Monday, December 29, 2008

Σε στενωπό η αγορά real estate

Σε στενωπό η αγορά real estate


Σε ελεύθερη πτώση βρίσκεται η ευρωπαϊκή αγορά real estate για επαγγελματική χρήση και δεν διαφαίνεται κανένα σημάδι ανάκαμψης στον ορίζοντα.

Οι κεφαλαιακές αξίες έχουν «βουλιάξει», με αποτέλεσμα πολλά ταμεία που επενδύουν στην αγορά ακινήτων να βρίσκονται αντιμέτωπα με μαζικές εκροές, καθώς οι επενδυτές αποσύρουν το ρευστό τους. Οι εταιρείες στο χώρο του real estate κινδυνεύουν να μην αποπληρώσουν τα δάνειά τους, ενώ τα ενοίκια αρχίζουν και αυτά να υποχωρούν.

Στη Βρετανία, οι συνολικές αποδόσεις στην αγορά ακινήτων για επαγγελματική χρήση μειώθηκαν 18,2% τους πρώτους ένδεκα μήνες του έτους και ο Δεκέμβριος πιθανότατα να αποδειχθεί ο χειρότερος μήνας από το 1974, σύμφωνα με τη Investment Property Databank. Αυτό ανησυχεί ιδιαίτερα την υπόλοιπη Ευρώπη, η οποία παραδοσιακά υπολείπεται της Βρετανίας στο συγκεκριμένο τομέα. Οι συμφωνίες στην ευρωπαϊκή αγορά ακινήτων μειώθηκαν 55% το τελευταίο 12μηνο.

Την ίδια στιγμή, οι τιμές ενοικίων στους χώρους γραφείων της Ευρώπης μειώθηκαν 0,2% στο τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με στοιχεία της CB Richard Ellis, ενώ τα ενοίκια στους χώρους λιανικής έχουν υποχωρήσει 0,1% και προβλέπεται να μειωθούν περαιτέρω το 2009.

Συνεπώς, οι επενδυτές βρίσκονται αντιμέτωποι και με μείωση των εισοδημάτων τους από την εν λόγω αγορά σε συνδυασμό με ένα επενδυτικό περιβάλλον που τείνει να «παγώσει». Και καθώς υπάρχουν ελάχιστες ενδείξεις για οικονομική ανάκαμψη το 2009, οι επενδυτές στην ευρωπαϊκή αγορά ακινήτων θα πρέπει να προετοιμαστούν για απότομη «προσγείωση».


NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |