Monday, December 29, 2008

''Φωτιά'' στο πετρέλαιο βάζει η ένταση στη Μέση Ανατολή

''Φωτιά'' στο πετρέλαιο βάζει η ένταση στη Μέση Ανατολή

Ανοδο μεγαλύτερη του 5% καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου μετά τον βομβαρδισμό της Λωρίδας της Γάζας, από την ισραηλινή αεροπορία, η οποία στοίχισε τη ζωή σε πάνω από 280 Παλαιστίνιους. Οι τιμές του «μαύρου χρυσού» ενισχύονται λόγω της ανησυχίας ότι ενδέχεται να υπάρξουν προβλήματα στην προμήθεια από τη Μέση Ανατολή. Σημειώνεται ότι στην περιοχή αντιστοιχεί το 1/3 της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου.Το προθεσμιακό συμβόλαιο του αμερικανικού αργού για παράδοση Φεβρουαρίου ενισχύεται κατά 5,6% στα 39,82 δολάρια το βαρέλι. Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι ο όγκος των συναλλαγών είναι μικρός τις τελευταίες μέρες, με αποτέλεσμα την «εύκολη» εναλλαγή προσήμων.

Στις 26 Δεκεμβρίου, το αργό σημείωσε κέρδη 6,7% στα 37,71 δολάρια το βαρέλι, καταγράφοντας τα μεγαλύτερα κέρδη των τελευταίων δύο εβδομάδων. Το ράλι αποδίδεται στην ένταση που επικρατεί στη Μέση Ανατολή αλλά και την απόφαση των χωρών μελών του ΟΠΕΚ να μειώσουν την παραγωγή πετρελαίου και να σταματήσει η «κατρακύλα» των τιμών.

Το συμβόλαιο του μπρεντ για τον ίδιο μήνα καταγράφει κέρδη 2,4% στα 39,30 δολάρια το βαρέλι στην αγορά εμπορευμάτων του Λονδίνου.

REPORTER.GR

No comments:

Share |