Friday, November 14, 2008

Καμπανάκι developers για ακίνητα

Καμπανάκι developers για ακίνητα


Τον κώδωνα του κινδύνου κτυπούν πλέον οι επιχειρηματίες ανάπτυξης για την πορεία του κλάδου ακινήτων, καθώς οι τράπεζες έχουν κλείσει τις στρόφιγγες του δανεισμού, ενώ η εξωγενής ζήτηση έχει μειωθεί μέχρι και 60%. Ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών Λάκης Τοφαρίδης εκτιμά ότι κατά τους τελευταίους δέκα τουλάχιστον μήνες άρχισε να παρατηρείται μια αισθητή και επιδεινούμενη πτώση στην αγορά ακινήτων στην Κύπρο.

Μιλώντας χθες σε δημοσιογραφική διάσκεψη για τις τυχόν επιπτώσεις της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης στην κυπριακή κτηματαγορά και στους τρόπους αντιμετώπισης της, ο κ. Τοφαρίδης ανέφερε ότι η κρίση που άρχισε να παρατηρείται στην οικοδομική βιομηχανία της Κύπρου προέρχεται κυρίως από την κατακόρυφη αύξηση του κόστους της γης, η οποία ανεβαίνει μεταξύ 5% και 10% ετησίως τουλάχιστον και στην επιβολή ΦΠΑ 15% στην αγορά ακινήτων από το Μάιο του 2004, που αύξησε μεν τις εισπράξεις του κράτους από τα ακίνητα αλλά και το γενικότερο κόστος των οικοδομών αναλόγως.

Η κρίση, συνέχισε, οφείλεται επίσης στην αύξηση των μεταβιβαστικών τελών, στη διεθνή αύξηση της τιμής των καυσίμων, η οποία ανέβασε στα ύψη το κόστος των υλικών, στο φόρο κεφαλαιουχικών κερδών, στη μείωση του ποσοστού χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις ανάπτυξης γης σύμφωνα με οδηγίες της Κεντρικής Τράπεζας και στις απαράδεκτες καθυστερήσεις στην έκδοση πολεοδομικών αδειών, αδειών οικοδομής, πιστοποιητικών τελικής έγκρισης και τίτλων ιδιοκτησίας, με αποτέλεσμα οι τιμές των ακινήτων να επιβαρύνονται με αχρείαστα έξοδα και τόκους.

Ανέφερε ότι η συνέχιση αυτής της ανοδικής τάσης έχει οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στην αδυναμία απόκτησης στέγης από νεαρά ζευγάρια, έχουν αρχίσει να μικραίνουν τα εμβαδά των κατοικιών για να γίνουν πιο προσιτά και γενικά υπάρχουν ήδη σοβαρά προβλήματα μεταξύ των οποίων η υπογεννητικότητα, η οποία αποτελεί βόμβα με μακροχρόνιες αρνητικές αλυσιδωτές επιδράσεις σ’ ολόκληρη την κοινωνία.

Παράλληλα, πρόσθεσε, η μειωμένη τιμή των ακινήτων σε άλλες ανταγωνιστικές χώρες οδήγησε σε φυγή μεγάλο αριθμό ξένων αγοραστών.

Μέτρα αντιμετώπισης της κατάστασης

Ο κ. Τοφαρίδης αναφέρθηκε σε εισηγήσεις του Συνδέσμου για αντιμετώπιση της κατάστασης, όπως παροχή αντισταθμιστικών μέτρων προς απάμβλυνση του κόστους απόκτησης στέγης, κατάργηση των μεταβιβαστικών τελών στις αγορές νέων κτιρίων όταν το κράτος εισπράττει ΦΠΑ και απλοποίηση της μεθόδου υπολογισμού επιστροφής του ΦΠΑ για πρώτη κατοικία.

Ο κ. Τοφαρίδης είπε πως ο ΦΠΑ επί της οικοδομήσιμης γης, που θα εισαχθεί από την 1η Ιανουαρίου 2009, να εξαιρεί τα υφιστάμενα οικόπεδα με τίτλο τα ήδη υπό διαχωρισμό και αυτά που θα έχουν εκδομένη την άδεια οικοδομής πριν από την πιο πάνω ημερομηνία.

Είπε ακόμη ότι η μείωση του φόρου κεφαλαιουχικών κερδών θα οδηγήσει στη προώθηση της διαθεσιμότητας των ακινήτων που προορίζονται για κατασκευαστικά έργα και θα συμβάλει θετικά στην αναθέρμανση της αγοράς.

«Θα πρέπει να εξευρεθούν διάφοροι τρόποι και να δοθούν τα κατάλληλα κίνητρα για να συνεχίσει να είναι ελκυστική η αγορά ακινήτων από ξένους αγοραστές. Ας μην ξεχνούμε ότι οι ξένοι αγοραστές αποτελούν τους αιμοδότες της οικονομίας μας και το μόνιμο τουρισμό με τεράστια συνεισφορά στον κλάδο των ακινήτων και σωρεία άλλων κλάδων της οικονομίας», σημείωσε.

Ο Σύνδεσμος εισηγείται όπως η χρηματοδότηση αγοράς πρώτης παραθεριστικής κατοικίας στην Κύπρο από Ευρωπαίους πολίτες παραμείνει στο 80% με 20% για να ενθαρρυνθούν να αγοράζουν ακίνητα στην Κύπρο.

Όπως αναφέρθηκε, ήδη παρατηρείται κάθετη πτώση της αγοράς ακινήτων από ξένους της τάξης των 40% - 60% και παράλληλα ξένοι αγοραστές που είχαν ενδιαφερθεί για αγορά κατοικίας στην Κύπρο αναβάλλουν ή ακυρώνουν την αγορά ή απευθύνονται σε άλλες αγορές που προσφέρουν το ίδιο ή παρόμοιο προϊόν σε πιο ανταγωνιστικές τιμές.

Θα πρέπει επίσης, ανέφερε, να παραχωρείται χωρίς κωλύματα και κόστος άδεια εισόδου (visa) στους επισκέπτες από τρίτες χώρες και ιδιαίτερα από τις πρώην ανατολικές χώρες, ενώ να επιστρέφεται ο ΦΠΑ όταν γίνεται αγορά πρώτης κατοικίας στην Κύπρο από Ευρωπαίους αγοραστές, ανεξάρτητα αν είναι μόνιμη ή παραθεριστική.

Ο κ. Τοφαρίδης είπε πως τελευταία παρατηρείται δραστική μείωση των χρηματοδοτήσεων της ανάπτυξης γης από τράπεζες, γεγονός που δημιούργησε μια στενότητα κεφαλαίων στην αγορά που άρχισε να δημιουργεί ασφυξία στον τομέα των κατασκευών, δηλαδή του κλάδου που χρηματοδοτεί τα δημόσια οικονομικά που εργοδοτεί 45 χιλιάδες εργαζομένους, που έχει ποσοστό συνεισφοράς στο ΑΕΠ που πλησιάζει το 20% και κύκλο εργασιών που ξεπερνά τα δύο δισεκατομμύρια ευρώ.

Το Κράτος πρέπει, πριν να είναι αργά, συνέχισε, να δράσει με άμεσα μέτρα για άρση αυτού του κλίματος και την αποκατάσταση της χρηματοδότησης της αγοράς, ακολουθώντας το παράδειγμα των άλλων ευρωπαϊκών οικονομιών.

Καθυστερημένη αντίδραση του κράτους, κατέληξε, θα δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα ανεργίας, πρωτόγνωρο για τα κυπριακά δεδομένα, επιβάρυνση του δημόσιου ανεργιακού ταμείου και οικονομική και κοινωνική αναταραχή.

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |