Wednesday, November 12, 2008

Διολισθαίνει η λίρα Αγγλίας μετά τις δηλώσεις M. Κίνγκ

Διολισθαίνει η λίρα Αγγλίας μετά τις δηλώσεις M. Κίνγκ

Σε ιστορικά χαμηλά βρίσκεται η λίρα Αγγλίας έναντι του ευρώ, αφού διαπραγματεύεται στις 84,12 πέννες/ευρώ, ενώ πριν από λίγη ώρα βρέθηκε ακόμα και στις 83,49 πέννες/ευρώ. Αιτία στάθηκαν οι δηλώσεις που έκανε σήμερα ο Προέδρος της Τράπεζας της Αγγλίας, Μέρβιν Κινγκ, ότι είναι έτοιμος για νέα μείωση των επιτοκίων. Σημειώνεται ότι στις αρχές του μήνα η Τράπεζα μείωσε τα επιτόκια κατά 1,5% στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1955.
Η Τράπεζα εκτιμά ότι η βρετανική οικονομία εισήλθε σε ύφεση στο β εξάμηνο του 2008 ότι θα συνεχίσει να συρρικνώνεται καθ όλη τη διάρκεια του 2009. Παράλληλα αναμένει οτι ο πληθωρισμός θα πέσει κάτω από το στόχο του 2% που έχει θέσει, αν δεν μειωθούν τα επιτόκια.

Ειδικότερα, «βλέπει» τον πληθωρισμό κάτω από το 2% από τα μέσα του 2009 και αναμένει συρρίκνωση της οικονομίας με ρυθμό 1,8% στο πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους. Οι ανωτέρω προβλέψεις βασίζονται στις προσδοκίες της αγοράς ότι τα επιτόκια θα διαμορφωθούν το επόμενο τρίμηνο κοντά στο 3% που είναι σήμερα.

O Kινγκ σημείωσε ότι η μείωση των τιμών καταναλωτή είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί στην ιστορία και επεσήμανε τον κίνδυνο "αποπλήθωρισμού" χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.

REPORTER.GR

No comments:

Share |