Wednesday, January 14, 2009

ΥΠΟΙΚ: Άμεση κατασκευή 30 σχολείων

ΥΠΟΙΚ: Άμεση κατασκευή 30 σχολείων


Τονωτική ένεση στην οικονομία θα είναι η άμεση εκτέλεση των έργων σε 30 δημοτικά σχολεία ανά την Κύπρο τα οποία προωθεί το υπουργείο Οικονομικών.

Μετά από ευρεία σύσκεψη με τους γενικούς διευθυντές των παραγωγικών υπουργείων, των Ημικρατικών Οργανισμών, το Τμήμα Υδάτων και άλλα τμήματα και οργανισμούς που έχουν μεγάλα έργα υπό εκτέλεση, ο υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης αναφέρθηκε σε μερικές κοινότητες στις οποίες προωθείται η κατασκευή των σχολείων όπως είναι ο Αστρομερίτης, ο Άγιος Δομέτιος καθώς και διάφορες κοινότητες στην Πάφο και στη Λάρνακα.

Επιπλέον, είπε, προωθείται από το Τμήμα Ανάπτυξης Υδάτων «η αντικατάσταση και ανακαίνιση των συστημάτων υδατοπρομήθειας πόσιμου νερού». Παράλληλα, σημείωσε ότι έχουν δοθεί άμεσες οδηγίες να προσληφθούν εποχιακοί εργάτες στο Τμήμα Υδάτων για την επίσπευση των έργων τα οποία θα δημιουργήσουν αλυσιδωτά και άλλες εργασίες σε κοινότητες.

Τονίζοντας ότι «η προσπάθεια είναι να επισπευτούν οι διαδικασίες σε όλα τα επίπεδα ανέφερε ότι το υπουργείο Οικονομικών θα έχει το συντονιστικό ρόλο σε όλη την προσπάθεια. «Ήδη έχουν απλοποιηθεί τα έγγραφα προσφορών, αυτό υπολογίζεται ότι θα επισπεύσει τη διαδικασία προσφορών κατά 15 ημέρες. Το δεύτερο που έχει συμφωνηθεί είναι ο καλύτερος συντονισμός με τους Οργανισμούς κοινής ωφελείας όπως ΑΤΗΚ, ΑΗΚ και άλλους. Και το τρίτο είναι να δοθεί μεγαλύτερη σημασία σε έργα σε μικρές κοινότητες ώστε να δημιουργηθεί μεγάλος αριθμός θέσεων εργασίας», επεσήμανε.

Σημείωσε επίσης ότι επίκειται συνάντηση και με την πολεοδομία για «να δοθούν οι αναγκαίες οδηγίες ώστε να επισπευτούν οι πολεοδομικές άδειες όσον το δυνατόν πιο σύντομα για τα μεγάλα έργα όπως οι μαρίνες, σταθμοί της ΑΤΗΚ και της ΑΗΚ, οδικά έργα και άλλα πολεοδομικά».

Αναφερόμενος στο μεγάλο έργο της κατασκευής του αυτοκινητόδρομου Πάφου - Πόλης Χρυσοχούς, που είναι της τάξης των €200 εκ., εξήγησε ότι εντός του Φεβρουαρίου θα υπογραφούν τα τελικά συμβόλαια και θα αρχίσει άμεσα το έργο.

Ο υπουργός Οικονομικών, Χαρίλαος Σταυράκης, ανέφερε ότι η σωστή στρατηγική για την Κύπρο είναι η επίσπευση της υλοποίησης του αναπτυξιακού προγράμματος της κυβέρνησης. «Στόχος είναι να αυξηθεί ο βαθμός υλοποίησης του προϋπολογισμού, ο οποίος ανέρχεται στα €1,1δισ., κατά 15 ποσοστιαίες μονάδες. Δηλαδή κατά €150 εκ., οπόταν μαζί με το πακέτο των έκτακτών μέτρων που εξήγγειλε ο πρόεδρος Χριστόφιας ύψους €52 εκ. να ανέλθουν στα 200 εκ. ευρώ».

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |