Wednesday, December 24, 2008

Οι δέκα χειρότερες αποφάσεις του 2008

Οι δέκα χειρότερες αποφάσεις του 2008


Μία άνευ προηγουμένου αναστάτωση προκάλεσε η κατάρρευση της Lehman Brothers

Σε ένα έτος που ο δείκτης S&P 500 έχασε 40% της αξίας του και μόλις δύο από τις μετοχές του Dow Jones [.DJI] παρουσιάζουν θετικές επιδόσεις, υπήρξε πληθώρα λανθασμένων ιδεών και χειρισμών. Αναφέρονται οι δέκα χειρότερες που επιλέχθηκαν από αναγνώστες της WSJ.

- Να επιτραπεί στη Lehman Brothers να πτωχεύσει: Η βασική ιδέα που επικράτησε το 2008 ήταν να επιτραπεί στις επιχειρήσεις να πτωχεύσουν επειδή αυτό βοηθά στην «εξυγίανση του συστήματος» και μακροπρόθεσμα ευνοεί τον καπιταλισμό. Οι ενστερνιστές της ιδέας, οι οποίοι όμως δεν είχαν δει ποτέ εταιρεία μεγέθους της Lehman να καταρρέει ίσως θα πρέπει να τώρα να επανεξετάσουν τις ιδέες τους, αφού η κατάρρευση της Lehman προκάλεσε άνευ προηγουμένου αναστάτωση σε όλους όσοι ήταν εκτεθειμένοι στους κινδύνους της Lehman χωρίς όμως να υπάρχει σχέδιο για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

- Η αλλαγή του σχεδίου διάσωσης του χρηματοοικονομικού τομέα από τον Χένρι Πόλσον: τη στιγμή που η αγορά είχε αρχίσει να αισθάνεται πιο άνετα με την ιδέα του πακέτου ύψους 700 δισ. δολαρίων για την αγορά «τοξικού» ενεργητικού, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι το πρόγραμμα μετατρέπεται σε σχέδιο διάσωσης των καταναλωτών.

- Η απόρριψη από τη Yahoo της προσφοράς της Microsoft το 1999 ακόμη και το 2006 ο τότε διευθύνων σύμβουλος της Yahoo Τζέρι Γιάνγκ θα μπορούσε να είχε εξετάσει την προσφορά της Microsoft, ζητώντας περισσότερα χρήματα. Οχι όμως το 2008. Η Microsoft αφού βελτίωσε την ήδη γενναιόδωρη προσφορά της, αποφάσισε να διακόψει τις συνομιλίες. Λίγους μήνες αργότερα η μετοχή της Yahoo διαμορφωνόταν στα 11 δολάρια με τον Γιανγκ να δηλώνει ότι η Microsoft εξακολουθεί να θεωρείται η καλύτερη επιλογή.

- Το ταμείο Legg Mason Value Trust του γνωστού διαχειριστή Μπιλ Μίλερ στοιχημάτισε σε ανάκαμψη των μετοχών του χρηματοοικονομικού τομέα, γεγονός που δεν συνέβη με αποτέλεσμα το ταμείο να παρουσιάζει εφέτος ζημίες 57%.

- Ολοι όσοι περίμεναν ανάκαμψη στις κατασκευές κατοικιών.

- Η πολιτική του οικονομικού διευθυντή Εριν Κάλαν της Lehman να ξοδεύει σωρεία χρημάτων για την επαναγορά ιδίων μετοχών σε υψηλή τιμή.

- Η επένδυση του Κίρκ Κερκόριαν στη Ford η οποία αποδείχθηκε ζημιογόνος.

- Οι αισιόδοξοι στρατηγικοί αναλυτές που έβλεπαν το S&P να κλείνει το έτος στις 1.591 μονάδες.

- Η πολιτική της ΕΚΤ να δίδει μέχρι τον Οκτώβριο έμφαση στον πληθωρισμό.

- Οσοι περίμεναν τέλος στο ράλι των κρατικών ομολόγων.


NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |