Wednesday, December 24, 2008

Ρουμανία: Απουσία αγοραστών στην αγορά ακινήτων

Ρουμανία: Απουσία αγοραστών στην αγορά ακινήτων

Οι τιμές των ακινήτων δεν έχουν υποχωρήσει σε επίπεδα που να είναι ελκυστικά για τους επενδυτές που διαθέτουν μετρητά, με αποτέλεσμα αυτοί να μην προχωρούν σε αγορές ακινήτων, η τιμή των οποίων ενδέχεται να μειωθεί ακόμα περισσότερο, υποστηρίζουν αναλυτές της αγοράς ακινήτων της Ρουμανίας.

Κανένας δεν αγοράζει σήμερα, στα τέλη του έτους για να καταγράψει ζημίες στο πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους καθώς υπάρχει ακόμη καθοδική τάση» επισημαίνει χαρακτηριστικά ο κ. Radu Boitan, επικεφαλής του ρουμανικού γραφείου της εταιρείας παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών στον κλάδο των ακινήτων King Sturge, προσθέτοντας πως η κάμψη των τιμών αποτελεί επιστροφή στα κανονικά επίπεδα για μία αγορά με ακόμη χαμηλό αγοραστικό δυναμικό. «Υπό τις παρούσες συνθήκες οι τιμές αναμένεται να συνεχίσουν την καθοδική τους πορεία τουλάχιστον, σε βραχυπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα» υποστηρίζει με τη σειρά του ο επικεφαλής του τμήματος αξιολογήσεων της εταιρείας Jones Lang LaSalle, κ. Dan Ivanov. «Κατά τη γνώμη μου οι ιδιοκτήτες θα προχωρήσουν σε μείωση των τιμών κατά 50% περίπου ανεξάρτητα από τους χωροταξικούς δείκτες που εγκρίνονται μέσω του τοπικού χωροταξικού σχεδιασμού, έτσι ώστε οι προσφορές τους Να είναι ελκυστικές στις παρούσες συνθήκες της αγοράς προσθέτει ο σύμβουλος της εταιρείας Cushman & Wakefield, κ. Mihai Alexandru.

Στο βαθμό που οι τιμές προσαρμόζονται στις νέες συνθήκες η αγορά θα συνεχίσει να προσελκύει επενδυτές, κυρίως εξαιτίας του γεγονότος πως ανεξάρτητα από την ευφορία των τελευταίων ετών ο αριθμός των επενδυτικών σχεδιασμών που έχει ολοκληρωθεί στο τομέα των ακινήτων παραμένει περιορισμένος, επισημαίνουν εγχώριοι οικονομικοί αναλυτές, προσθέτοντας πως σε κάθε περίπτωση οι επενδυτές θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί στην επιλογή των επενδυτικών σχεδιασμών που θα υποστηρίξουν.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |