Friday, November 14, 2008

Έκτακτο κονδύλι 52 εκατομμυρίων

Έκτακτο κονδύλι 52 εκατομμυρίων


Τη λήψη δέσμης προληπτικών μέτρων για τους τομείς της κατασκευαστικής βιομηχανίας και του τουρισμού, αποφάσισε σήμερα η Κυβέρνηση, ύστερα από σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Υπουργός Οικονομικών, ο Υπουργός Εσωτερικών, ο Υπουργός Εμπορίου, η Υπουργός Εργασίας, ο Υπουργός Συγκοινωνιών, ο Υφυπουργός Παρά τω Προέδρω, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και άλλοι ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι.


Ο Πρόεδρος Χριστόφιας υπογράμμισε ότι κανένας πανικός για την οικονομία της χώρας δεν δικαιολογείται. "Ο πανικός είναι ζημιογόνος και καταστροφικός", σημείωσε. Είπε, επίσης, ότι η κυπριακή οικονομία βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση και αυτό τεκμηριώνεται από τους βασικούς δείκτες της οικονομίας. Ανέφερε ακόμα ότι οι προοπτικές της οικονομίας για το 2009 είναι αρκετά καλές παρά την οικονομική κρίση που σοβεί παγκόσμια.



Τα μέτρα που λήφθηκαν για τον κατασκευαστικό τομέα είναι στόχευση για πλήρη υλοποίηση του αναπτυξιακού προϋπολογισμού του Κράτους, επίσπευση μεγάλων αναπτυξιακών έργων και έμφαση στην ενίσχυση των κυβερνητικών στεγαστικών προγραμμάτων, παροχή πρόσθετων κονδυλίων πέραν των προϋπολογισμένων προς τους δήμους και τις κοινότητες για υλοποίηση τοπικών έργων και απλοποίηση των διοικητικών μέτρων και διαδικασιών για υπερπήδηση των γραφειοκρατικών αγκυλώσεων. Για αυτά τα μέτρα θα διατεθεί πρόσθετο έκτατο κονδύλι ύψους 40 εκατομμυρίων ευρώ. Στον τομέα του τουρισμού αποφασίστηκε η λήψη άμεσων μέτρων για απλοποίηση των διαδικασιών έκδοσης αδειών εισόδου από τρίτες χώρες, δημιουργία αριθμού προξενείων σε χώρες υψηλού τουριστικού ενδιαφέροντος για την Κύπρο και αύξηση κατά 12 εκατομμύρια ευρώ της κρατικής χορηγίας προς τον ΚΟΤ, πέραν της ήδη αυξημένης στον προϋπολογισμό.



--------------------------------------------------------------------------------

Νωρίτερα, στο πρόβλημα της ρευστότητας και της εξασφάλισης δανειοδότησης για τις επιχειρήσεις εστίασε την προσοχή της η Συμβουλευτική Οικονομική Επιτροπή, που συνήλθε υπό τον Υπουργό Οικονομικών Χαρίλαο Σταυράκη. Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι Υπουργοί Εμπορίου και Βιομηχανίας και Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, καθώς και εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων ΚΕΒΕ, ΟΕΒ, των εργαζομένων, της Κεντρικής Τράπεζας, καθώς και άλλοι φορείς.
Μετά τη σύσκεψη, ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι αντηλλάγησαν διάφορες απόψεις για την πορεία της κυπριακής οικονομίας και τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει το 2009. Σημείωσε ότι υπήρξαν πολλές σωστές εισηγήσεις για μέτρα, τα οποία θα μπορούσε να λάβει η Κυβέρνηση. "Μεγάλη σημασία δόθηκε στο πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζεται σήμερα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Οι πλείστοι εκπρόσωποι των εργοδοτικών και άλλων οργανώσεων τόνισαν το πρόβλημα εξασφάλισης δανειοδότησης, σήμερα, από τις τράπεζες και τα συνεργατικά. Είναι ένα θέμα το οποίο θα δει πιστεύω με πολλή υπευθυνότητα η Κεντρική Τράπεζα ως το αρμόδιο όργανο", ανέφερε ο κ. Σταυράκης.

POLITIS.COM.CY

No comments:

Share |