Friday, November 14, 2008

Αμερικανική οικονομία: Φως στο δεύτερο εξάμηνο του 2009

Αμερικανική οικονομία: Φως στο δεύτερο εξάμηνο του 2009


Στο μέσον της χειρότερης φάσης της ύφεσης βρίσκεται σήμερα η αμερικανική οικονομία, όμως η ανάπτυξη ίσως να επιστρέψει μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους, σύμφωνα με οικονομολόγους που συμμετείχαν στην τελευταία έρευνα της WSJ.

Οι 54 οικονομολόγοι που συμμετείχαν στην έρευνα προβλέπουν ότι το αμερικανικό Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) θα συρρικνωθεί 3% σε ετήσια βάση στο τέταρτο εφετινό τρίμηνο, μετά την πτώση 0,3% του τρίτου τριμήνου.

Αρνητικές είναι οι προβλέψεις τους και για το πρώτο τρίμηνο του 2009, ενώ για το δεύτερο βλέπουν στασιμότητα. Η ανάπτυξη με βραδύ ρυθμό όμως αναμένεται να επιστρέψει στο δεύτερο εξάμηνο του 2009, φθάνοντας το 2,1% μέχρι το τελευταίο τρίμηνο.

Η κυβερνητική δράση είναι ένας από τους λόγους για τον οποίο ορισμένοι οικονομολόγοι βλέπουν το τοπίο να βελτιώνεται. Περισσότεροι από το 80% των οικονομολόγων τάσσονται υπέρ μίας δέσμης μέτρων τόνωσης της οικονομίας τον Ιανουάριο, ακόμη και εάν ψηφιστεί κάποιο πακέτο μέτρων πριν από τα τέλη του 2008.

Το 34% θέτει ως προτεραιότητα μόνιμες φορολογικές μειώσεις. Κατά μέσο όρο οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η συνολική αξία των κυβερνητικών μέτρων στήριξης της οικονομίας εφέτος και το επόμενο έτος θα πρέπει να ξεπερνά τα 250 δισ. δολάρια. Πιστεύουν ωστόσο, ότι ο νέος Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα θα πρέπει να προχωρήσει και σε άλλα μέτρα για να δείξει ότι κάνει κάτι.

«Για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, χρειάζονται προγράμματα ανακούφισης του πόνου», αναφέρουν. Οσο για την ανεργία, ο μέσος όρος των οικονομολόγων αναμένει αύξηση στο 7,7% μέχρι το Δεκέμβριο του 2009 από το 6,5% του προηγούμενου μηνός, ενώ προβλέπει ότι η οικονομία θα συρρικνώνει περισσότερες από 100.000 θέσεις εργασίας το μήνα το προσεχές έτος.

Τέλος, οι οικονομολόγοι έχουν να στείλουν και ένα μήνυμα στον Ομπάμα όσον αφορά το διοικητή της Φέντεραλ Ριζέρβ, Μπεν Μπερνάνκι, ο οποίος θα μείνει στην αμερικανική ιστορία ως ένας από τους πιο αμφιλεγόμενους διοικητές της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ: θα πρέπει να επαναπροσληφθεί από την κυβέρνηση Ομπάμα, όταν θα λήξει η θητεία του τον Ιανουάριο του 2010. Μολονότι όμως ζητούν την παραμονή του στο αξίωμα, οι οικονομολόγοι τον βαθμολογούν με 69 στο 100.


NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |