Wednesday, November 12, 2008

Τράπεζες: Δίνουν κέρδη για ρευστότητα

Τράπεζες: Δίνουν κέρδη για ρευστότητα


Σε μικρότερα περιθώρια κέρδους θα αρκεστούν τα μεγάλα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα το υπόλοιπο του έτους αναστέλλοντας τις προγραμματιζόμενες αυξήσεις των δανειστικών τους επιτοκίων, μετά τις έντονες προτροπές της κυβέρνησης και των νομισματικών αρχών σε Κύπρο και Ευρώπη. Ζητούν, ως αντάλλαγμα, τη χαλάρωση των ρυθμίσεων της Κεντρικής Τράπεζας που τις αναγκάζει να διατηρούν σημαντικό μέρος των καταθέσεων τους ως «μαξιλάρι» για κρίσεις, αντί να το δανείζουν. Η ενίσχυση της ρευστότητας, εκτιμούν οι τραπεζίτες, θα τους δώσει την ευελιξία που χρειάζονται για να ρίξουν τα καταθετικά επιτόκια, και να μειώσουν ακόμα περισσότερο το κόστος δανεισμού.

Η αιφνιδιαστική κίνηση των τραπεζών Κύπρου και Marfin να αναβάλουν τις αυξήσεις των στεγαστικών τους επιτοκίων μέχρι το τέλος του έτους ανατρέπει τα δεδομένα. Δίνει στην κυβέρνηση αυτό που επιμόνως ζητούσε ο υπουργός Οικονομικών, Χαρίλαος Σταυράκης, και αρκετά κόμματα τις τελευταίες μέρες: Φθηνότερα δάνεια, για συντήρηση της οικονομικής ανάπτυξης, που αναμένεται να επιβραδυνθεί σημαντικά το 2009, στο 3% από 3,9%, φέτος.

Ως αντάλλαγμα για την παραχώρηση τους, οι τράπεζες αναμένεται να ζητήσουν στην προγραμματισμένη για σήμερα συνάντηση τους με τον υπουργό και την ΚΤ μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας στο σύστημα.

«Δεν γνωρίζουμε τι θα προκύψει μέχρι το νέο έτος γι’ αυτό οι τράπεζες ζητούν από το διοικητή της ΚΤ, για απάμβλυνση του προβλήματος με τα ψηλά δανειστικά επιτόκια, να αυξήσει τη ρευστότητα στην αγορά», επεσήμανε στη StockWatch ο διευθυντής του Συνδέσμου Εμπορικών Τραπεζών, Ανδρέας Καμμάς. «Με την αύξηση της ρευστότητας στην αγορά θα δημιουργηθεί ένας μηχανισμός μείωσης των δανειστικών επιτοκίων, διότι δεν θα υπάρχει πίεση στις τράπεζες να αποκτήσουν ρευστότητα. Αν φύγει λοιπόν το πρόβλημα άντλησης κεφαλαίων τότε οι τράπεζες θα μετακυλήσουν σιγά - σιγά τη ρευστότητα σε χαμηλότερο επιτόκιο προς την αγορά», σημείωσε.

Για ενίσχυση της ρευστότητας, οι τράπεζες εποφθαλμιούν τη χαλάρωση των κανονισμών προληπτικής ρευστότητας που τις αναγκάζει να διατηρούν για προληπτικούς σκοπούς το 70% των καταθέσεων σε ξένο νόμισμα (ύψους €13 δισ.) που διαθέτουν, αντί να το δανείζουν. Η ΚΤ, όμως, προβληματίζεται, καθώς η μεταβλητότητα που παρατηρείται στις αγορές συναλλάγματος, η ραγδαία πιστωτική επέκταση των τραπεζών στο εξωτερικό και ο εγχώριος πληθωρισμός φαίνονται να συγκλίνουν προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Από πλευράς της, η κυβέρνηση φαίνεται να πήρε αυτό που ζητούσε και ο ρόλος μετατρέπεται πλέον, σε συντονιστικό, αφού τα νομισματικά εργαλεία κρατά η ΚΤ, όχι το υπουργείο Οικονομικών.

Το ΥΠΟΙΚ ελέγχει όμως τα αποθέματα του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, που ανέρχονται σήμερα στα €5,6 δισ. και επενδύονται σχεδόν εξολοκλήρου σε χρεόγραφα της κυβέρνησης, λαμβάνοντας χαμηλότερο τόκο από αυτό που δίνουν σήμερα οι τράπεζες για καταθέσεις. Χθεσινές δηλώσεις του αναπληρωτή προέδρου του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, παραπέμπουν σε χρήση μέρους των αποθεμάτων αυτών για ενίσχυση της ρευστότητας του συστήματος και για βελτίωση των αποδόσεων του Ταμείου. Παρόμοια πρόταση είχε κάνει πριν λίγους μήνες και ο ίδιος ο υπουργός, η οποία προσέκρουσε όμως στις αντιδράσεις του υπουργείου Εργασίας.

Σε περίπτωση, πάντως, που οι τράπεζες δεν πετύχουν να κερδίσουν περισσότερη ρευστότητα έναντι της αναβολής που παραχώρησαν, θα βρεθούν αντιμέτωπες με χαμηλότερα περιθώρια κέρδους το τέταρτο τρίμηνο του 2008, αποκλίνοντας από τους στόχους κερδοφορίας που έχουν θέσει. Τα περιθώρια τους στριμώχνονται τους τελευταίους μήνες γιατί έχουν «εγκλωβιστεί» σε καταθέσεις που λήγουν το 2009 και πληρώνουν τόκο πέραν του 6%, ενώ το βασικό δανειστικό επιτόκιο της ΕΚΤ είναι μόλις 3,25%.

«Θα μειωθούν τα κέρδη των τραπεζών αλλά υπάρχει μεγάλο πρόβλημα και θα πρέπει να το δουν», ανέφερε χθες ο υπουργός Οικονομικών στη StockWatch, λίγα λεπτά πριν τις αιφνιδιαστικές κινήσεις των τραπεζών Κύπρου και Marfin. «Σίγουρα δεν είναι εύκολο για τις τράπεζες να μειώσουν τα κέρδη τους, κυρίως σε αυτή την περίοδο αλλά σίγουρα εμείς θα το ζητήσουμε».

Ερωτηθείς πως η όποια μείωση των επιτοκίων μεγιστοποιεί το όφελος των τραπεζών για τους 200 χιλ. περίπου μετόχους τους, ο κ. Σταυράκης απάντησε: «Σίγουρα η δουλειά τους είναι να μεγιστοποιούν το όφελος για τους μετόχους τους αλλά θα πρέπει λόγω της δύσκολης περιόδου να μειώσουν τα επιτόκια τους για να βοηθήσουν τους καταναλωτές».

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |