Wednesday, November 12, 2008

Ρωσία: Εκτόξευση των credit-default swaps

Ρωσία: Εκτόξευση των credit-default swaps

Στα ύψη βρίσκονται σήμερα τα credit-default swaps των ομολόγων του ρωσικού δημοσίου, μετά την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας να προχωρήσει σε αύξηση του περιθωρίου διακύμανσης για το ρούβλι και να αυξήσει το ύψος του επιτοκίου της κατά 100 μονάδες βάσης, στο 12% από το 11% προηγουμένως.
Ειδικότερα, τα credit-default swaps καταγράφουν κατακόρυφη άνοδο στο 7,87%, από 6,14% χτες, σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει το CMA Datavision.

Πολλοί είναι οι αναλυτές που στράφηκαν κατά των κινήσεων της κεντρικής τράπεζας επισημαίνοντας ότι διευρύνοντας το όριο διακύμανσης δεν πετυχαίνει τίποτα παρά να επιβαρύνει κατά 7 δισ. δολάρια τα συναλλαγματικά της αποθέματα.

Να σημειωθεί δε, η χώρα έχει αντλήσει από τις αρχές Αυγούστου περισσότερα από το 20% των συναλλαγματικών αποθεμάτων της, των τρίτων μεγαλύτερων παγκοσμίως, προκειμένου να περιορίσει την υποτίμηση του ρωσικού νομίσματος έναντι του δολαρίου κατά περίπου 15%. Ωστόσο παραμένουν σε αρκετά υψηλά επίπεδα, περίπου στα 484,7 δισ. δολάρια και είναι υπερδιπλάσια του συνόλου των συναλλαγματικών αποθεμάτων στην Ευρωζώνη.

Παρόλα αυτά, οι οίκοι Fitch Ratings και Standard & Poor΄s ανακοίνωσαν ότι ενδέχεται να προβούν σε υποβάθμιση της αξιολόγησης του ρωσικού χρέους, λόγω της μείωσης των συναλλαγματικών αποθεμάτων.

REPORTER.GR

No comments:

Share |