Thursday, January 8, 2009

Δεν τα βρήκαν Ρωσία- Ουκρανία- Ε.Ε. για το φυσικό αέριο

Δεν τα βρήκαν Ρωσία- Ουκρανία- Ε.Ε. για το φυσικό αέριο

Σε αδιέξοδο φέρεται ότι κατέληξαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ουκρανίας και Ρωσίας, που είχαν ως στόχο να δώσουν ένα τέλος στη διαμάχη Ρωσίας- Ουκρανίας για την παροχή φυσικού αερίου στην Ευρώπη, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο BBC. Η συνέχιση των συζητήσεων στις Βρυξέλλες ματαιώθηκε, ενώ δεν υπάρχει και κανένα σημάδι για έναρξη απευθείας συνομιλιών μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων πλευρών.

Οι ελπίδες για επίλυση του ζητήματος είχαν αναζωπυρωθεί μετά την έκτακτη χθεσινή συνάντηση των επικεφαλής των της Gazprom και της ουκρανικής Naftogaz στη Μόσχα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε αναλάβει ρόλο μεσολαβητή στην κόντρα Ρωσίας - Ουκρανίας.

«Οι συνομιλίες πραγματοποιήθηκαν στη Μόσχα ανάμεσα στον Αλεξέι Μίλερ και τον Όλεγκ Ντούμπινα με θέμα το πως θα τερματιστεί η κρίση που έχει ξεσπάσει εξαιτίας του φυσικού αερίου» είπε εκπρόσωπος της Gazprom. Οι δύο άνδρες είχαν ξανασυναντηθεί στις 31 Δεκεμβρίου, χωρίς όμως να καταλήξουν σε συμφωνία.

Αμέσως μετά η Ρωσία διέκοψε την παροχή φυσικού αερίου προς την Ουκρανία, γεγονός που επηρέασε και την παροχή αερίου σε τουλάχιστον έντεκα ευρωπαϊκές χώρες.

Οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται για τη διακοπή της ροής αερίου και τα προβλήματα που έχουν προκληθεί στις χώρες της Ευρώπης. Την ίδια ώρα, στο τραπέζι «έπεσαν» και πάλι οι προτάσεις για ανάπτυξη πυρηνικών μονάδων ως εναλλακτική μορφή ενέργειας.

Τα αποθέματα αερίου εξαντλούνται σταδιακά λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην Ευρώπη. Σημειώνεται ότι ο υδράργυρος πραγματοποίησε «βουτιά» στους -25 βαθμούς Κελσίου στη Γερμανία και την Πολωνία αυξάνοντας τη ζήτηση για αέριο. Οι τιμές του στη Βρετανία έχουν σημειώσει άλμα κατά 20% αυτή την εβδομάδα.

REPORTER.GR

No comments:

Share |