέλματα που φιγουράρουν στις πρώτες θέσεις του καταλόγου είναι του αναλογιστή, του στατιστικολόγου, του βιολόγου κ.λπ.

Στην έρευνα εκτιμάται ότι ο μέσος ετήσιος μισθός ενός κοινωνιολόγου είναι 63.195 δολάρια, αλλά και πάλι, ένας κοινωνιολόγος που συμμετέχει στην έρευνα της εφημερίδας δηλώνει ότι λαμβάνει περίπου τα διπλάσια.

Στο άλλο άκρο της κλίμακας με την κατάταξη των αμερικανικών θέσεων εργασίας βρίσκονται οι ξυλοκόποι. Η δουλειά αυτή θεωρείται ιδιαίτερα επικίνδυνη, με πολύ χαμηλές προοπτικές και είναι κακοπληρωμένη: μόλις 32.124 δολάρια. Άλλες εργασίες που περιλαμβάνονται στις χειρότερες της έρευνας είναι ο γαλακτοκόμος, ο ταξιτζής, ο ναυτικός, ο κατασκευαστής στεγών κ.ά.

Τις 20 πρώτες και τις 20 τελευταίες θέσεις στον κατάλογο καταλαμβάνουν τα εξής επαγγέλματα:



Τα καλύτερα…

Τα χειρότερα…

1
Μαθηματικός
200
Υλοτόμος

2
Αναλογιστής
199
Γαλακτοκόμος

3
Στατιστικολόγος
198
Ταξιτζής

4
Βιολόγος
197
Ναυτικός

5
Μηχανικός λογισμικών
196
Νοσηλευτής στα έκτακτα

6
Αναλυτής συστημάτων Η/Υ
165
Σκουπιδιάρης

7
Ιστορικός
194
Οξυγονοκολλητής

8
Κοινωνιολόγος
193
Φορτοεκφορτωτής

9
Βιομηχανικός σχεδιαστής
192
Εργάτης σιδερικών

10
Λογιστής
191
Εργάτης οικοδομής

11
Οικονομολόγος
190
Ταχυδρόμος

12
Φιλόσοφος
189
Εργάτης χαλυβουργίας

13
Φυσικός επιστήμων
188
Μηχανικός αυτοκινήτων

14
Αξιωματικός αναστολών
187
Χασάπης

15
Μετεωρολόγος
186
Τεχνικός ραδιενεργών αποβλήτων

16
Τεχνικός ιατρικών εργαστηρίων
185
Νοσοκόμα

17
Βοηθός νομικών υπηρεσιών
184
Ελαιοχρωματιστής

18
Προγραμματιστής Ηλ./Υπολογιστών
183
Εργαζόμενος παιδικού σταθμού

19
Σχεδιαστής κινουμένων σχεδίων
182
Πυροσβέστης

20
Αστρονόμος
181
Χτίστης

EURO2DAY.GR

No comments:

Share |