Wednesday, January 14, 2009

Μ. Βρετανία: Σχέδιο προστασίας μικρών επιχειρήσεων ύψους 20 δισ. λιρών

Μ. Βρετανία: Σχέδιο προστασίας μικρών επιχειρήσεων ύψους 20 δισ. λιρών

Περίπου 20 δισ. λίρες θα διαθέσει η βρετανική κυβέρνηση στις μικρές επιχειρήσεις, στα πλαίσια του σχεδιασμού για την προστασία τους έναντι της οικονομικής κρίσης, καθώς οι προοπτικές για την οικονομία το 2009 είναι αρνητικές και η ύφεση ορατή.Από τα χρήματα αυτά, τα 10 δισ. θα διατεθούν σε ένα είδος δανεισμού προς τις τράπεζες που με τη σειρά τους θα τα διαθέσουν με έμφαση στις καινοτόμες και αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις αλλά και σε κλάδους που έπληξε βαρύτερα η οικονομική κρίση.

Στην πράξη, το κράτος θα ασφαλίσει τις τράπεζες έναντι των επιχειρήσεων που αδυνατούν να αποπληρώσουν τα δάνεια.

Ωστόσο διατυπώνονται επικρίσεις, όπως σημειώνει το BBC, για το ότι το σχέδιο δεν θα είναι αρκετό ώστε οι τράπεζες να αρχίσουν ξανά να χορηγούν δάνεια και να κυκλοφορήσει ρευστό στην αγορά.

Στοιχεία από την Ένωση Τραπεζών και τα εμπορικά επιμελητήρια της Βρετανίας δείχνουν ότι προς το τέλος του 2008 επιδεινώθηκε σημαντικά η κατάσταση των επιχειρήσεων με τις πτωχεύσεις να αυξάνονται κατά 18% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Η αγορά αντέδρασε μάλλον θετικά στις κυβερνητικές προθέσεις αλλά υπογραμμίζει ότι θα χρειαστούν και μέτρα για τους εργαζόμενους.

Από την πλευρά του το Συντηρητικό κόμμα ζήτησε να υπερδιπλασιαστεί το ποσό και να δοθούν από την κυβέρνηση 50 δισεκατομμύρια λίρες, ώστε να υπάρξει κάλυψη των «πραγματικών αναγκών των επιχειρήσεων».

REPORTER.GR

No comments:

Share |