Wednesday, January 14, 2009

Απώλειες 3% στη Wall Street και 5% στην Ευρώπη

Απώλειες 3% στη Wall Street και 5% στην Ευρώπη

Με σημαντικές απώλειες διαμορφώθηκαν σήμερα οι αμερικανικοί και ευρωπαϊκοί δείκτες. Ο Dow υποχώρησε 2,94%, στις 8.199,35 μονάδες, ο Nasdaq βρέθηκε στις 1.489,64 μονάδες με απώλειες 3,67% και ο S&P 500 έχασε 3,34%, στις 842,68 μονάδες. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε με πτώση 4,97% στις 4.180,64 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 κινήθηκε χαμηλότερα κατά 4,56% στις 3.052,00 μονάδες και στη Φρανκφούρτη ο DAX κατέγραψε πτώση 4,63% στις 4.422,35 μονάδες. Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι εβδομάδων βρέθηκε η Wall Street, υπό το βάρος της βουτιάς των λιανικών πωλήσεων στις ΗΠΑ και της πτώχευσης την οποία κήρυξε η Nortel. Με απώλειες της τάξης του 5% έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, υπό το βάρος των ζημιών της τάξης των 4,8 δισ. ευρώ της Deutsche Bank.

Σημαντικές απώλειες στη Wall Street

Αρνητικές πρωταγωνίστριες της σημερινής συνεδρίασης αναδείχθηκαν, μεταξύ αλλων, οι General Electric, η Macy’s και η American Express, οι οποίες σημείωσαν απώλειες πέραν του 5%, μετά την ανακοίνωση της σημαντικής πτώσης των λιανικών πωλήσεων. Την ίδια ώρα, η Citigroup έκλεισε με απώλειες της τάξεως του 24%, ποσοστό που έφερε την τιμή της μετοχής κάτω από τα 5 δολάρια, αφού ολοένα και πληθαίνουν οι εκτιμήσεις για την πορεία των αποτελεσμάτων του ιδρύματος, το οποίο οδεύει για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο σε ζημίες.

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από το τηλεοπτικό δίκτυο Bloomberg, τα κέρδη των εταιρειών του κλάδου S&P 500 θα υποχωρήσουν κατά 20% το τέταρτο τρίμηνο του 2008, σημειώνοντας για έκτο συνεχόμενο τρίμηνο πτώση.

Στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 1995 βρέθηκε και η τιμή της KBW Bank, μετά την πτώση της τάξεως του 5,4% που σημείωσε σήμερα.

Πτώση 8,5% είχε και η Blackstone Group, μετά την υποβάθμιση της σε «underweight» από «overweight» από την Barclays.

Οι ειδήσεις από το μέτωπο των μακροοικονομικών αναδείχθηκαν για ακόμη μία φορά το «βαρόμετρο» στην αρνητική διαμόρφωση των αμερικανικών δεικτών. Οι λιανικές πωλήσεις κατέγραψαν το Δεκέμβριο στις ΗΠΑ κατακόρυφη πτώση της τάξεως του 2,7%, καθώς τόσο η καταναλωτική ζήτηση όσο και οι τιμές ακολουθούν αρνητική πορεία, όπως υποδεικνύουν τα στοιχεία που εξέδωσε το αμερικανικό Υπουργείο Εμπορίου. Να σημειωθεί ότι πρόκειται για την έκτη κατά σειρά μηνιαία πτώση, καταγράφοντας το αρνητικότερο σερί που έχει σημειωθεί.

Μάλιστα, εξαιρουμένης της κατά 0,7% πτώσης στις πωλήσεις αυτοκινήτων, οι λιανικές πωλήσεις σημείωσαν τη μεγαλύτερη «βουτιά» από τότε που άρχισε η καταμέτρηση των στοιχείων στην αρχή του 1990, της τάξεως του 3,1%.

Ακόμη, εξαιρουμένων των πωλήσεων αυτοκινήτων και βενζίνης, οι λιανικές πωλήσεις βρέθηκαν κατά 1,5% χαμηλότερα, στο χαμηλότερο δηλαδή σημείο από το Σεπτέμβριο του 2001.

Εν τω μεταξύ, οι αλυσίδες καταστημάτων σημειώνουν περαιτέρω επιβράδυνση στις αρχές Ιανουαρίου, καθώς η ύφεση μπήκε στο δεύτερο χρόνο. Σε ετήσια βάση οι λιανικές πωλήσεις ήταν κατά 9,8% χαμηλότερα.

Από το πεδίο των επιχειρηματικών ειδήσεων, ξεχωρίζει η αίτηση για την υπαγωγή της στο Κεφάλαιο 11 του πτωχευτικού δικαίου πουκατέθεσε σήμερα η μεγαλύτερη κατασκευάστρια τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού της Βορείου Αμερικής, Nortel Networks. Όπως αναφέρεται στην αίτηση, η εταιρεία, με έδρα το Τορόντο του Καναδά, διαθέτει περιουσιακά στοιχεία και χρέη αξίας άνω του ενός δισ. δολαρίων.

«Βουτιά» στην Ευρώπη

Αρνητική πρωταγωνίστρια της ημέρα η Deutsche Bank με τη μετοχή της νακλείνει με απώλειες 9% στην αγορά της Φρανκφούρτης. Η διοίκηση της εταιρείας ανακοίνωσε ότι περιμένει ζημιές 4,8 δισ. ευρώ στο δ τρίμηνο. Το μεγάλο ύψος των ζημιών αποδίδεται, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας, στις μονάδες trading μετοχών και ομολόγων. Η τράπεζα αναφέρει ότι οι ζημιές αντανακλούν τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες που επικρατούν στις αγορές, οι οποίες και έχουν επηρεάσει δυσμενώς τόσο τις πωλήσεις όσο και τις συναλλαγές ιδίως στα τμήματα που ασχολούνται με το proprietary trading. Σημειώνεται ότι τα αποτελέσματα της Deutsche Bank θα ανακοινωθούν στις αρχές του επόμενου μήνα.

Η μετοχή της HSBC κατέγραψε απώλειες 8,3% μετά και τα σχόλια της Morgan Stanley ότι η τράπεζα θα χρειαστεί αναγκαστεί κεφάλαια ύψους 20 έως 30 δισ. δολαρίων και θα αναγκαστεί να «κόψει» στο μισό το μέρισμα που θα διανείμει. «Εκτιμούμε ότι τα κέρδη θα μειωθούν πολύ περισσότερο το 2009 και δεν προβλέπεται ανάκαμψη πριν το 2011», επισημαίνει ο διεθνής οίκος για την HSBC.

Ανάλογη πτώση και για τη Barclays η οποία χθες ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να προβεί σε μειώσεις προσωπικού στους τομείς επενδυτικής τραπεζικής αλλά και στο μανατζμεντ. Οι εκτιμήσεις ανεβάζουν τον αριθμό των απολύσεων σε 2.100.

Σε βαθύ κόκκινο και οι μετοχές της Commerzbank, αλλά και των UniCredit και Banco Popolare, μετά τη σύσταση «πώληση»της Exane BNP Paribas για τις μετοχές των δύο τελευταίων.

Σημαντικός παράγοντας στη διαμόρφωση της σημερινής πτώσης ήταν και η αναμονή για την αυριανή συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όπου αναμένεται νέα μείωση των επιτοκίων. Η πλειονότητα των αναλυτών αναμένει μείωση του βασικού επιτοκίου στο 2%, εξαιτίας των προσδοκιών για θετική μελλοντική πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας, αποψη που δεν συμμερίζεται ο επιχειρηματικός κόσμος.

REPORTER.GR

No comments:

Share |