Wednesday, November 12, 2008

Επιθετικές ρευστοποιήσεις ξένων στις τράπεζες - Τι συμβαίνει στην Alpha;

Επιθετικές ρευστοποιήσεις ξένων στις τράπεζες - Τι συμβαίνει στην Alpha;

Επανήλθαν οι επιθετικές ρευστοποιήσεις στις ελληνικές τραπεζικές μετοχές καθώς hedge funds και θεσμικοί του εξωτερικού είτε μειώνουν είτε κλείνουν επενδυτικές θέσεις. Μεγάλες οι απώλειες σε Alpha bank κοντά στο 11% ενώ εξίσου μεγάλες πιέσεις δέχθηκαν η Εθνική (9%) αλλά και η Alpha και Eurobank που υποχώρησαν κατά 7% περίπου.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ειδικά η Alpha είχε επιδείξει μια σχετικά καλύτερη συμπεριφορά το τελευταίο διάστημα σε σχέση π.χ. με την Eurobank και δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η κεφαλαιοποίηση της ήταν και παραμένει μεγαλύτερη της Eurobank. Η κεφαλαιοποίηση της Alpha διαμορφώνεται στα 4,4 δις ευρώ και της Εurobank στα 4,19 δις ευρώ. Ως εκ τούτου ορισμένα hedge funds προβαίνουν σε ρευστοποιήσεις είτε για να ενισχύσουν ρευστότητα είτε γιατί απλά αποχωρούν.

Το ολλανδικό pension fund ABP κατέχει περίπου το 5% με 5,5% της τράπεζας ενώ δεν έχει προβεί σε κάποιες αξιοσημείωτες αγοραπωλησίες το τελευταίο διάστημα ενώ και το fund από το Qatar το Paramount συνεχίζει να διατηρεί το 4% που κατείχε στην τιμή των 18 ευρώ. Είναι ενδεικτικό ότι το Paramount είχε αγοράσει με discount το 4% της Alpha στα 18 ευρώ και την τρέχουσα περίοδο εμφανίζει λογιστική υποαξία 66%.

Η κρίση έχει πλήξει καίρια τις αποτιμήσεις ωστόσο οι μακροπρόθεσμοι επενδυτές όπως το ABP ή το Paramount δεν μεταβάλλουν την στρατηγική τους επηρεαζόμενοι από την κακή συγκυρία της τρέχουσας περιόδου και συνεχίζουν να στηρίζουν την Alpha bank. Οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές κατέχουν συνολικά το 45% της Alpha bank , το 35% το ελέγχουν ιδιώτες επενδυτές και το 11% η οικογένεια Κωστόπουλου.

Αυτό που παρατηρήθηκε το τελευταίο διάστημα ήταν hedge funds να προχωρούν σε επιθετικές ρευστοποιήσεις στον τίτλο της Alpha ωστόσο μεγάλο μέρος της προσφοράς απορροφήθηκε από άλλους μακροπρόθεσμους επενδυτές και από επαναγορές ιδίων μετοχών.

Αποτελέσματα και business plan

Το ενδιαφέρον της επενδυτικής κοινότητας είναι επικεντρωμένο στην 25η Νοεμβρίου οπότε η Alpha θα ανακοινώσει κέρδη 9μήνου τα οποία θα ανέλθουν σύμφωνα με ενδείξεις στα 620 εκατ ευρώ καταγράφοντας πτώση 7% εφόσον συγκριθούν με τα 669 εκατ ευρώ που ήταν τα συνολικά ενοποιημένα μετά φόρων κέρδη στο 9μηνο του 2007 συμπεριλαμβανομένων και των εκτάκτων. Με δεδομένο ότι το τελευταίο τρίμηνο του 2008 οι επιδόσεις των τραπεζών θα είναι περισσότερο επηρεασμένες από την διεθνή κρίση είναι πιθανό τα συνολικά ετήσια κέρδη να ανέλθουν στα 820 με 830 εκατ ευρώ για το 2008.

Με βάση τα κέρδη αυτά και λαμβάνοντας υπόψη ότι ο στόχος για το 2009 διατηρείται έως τώρα στα 1,150 δις ευρώ δηλαδή σημαίνει ότι η Alpha θα πρέπει να επιτύχει αύξηση κερδών 38%. Με βάση τα τωρινά δεδομένα ο στόχος αυτός είναι ανέφικτος καθώς η διεθνής κρίση επιδρά αρνητικά στους στόχους κερδοφορίας για το 2009.

Υπό αυτές τις συνθήκες είναι πιθανό μαζί με τις ανακοινώσεις 9μήνου η διοίκηση της Alpha να ενημερώσει την διεθνή επενδυτική κοινότητα για τους στόχους κερδοφορίας του 2009 και ενδεχομένως να προχωρήσει σε profit warning δηλαδή σε αρνητική αναθεώρηση των κερδών. Με βάση εκτιμήσεις τα κέρδη του 2009 ενδέχεται να διαμορφωθούν κοντά στα 900 με 950 εκατ ευρώ. Παρά την διεθνή κρίση πάντως η Alpha καταφέρνει να επιτυγχάνει ικανοποιητικές αποδόσεις τηρουμένων των αναλογιών.

REPORTER.GR

No comments:

Share |