Monday, December 29, 2008

Η εξασθένηση της στερλίνας έπληξε τους Βρετανούς

Η εξασθένηση της στερλίνας έπληξε τους Βρετανούς


Το βιοτικό επίπεδο της Βρετανίας αναμένεται να υποχωρήσει στα χαμηλότερα επίπεδα το 2009, καθώς η ύφεση και η εξασθενημένη στερλίνα [GBP=X] θα επιφέρουν σφοδρότερο πλήγμα στην οικονομία της χώρας το επόμενο έτος, σύμφωνα με έρευνα της Oxford Economics.

Το 2007 το ΑΕΠ της Βρετανίας ξεπέρασε για πρώτη φορά, μετά τη βικτωριανή εποχή, το ΑΕΠ της Αμερικής. Οι καταναλωτές απολάμβαναν μία εποχή απόλυτης ευημερίας. Όμως σύμφωνα με την έρευνα της Oxford Economics, το 2009 το σκηνικό θα αλλάξει σημαντικά, με τη στερλίνα να εξασθενεί περαιτέρω και την πιστωτική ύφεση να «περνάει» στη πραγματική οικονομία.

«Οι Βρετανοί καταναλωτές αισθάνονται άκρως εκτεθειμένοι στην παγκόσμια οικονομική κρίση», αναφέρουν οι αναλυτές. Παράλληλα η πιστωτική κρίση έχει επιφέρει πλήγμα και στην αγορά εργασίας, καθώς το 50% περίπου των μικρών επιχειρήσεων αποφάσισαν να διακόψουν τη λειτουργία τους ή να μειώσουν τις θέσεις εργασίας, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες.

Την ίδια στιγμή εμφανής είναι και ο αντίκτυπος της χρηματοοικονομικής κρίσης στη βρετανική βιομηχανία αυτοκινήτων, με τις πωλήσεις οχημάτων να υποχωρούν σημαντικά και τις αυτοκινητοβιομηχανίες να ελπίζουν σε κυβερνητική βοήθεια. Ωστόσο οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι το 2010 η οικονομική δραστηριότητα θα αναπτυχθεί και πάλι.

Στο μεταξύ, το Κέντρο Οικονομικής και Επιχειρηματικής Έρευνας προβλέπει ότι το 2009 η βρετανική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 2,9%, ενώ παράλληλα θα υποχωρήσουν οι καταναλωτικές δαπάνες και η επενδυτική δραστηριότητα θα καταρρεύσει. Ωστόσο άνοδο αναμένεται να παρουσιάσουν οι εξαγωγές, χάρη στην εξασθενημένη στερλίνα.

Συγχρόνως εκτιμάται ότι εκατομμύρια εργαζόμενοι θα χάσουν τη δουλειά τους, καθώς η ζήτηση έχει μειωθεί σημαντικά. Η βρετανική κυβέρνηση, από την πλευρά της, πρέπει να περιορίσει τις δαπάνες της και να προωθήσει μέτρα τόνωσης της αγοράς στέγης και του χρηματοοικονομικού τομέα.


NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |