Wednesday, January 14, 2009

Ένοχοι για απάτη στο ΧΑΚ

Ένοχοι για απάτη στο ΧΑΚ


Ο Ανδρέας Χ" Ξενοφώντος και η Ανδρεανή Αναστασίου Φιερού Διευθύνων Σύμβουλος και Οικονομική Διευθύντρια της εταιρείας Λευκόνοικο Χρηματιστηριακή Ένοχους σε 12 κατηγορίες που αφορούν τήρηση ψευδών λογαριασμών από διευθυντή εταιρείας και υπάλληλο και ψευδείς δηλώσεις σύμφωνα με το νόμο περί Αξιών και Χρηματιστηρίου Κύπρου έκρινε το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας τους Ανδρέα Χ’’ Ξενοφώντος και Ανδρεανή Αναστασίου Φιερού.

Οι κατηγορούμενοι, κατά το χρόνο διάπραξης των αδικημάτων ήταν Διευθύνων Σύμβουλος και Οικονομική Διευθύντρια, αντίστοιχα, της εταιρείας Λευκόνοικο Χρηματιστηριακή Λτδ. Το Δικαστήριο έκρινε πως οι κατηγορούμενοι παρέλειψαν, με σκοπό την καταδολίευση, να καταχωρήσουν σε βιβλία της εταιρείας κατά το έτος 2001 αριθμών επιταγών που εκδόθηκαν συνολικού ύψους £5.481.205.20. Επίσης, το Δικαστήριο αποφάσισε πως η Κατηγορούσα Αρχή κατάφερε να αποδείξει ότι οι κατηγορούμενοι κατά τον Σεπτέμβρη, τον Οκτώβριο, τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2001 προέβηκαν σε ψευδή δήλωση προς το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Συγκεκριμένα, απέστειλαν τον ισολογισμό και την κατάσταση καθαρού κεφαλαίου της εταιρείας χωρίς να καταχωρήσουν το ποσό των £5.481.205.20 το οποίο εκδόθηκε με επιταγές ως χρέος προς άλλες εταιρείες. Σε περίπτωση που τα πιο πάνω ποσά αναφέρονταν στον ισολογισμό και το καθαρό κεφάλαιο της Λευκόνοικο Χρηματιστηριακή τότε ενδεχομένως να έμενε εκτός ΧΑΚ και γι’ αυτό ίσως έγινε απόκρυψη του συγκεκριμένου ποσού.

Η Δικαστής Όλγα Λοΐζου θα επιβάλει ποινή στους δύο κατηγορούμενους στις 21 του Γενάρη 2009. Πάντως κάποιες από τις κατηγορίες στις οποίες κρίθηκαν ένοχοι οι κατηγορούμενοι, προβλέπουν φυλάκιση μέχρι και εφτά χρόνια. Κατά την επιβολή της ποινής, ωστόσο αναμένεται να ληφθεί υπόψη ως μετριαστικός παράγοντας και το μεγάλο χρονικό διάστημα από την ημέρα διάπραξης των αδικημάτων.

Η συγκεκριμένη είναι από τις ελάχιστες υποθέσεις που αφορούσαν το σκάνδαλο του ΧΑΚ και οδηγήθηκαν ενώπιον της δικαιοσύνης στις οποίες οι κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι.

INBUSINESSNEWS.COM

No comments:

Share |