Friday, November 14, 2008

Μίζες μέσω Κύπρου από Siemens

Μίζες μέσω Κύπρου από Siemens

Με εικονικά τιμολόγια, εικονικές συμφωνίες και διοχέτευση μαύρου χρήματος, το σκάνδαλο του αιώνα, που κλυδωνίζει το ελληνικό πολιτικό σκηνικό, εξαπλώνεται με αμαρτωλή διαδρομή και στην Κύπρο. Αυτό προκύπτει τουλάχιστον από την κατάθεση που έδωσε το 2006, στην Εισαγγελία του Μονάχου, ο άνθρωπος που έστησε το σύστημα των «μαύρων» ταμείων της Siemens, Ράινχαρντ Ζίχατσε. Η εν λόγω κατάθεση δόθηκε χθες στους βουλευτές που συμμετέχουν στην Επιτροπή Θεσμών, από το βουλευτή Δημήτρη Συλλούρη.

Η κατάθεση Ζίχατσε
Συγκεκριμένα, ο Ζίχατσε κατονόμασε Κύπριο μεγαλομέτοχο δυο εταιρειών τηλεπικοινωνιών, η μια εκ των οποίων είναι δημόσια εταιρεία. Στην κατάθεσή του, την οποία η "Σημερινή" κατάφερε να εξασφαλίσει, ο κατηγορούμενος αναφέρει επί λέξει:
«Το όνομα του ιδιοκτήτη είναι … Αυτός είχε μια πραγματική εταιρεία στην Κύπρο με υποκατάστημα στο Ντουμπάι. Το όνομα της εταιρείας είναι … Στο παρελθόν η εταιρεία είχε κάνει τζίρο περίπου 100 εκ. αμερικανικών δολαρίων. Η δεύτερή του εταιρεία ονομάζεται …Το 2003 περίπου συνήφθη εικονική συμφωνία μεταξύ της εταιρείας Siemens από τη μια πλευρά -υπογράφτηκε από τον κ. Stoz και μένα- και της κυπριακής εταιρείας από την άλλη πλευρά, ενώ στην περίπτωση αυτή είχαν διοχετευθεί από τη Siemens περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ. Στη συνέχεια και κατόπιν δικών μας εντολών, τα χρήματα μεταβιβάστηκαν από την κυπριακή εταιρεία στην Fiberlito στο Ντουμπάι. Από αυτήν την οπτική γωνία ερμηνεύεται ίσως και το γεγονός ότι το 2003 είχε λάβει χώραν αριθμός τιμολογήσεων από εταιρείες της δεύτερης γραμμής. Τα χρήματα βρίσκονται στη συνέχεια στα μαύρα ταμεία και στην πραγματικότητα αποθηκεύονταν εκεί για το επόμενο έτος, επειδή είχαμε την άποψη ότι τα χρήματα θα χρειάζονταν τότε για τους γνωστούς σκοπούς, δηλαδή για την πληρωμή "προμηθειών" στην αλλοδαπή. Εξάλλου ουδέποτε τέθηκε το ερώτημα, κατά πόσον εδώ στη Γερμανία προσφέρονταν πληρωμές χρηματισμού».


Περίεργη αλληλογραφία
Το οξύμωρο και περίεργο της υπόθεσης, σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκαν χθες στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών, είναι η επίσημη αλληλογραφία μεταξύ της Μονάδας Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος της Κύπρου (MOKAS) και των εισαγγελικών Αρχών σε Ελλάδα και Γερμανία, που διερευνούν το διεθνές σκάνδαλο. Όπως προκύπτει από την αλληλογραφία, από τις μέχρι το Μάιο έρευνες και ανακρίσεις, δεν έχει διαπιστωθεί οτιδήποτε σοβαρό που να εμπλέκει την Κύπρο. Στην προσπάθειά τους οι βουλευτές να βγάλουν άκρη ζήτησαν από την επικεφαλής της ΜΟΚΑΣ, Εύα Παπακυριακού, στην επόμενη συνεδρία να τους παραδώσει την επίσημη αλληλογραφία.
Πάντως στη συνεδρία ήταν παρόντες και εκπρόσωποι του αρχηγείου της Αστυνομίας, το οποίο δεν ήταν ενήμερο (όπως και η ΜΟΚΑΣ) για την κατάθεση του Ζίχατσε. Ωστόσο το Αρχηγείο θα επικοινωνήσει σε πρώτο στάδιο με τις γερμανικές Αρχές, για να επιβεβαιώσει τα στοιχεία.

Το 1,2 εκ. ευρώ
Να υπενθυμίσουμε ότι το Μάιο έφθασε στην Κύπρο σήμα νομικής αρωγής από τις ελληνικές Αρχές, με το οποίο ζητούσαν στοιχεία κατά πόσον μεταφέρθηκε ύποπτο ποσό της τάξης 1,2 εκ. ευρώ, από το νησί μας στην Ελλάδα. Όπως ενημέρωσε τους βουλευτές, σε προηγούμενη κεκλεισμένων των θυρών συνεδρία, ο υπαρχηγός Αστυνομίας Μιχάλης Παπαγεωργίου, διαπιστώθηκε ότι όντως έγιναν συγκεκριμένες πράξεις σε συγκεκριμένες ημερομηνίες, όμως τα ποσά στο σύνολό τους, σχεδόν αμέσως μεταφέρθηκαν εκ νέου σε άλλους λογαριασμούς.
Σημειώνεται, επίσης, ότι χθες η Επιτροπή ζήτησε από τον Έφορο Εταιρειών να της καταθέσει στοιχεία για τις εταιρείες (όπως ονόματα μετόχων, διευθυντών, και μέσω ποιών δικηγορικών γραφείων πραγματοποιήθηκε η εγγραφή τους στην Κύπρο), που κατονομάζουν τόσο οι ελληνικές Αρχές, όσο και ο Ράινχαρντ Ζίχατσε στην κατάθεσή του.
Στον Ζίχατσε, η Δικαιοσύνη της Γερμανίας επέβαλε ποινή φυλάκισης δύο ετών με αναστολή και χρηματικό πρόστιμο 180.000 ευρώ, λόγω του ότι από την αρχή συνεργάστηκε με τη δικαιοσύνη της Γερμανίας και συνέβαλε τα μέγιστα στην αποκάλυψη του σκανδάλου διαφθοράς, παραδίδοντας 49 ντοσιέ με στοιχεία για το σκάνδαλο.


Τα 770.000 ευρώ της CYTA
Χθες, στη συνεδρία της Επιτροπής ήταν καλεσμένοι και εκπρόσωποι της CYTA, από τους οποίους ζητήθηκε να ενημερώσουν τη Βουλή για το ποσό των 770.000 ευρώ, που φέρεται να δόθηκε από τα «μαύρα ταμεία» της Siemens, στο πλαίσιο των συμβάσεων για τα έργα της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου. Οι εκπρόσωποι διευκρίνισαν ότι απ' όπου και αν δόθηκαν τα χρήματα, δεν σημαίνει ότι ο οργανισμός εμπλέκεται στο σκάνδαλο. Μάλιστα ανέφεραν ότι η CYTA είναι σε θέση να δώσει οποιαδήποτε στοιχεία της ζητηθούν, για να διερευνηθεί η όλη υπόθεση. Αφού συμφώνησαν, οι βουλευτές έδωσαν χρόνο στην Αρχή Τηλεπικοινωνιών να μελετήσει την κατάθεση του Ράινχαρντ Ζίχατσε, και στην επόμενη συνεδρία να τοποθετηθεί για το θέμα των 770.000 ευρώ.

SIMERINI.COM.CY

No comments:

Share |