Friday, November 14, 2008

Αυτή θα είναι η επόμενη κρίση!

Αυτή θα είναι η επόμενη κρίση!

Γρήγορο τέλος στην διεθνή οικονομική καταιγίδα δεν υπάρχει και το γεγονός είναι πως η τρέχουσα κρίση κρύβει αρκετές εκπλήξεις στα χαρτιά της. Ο λόγος περί του τεράστιου πλέον χρέους των πιστωτικών καρτών. Οι ΗΠΑ οδηγούν την παγκόσμια οικονομία σε ύφεση, οι διεθνείς αγορές αιμοραγούν και οι επενδυτές έχουν γεμίσει φοβίες, ανησυχία και αβεβαιότητα. Κάποια πράγματα είναι όμως απολύτως ξεκάθαρα. Οπως υποστηρίζζυν οι αναλυτές η πιστωτική κρ΄σιη θα ακολουθηθεί από πολύ μεγαλύτερα προβλήματα με βασική αιτία το βουνό του χρέους που έχει συσσωρευθεί στις πιστωτικές καρτές και το οποίο γίνεται όλο και μεγαλύτερο.
Οπως τονίζει χαρακτηριστικά και ο πρώην διευθύνοντας σύμβουλος της Goldman Sachs και πρώην στέλεχος της κυβέρνησης Ρόναλντ Ρίγκαν, κ John Whitehead, η κρίση των πιστωτικών καρτών μας περιμένει στην γωνία. Οπως προσθέτει, είναι τόσο όμοια με αυτήν της πιστωτικής κρίσης, που αν το σκεφτεί κανείς είναι σοκαριστικό.

Οι τράπεζες έχουν ήδη ανακοινώσει ζημιές λόγω των πιστωτικών καρτών καθώς και των στεγαστικών δανείων. Πόσο πολύ μπορεί να πέσουν οι τιμές των ακινήτων; Πόσο θα αυξηθούν οι αθετήσεις πληρωμών πιστωτικών καρτών; Πόσο ψηλά θα σκαρφαλώσουν οι αθετήσεις πληρωμών δανείων για αγορά αυτοκινήτων; Αυτά είναι πλέον τα βασικά ερωτήματα-πονοκέφαλοι των τραπεζών.

Η κατάρρευση της αγορά πιστωτικών καρτών θα είναι ίσως το τελειωτικό χτύπημα στον χρηαατοοικονομικό κλάδο. Οι αμερικάνοι καταναλωτές χρωστάνε σήμερα περίπου 1 τρισ. δολάρια σε καταναλωτικά δάνεια. Οπως τονίζιουν οι αναλυτές, σε αντίθεση με τις καταρρεύσεις που έχουμε ζήσει στο παρελθόν, όπου η τραπεζική βιομηχανία ξέφυγε με κάποιες γρατζουνιές μόνον, αυτή τη φορά η κρίση που θα ξεσπάσει από τις πιστωτικές κάρτες μπορεί και να την αποτελειώσει.

REPORTER.GR

No comments:

Share |